Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός του τεράστιου χτυπήματος στην υγεία, αλλά και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πλήξει φυσικά και τον αθλητισμό, με αποκορύφωμα την αναβολή της Ολυμπιάδας του Τόκιο για το 2021. Το ορεινό τρέξιμο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο, με όλους τους αγώνες της περιόδου μέχρι και το τέλος Ιουνίου να έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δυο μεγάλα παγκόσμια πρωταθλήματα για το ορεινό τρέξιμο, το Ultra-Trail World Tour και το Skyrunner® World Series, με τους προγραμματισμένους μέχρι τέλος Ιουνίου αγώνες να έχουν βγει εκτός. Πρόσφατα το Skyrunner® World Series ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει – αν όλα βέβαια εξελιχτούν απρόσμενα θετικά με την πανδημία – στις 26 Ιουλίου, από την Ισπανία και το Skyrace® Comapedrosa. Τι θα γίνει όμως αν τα πράγματα δεν εξελιχτούν όπως περιμένουν οι διοργανωτές; Υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση;

 

 

Η απάντηση είναι όχι, αν μιλάμε σε μαζικό επίπεδο για όλους τους αθλητές από διάφορες χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Για τους elite όμως αθλητές, παίρνοντας παράδειγμα από αγώνες ημιμαραθωνίου και μαραθωνίου στην άσφαλτο που διεξήχθησαν μόνο με αυτούς, αλλά και την καμπάνια #stayhome#μένουμεσπίτι στην χώρα μας), το Skyrunner® World Series σχεδιάζει μια εναλλακτική που όχι μόνο θα αφήσει ένα - υποτυπώδες έστω - πρωτάθλημα να πραγματοποιηθεί για τη φετινή χρονιά, αλλά θα μας επιτρέψει και να το παρακολουθήσουμε live από το σαλόνι του σπιτιού μας!

 

Αφορμή σε αυτό έδωσαν μερικά βίντεο στο Instagram του Kilian Jornet, της Johanna Astrom αλλά και άλλων μεγάλων αθλητών που εξομοίωναν διαδρομές με έντονες κλίσεις στον διάδρομο του σπιτιού τους. Η κεντρική ιδέα λοιπόν είναι η εξής: σε περίπτωση που δεν μπορεί να διεξαχθεί το πρωτάθλημα, και σε συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες διαδρόμων τρεξίματος παγκόσμια, την SkyRunTrek (χρησιμοποιώντας τη σειρά x-summit που μπορεί να φτάσει κλίσεις 40%), να φτιαχτούν εξομοιώσεις των διαδρομών των αγώνων του φετινού πρωταθλήματος  skyrunning τις οποίες θα τρέξουν ταυτόχρονα σε συγκεκριμένη ημερομηνία επιλεγμένοι elite αθλητές του ορεινού τρεξίματος, ενώ θα μπορούμε να παρακολουθούμε την προσπάθεια τους – και την κόντρα τους – live μέσα από streaming πλατφόρμα που δουλεύει ήδη η διεθνής ομοσπονδία σε συνεργασία με το youtube και την Merrell που είναι όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει μεγάλος χορηγός του φετινού πρωταθλήματος!

 

 

Ήδη αθλητές είναι γνωστό ότι αθλητές όπως ο Kilian Jornet, o Ruy Ueda, ο Zaid Ait Malek, ο Jonathan Albon, o Oriol Cardona, ο Aritz Egea, η Johanna Astrom, η Holly Page, η Denisa Dragomir, η Elisa Desco  και άλλοι έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν. Από πλευράς διαδρομών ήδη σχεδιάζονται οι εξομοιώσεις προφίλ του Skyrace® Comapedrosa, του Matterhorn Ultraks “extreme”, του Trofeo Kima,  του Livigno Skymarathon®, του Skyrace® des Matheysins και 2-3 άλλων αγώνων.

 

Όπως είναι προφανές, τα προφίλ δεν θα ακολουθούν επακριβώς τις υψομετρικές κλίσεις αυτών των αγώνων μιας και μιλάμε για διαδρόμους τρεξίματος, αλλά θα έχουν ακριβώς το μήκος των διαδρομών τους και μια καλιμπραρισμένη αναλογία θετικής / αρνητικής υψομετρικής, ώστε να ακολουθείται πιστά το προφίλ. Σίγουρα βγαίνει εκτός το τεχνικό στοιχείο των μονοπατιών, και αυτό που θα μετράει είναι η κάρδιο-αναπνευστική και μυϊκή ικανότητα των αθλητών, αλλά και μια ακόμη σημαντική παράμετρος. Δεν αντέχουν όλοι ψυχολογικά με τον ίδιο τρόπο το μονότονο τρέξιμο σε εσωτερικό χώρο, παρότι οι διάδρομοι θα έχουν οθόνη που θα εξομοιώνει επακριβώς την διαδρομή και τα τοπία της. Θα έχει λοιπόν σημαντικό ενδιαφέρον σαν ένα πείραμα του να φέρουμε τα βουνά και την αδρεναλίνη τους στο σαλόνι μας, μιας και σίγουρα όλα αυτά θα κυκλοφορήσουν και για μαζική χρήση σε μεταγενέστερο χρόνο..

 

Η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, αλλά και στον τρόπο που θα αθλούμαστε στο μέλλον. Πειραματικές προσπάθειες ήδη ξεκίνησαν, με το ορεινό τρέξιμο και τις διοργανώσεις του να είναι και πάλι στην πρωτοπορία. Εμείς σαν Advendure πάντως, ευχόμαστε να ξεπεράσει η ανθρωπότητα γρήγορα τον εφιάλτη και να ξαναβρεθούμε ελεύθεροι στον φυσικό μας χώρο, που δεν είναι άλλος από τα βουνά! Ίσως όλο αυτό που περνάμε να μας κάνει να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτό που ο πλανήτης μας δίνει απλόχερα και να αλλάξουμε ρότα προς το καλύτερο..

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Magzter.com

 

ΥΓ. Για μια ακόμη χρονιά η παράδοση του Πρωταπριλιάτικου ψέματος συνεχίστηκε για το Advendure, "μεταφέροντας" τις αγωνιστικές διαδρομές του Skyrunner® World Series 2020 στους διαδρόμους τρεξίματος και στα σαλόνια μας! Το χιούμορ και το χαμόγελο πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μας αφήσει καμία στιγμή, στις δύσκολες μέρες που περνάμε με την πανδημία. Το ίδιο και η αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες και για επιστροφή σε αυτά που αγαπάμε. Καλό μήνα σε όλους τους φίλους του Advendure, υγεία να έχουμε και σύντομα να βρεθούμε και πάλι στα μονοπάτια των βουνών!

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ