Ανάβαση: Χάρτης Παρνηθας 1:25.000 & Οδηγός - Χάρτης Ταϋγέτου 1:25.000

By 30 Ιουν 2021

Για την αναγκαιότητα των έντυπων χαρτών βουνού το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουμε κατακλυστεί από κάθε είδους gadget που μας επιτρέπει να καταγράφουμε με ακρίβεια τις προπονήσεις και τις διαδρομές μας, να τις μελετάμε με κάθε λεπτομέρεια αφού τις ανεβάσουμε σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα στο σπίτι και να την μοιραστούμε με φίλους μας. Έχουμε αποκτήσει ακόμη και την δυνατότητα να βλέπουμε το «στίγμα» μας πάνω σε χάρτη σε πραγματικό χρόνο στο τελευταίας τεχνολογίας έξυπνο κινητό μας. Τι γίνεται όμως όταν … η μπαταρία τελειώσει; Τι γίνεται όταν το σήμα … είναι ανύπαρκτο; Εκεί είναι που η χρησιμότητα ενός τυπωμένου χάρτη παίρνει άλλες διαστάσεις και εκεί το όνομα που κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία 23 χρόνια είναι ένα και είναι αυτό της «Ανάβασης».

 

Οι τελευταίες εκδόσεις του χάρτη της Πάρνηθας και του οδηγού πεζοπορικών διαδρομών / χάρτη του Ταΰγετου που έφτασαν στα χέρια μας απλά επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές…

Πάρνηθα 1:25.000 & 1:10.000 zoom section

Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς που έχουμε κάνει την Πάρνηθα 2ο σπίτι μας, ένας ακόμη χάρτης της Ανάβασης να μας δώσει το κάτι παραπάνω; Όποιος νομίζει ότι έχει περπατήσει / τρέξει σε ολόκληρη την Πάρνηθα μάλλον ψεύδεται. Το αγαπημένο βουνό της Αττικής κάθε χρόνο που περνάει μετά την καταστροφική φωτιά του 2007 ανανεώνεται, μας αναζωογονεί και μας περιμένει στις πλαγιές και τα μονοπάτια του. Μπορεί πολλοί από εμάς να έχουμε περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν ισχύει όμως αυτό για όλους τους κατοίκους της Αττικής που έχουν έναν απίστευτο θησαυρό δίπλα στο σπίτι τους. Στην περίοδο της πανδημίας η Πάρνηθα ήταν για χιλιάδες Αθηναίους ο μοναδικός προορισμός «μακρινής» εξόδου. Έτσι αναπάντεχα πολύς κόσμος περιπλανήθηκε για πρώτη φορά στα δάση και τις χαράδρες της και πήρε μια γεύση βουνού που μέχρι πρότινος παράβλεπε. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε έντονη δραστηριότητα κυρίως από εθελοντές στη σηματοδότηση και καθαρισμό πολλών μονοπατιών του βουνού, σημαντική και απαραίτητη στο δαιδαλώδες ανάγλυφό της.


Όλες λοιπόν αυτές οι νέες και ανανεωμένες σηματοδοτήσεις, νέες τεχνικές διαδρομές (Via ferrata) και αναρριχητικά πεδία αποτυπώνει η 10η έκδοση του χάρτη που από το 1998 καταγράφει όλες τις διαδρομές στην Πάρνηθα! Bonus για τους λάτρεις της λεπτομέρειας, στην πίσω μεριά θα βρούμε σε «μεγέθυνση» (κλίμακα 1:10.000) τα δημοφιλέστερα σημεία του βουνού γύρω από την κορφή και τα δύο καταφύγια αλλά και της Δ. Πάρνηθας (Φυλή – Φαράγγι Γκούρας – Σπήλαιο Πανός).


Εδώ θα πρέπει να κάνουμε και μια μικρή αναφορά στην Ανάβαση και την εξέλιξή της στο πέρασμα των ετών. Εξερευνώντας το αρχείο μας, φέραμε στην επιφάνεια την 2η έκδοση του χάρτη που την συνόδευε τότε και ένας συνοπτικός οδηγός μονοπατιών ο οποίος χρονολογείται από το 2000 περίπου. Ίσως να ήταν και ο 1ος ορεινός χάρτης του γράφοντος, ένας χάρτης που ήταν τότε Βίβλος εξερεύνησης και τον συνοδεύουν άπειρες αναμνήσεις ...

Τοποθετώντας τους δίπλα δίπλα δεν μπορείς να μην προσέξεις τις χαώδεις διαφορές και βελτιώσεις πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί: ποιότητα χαρτιού, χρωματική απόχρωση ανάγλυφου, λεπτομέρειες υπομνήματος, POIs και πολλά πολλά άλλα.

Αριστερά η 2η έκδοση του χάρτη της Ανάβασης για την Πάρνηθα, δεξιά ο ίδιος χάρτης 20 και κάτι χρόνια μετά ...

Τιμή: 8,50€

Ταΰγετος Οδηγός & Χάρτης 1:25.000

Αν υποτεθεί ότι υπάρχει ένα ορογραφικό συνεχές από τις Άλπεις έως την ραχοκοκαλιά της Πίνδου και των βουνών της Πελοποννήσου, ο Ταΰγετος είναι η τελευταία πινελιά σε αυτή τη μεγάλη συνεχόμενη γραμμή κορυφών σχηματίζοντας μια μεγαλειώδη σειρά κορυφών που εκτείνεται σε μήκος 70 χιλιομέτρων. Από το πυκνό δίκτυο μονοπατιών του βουνού για τον οδηγό επιλέχθηκαν διαδρομές που ακολουθούν τα βήματα των προσκυνητών του θεού Ήλιου ή του Προφήτη Ηλία. Μονοπάτια τυλιγμένα στην επιβλητική ομορφιά του βουνού. Στράτες που δανείζονται τις βολικές πτυχές του ανάγλυφου και τα φαράγγια που διαχρονικά επέτρεπαν τη μετάβαση από τη μια πλευρά στην άλλη. 

Για κάθε διαδρομή, υπάρχει χάρτης, υψομετρικό προφίλ, καθώς και οι βασικές πληροφορίες όπως χρόνος πορείας, απόσταση, βαθμός δυσκολίας, βλάστηση, αξιοθέατα, πιθανές συνδέσεις με άλλα μονοπάτια. Η ξενάγηση στα μονοπάτια του Ταϋγέτου συμπληρώνεται από φωτογραφίες και την περιγραφή της διαδρομής.


Στον οδηγό τον οποίο βέβαια τον συνοδεύει ένας αντίστοιχης ποιότητας χάρτης 1:25.000 τυπωμένος και στις δύο μεριές θα βρούμε 18 διαδρομές, χωρισμένες σε 3 περιοχές: Λακωνική, Μεσσηνιακή και Βόρεια πλευρά του Ταϋγέτου, καθώς και αρχαίους δρόμους στο κεφάλαιο Διασχίζοντας τὸν Ταΰγετο μὲ ἅμαξα, του Γιάννη Πίκουλα. Ανάμεσα στις 18 διαδρομές υπάρχουν όλοι οι βαθμοί δυσκολίας: ΠΡΑΣΙΝΟ = ΕΥΚΟΛΗ | ΜΠΛΕ = ΜΕΤΡΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ | ΚΟΚΚΙΝΟ = ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΜΑΥΡΟ = ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ (μόνο για έμπειρους ορειβάτες).

Η δυσκολία εξαρτάται από την υψομετρική διαφορά, το μήκος και τη βατότητα του μονοπατιού.

Δείτε εδώ τις διαδρομές:

ΤΑΫΓΕΤΟΣ (Λακωνική πλευρά)

  1. Μαγγανιάρη – Καταφύγιο – κορυφή Προφ. Ηλίας 2407μ
  2. Καταφύγιο – κορυφή Προφ. Ηλίας 2407μ – Άγ. Δημήτριος – Πενταυλοί - Καταφύγιο
  3. Καταφύγιο – κορυφή Χαλασμέμο 2204μ
  4. Πικουλιάνικα – κορυφή Κουφοβούνι 1850μ
  5. Αναβρυτή – Καταφύγιο
  6. Παρόρι – Μονή Φανερωμένης – Μεταμόρφωση Σωτήρος – Παρόρι
  7. Μυστράς – Ταϋγέτη
  8. Μυστράς – Βόρεια Πύλη – Μυστράς

ΤΑΫΓΕΤΟΣ (Μεσσηνιακή πλευρά)

  1. Αγ. Δημήτριος – Μουσγιά - κορυφή Χαλασμέμο 2204μ
  2. Φαράγγι Βυρού (Άγ. Δημήτριος – Εξωχώρι)
  3. Φαράγγι Ρίντομου (Βόρειο – Πηγαδιώτικο Γεφύρι)
  4. Μονή Βελανιδιάς – Χάνι Λαγού Διάσχιση κορυφογραμμής Ταϋγέτου
  5. Πενταδάκτυλος

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ (με τη βοήθεια του ΕΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ και του Νίκου Λαγανά)

  1. Λογγάστρα - Τρύπη - Πικουλιάνικα - Μυστράς
  2. Μαρμαρογέφυρο – Γέφυρα – Πηγές Καστορείου – Βρυσιώτικο – Πηγές Περιβολίων - Άγ. Λουκά - Περιφερειακός Καστορείου – Πηγές Αγί. Μάμα 1
  3. Φαράγγι Μύλων (Γεωργίτσι – Καστόρειο)
  4. Γεωργίτσι - Άγιος Παντελεήμων
  5. Καστόρειο - Ξεροβούνα (ή δύο τμηματικές διαδρομές)

Τιμή: 14,90€

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ