Παναγιώτης Παναρίτης: Η ουσία για εμένα βρίσκεται στο να περάσω ‘’καθαρό’’ χρόνο στο βουνό κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν και τα αγαπώ!

Τον Παναγιώτη Παναρίτη - ή “Πανάρα” για αυτούς που τον γνωρίζουν καλύτερα – τον πετύχαμε στην Ξάνθη στην οποία μένει πλέον μόνιμα, λίγο καιρό μετά την φετινή επιτυχία του στο ROUT classic 100 miles, όπου κέρδισε τον αγώνα για δεύτερη φορά μετά το 2019. Μια κουβέντα με τον Παναγιώτη είναι πάντα ενδιαφέρουσα, πόσο μάλλον όταν αγγίζει όχι μόνο τη φετινή του παρουσία στο ROUT και θέματα σχετικά με αυτόν τον κλασσικό 100 miler, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως η χορτοφαγία σαν στάση ζωής και πως υποστηρίζεται μέσα στον αγώνα, καθώς και η κατάσταση στο ορεινό τρέξιμο στην χώρα μας.

 

[Advendure]: Καταρχάς που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο Παναγιώτη και πως ήταν μέχρι στιγμής η χρονιά σου όσο αφορά τις αγωνιστικές σου δραστηριότητες, βουνίσιες και άλλες.

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Αυτήν στην στιγμή μένω μόνιμα στην Ξάνθη πιο κοντά στα αγαπημένα μου βουνά! Η χρονιά φέτος για εμένα ήταν μικρή όσον αφορά τους αγώνες, καθώς έπρεπε να διευθετήσω άλλα σημαντικά πράγματα. Παρόλα αυτά απόλαυσα χειμερινό βουνό, ορειβασία και ανακάλυψα νέες τοπικές διαδρομές.

 

[Advendure]: Δεύτερη πρωτιά φέτος στον ROUT μετά το 2019. Την πρώτη φορά είχες πει ότι δεν φανταζόσουν ότι θα συνέβαινε. Τώρα; Είναι το ίδιο μοναδικά τα συναισθήματα σαν την “πρώτη φορά”; Μπήκες για να κερδίσεις ή ήρθε σιγά-σιγά χωρίς να το πολυσκέφτεσαι;

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Τα συναισθήματα κάθε φορά είναι διαφορετικά και σίγουρα όχι σαν την πρώτη φορά αφού για εμένα είχε μεσολαβήσει μια απουσία 2 ετών από τον αγώνα και διψούσα να τρέξω ξανά στα όμορφα μονοπάτια της Ροδόπης. Περίμενα μια καλύτερη επίδοση για τον εαυτό μου χωρίς όμως να πολύ σκέφτομαι μια καλή θέση που ήταν όμως επιθυμητή. Προσπαθώ να ‘’μηδενίζω’’ το μυαλό μου πριν από κάθε μεγάλο αγώνα και να τον τρέχω με τον ίδιο σεβασμό όπως και την πρώτη φορά.

 

[Advendure]: Το 2020 δεν είχες καταφέρει να ολοκληρώσεις τη νέα – τότε – διαδρομή του ROUT Classic 100 miles, αλλά φέτος την έζησες συνολικά. Πως σου φάνηκε; Πόσο δυσκολότερη είναι πλέον; Σου άρεσαν τα νέα τμήματα και πόσο προσθέτουν συνολικά στην “σαγήνη” αυτού του ιστορικού αγώνα;

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Η νέα διαδρομή έχει δώσει ένα νέο χαρακτήρα στον αγώνα που δεν μοιάζει πλέον και πολύ με τον παλιό γνωστό 100miler που όλοι γνωρίζαμε. Τα νέα τμήματα του αγώνα προσφέρουν την ίδια απαράμιλλη ομορφιά που προσφέρει η Ροδόπη αλλά προσθέτουν και αρκετή δυσκολία.  Η νέα ταυτότητα του αγώνα έχει κάνει τον αγώνα αρκετά πιο δύσκολο καθώς άλλαξε ο χρόνος προσέγγισης σε σταθμούς, η τροφοδοσία και ο εξοπλισμός.

 

[Advendure]: 2014 – 2022 και εσύ Παναγιώτη κάθε χρονιά πιστός στο ραντεβού σου με τον ROUT. Έχει αλλάξει κάτι μέσα σου όλα αυτά τα χρόνια στον τρόπο που προσεγγίζεις τον αγώνα, τόσο αγωνιστικά όσο και συναισθηματικά;

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Είμαι ευγνώμων που ξεκίνησα το ταξίδι των υπεραποστασεων το 2014 σε μικρή ηλικία γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξω και να εξελιχθώ μέσα από τις δυσκολίες που προσφέρουν τα ultra. Η προσέγγιση μου πλέον είναι πολύ πιο φιλική και εμπεριέχει περισσότερη απόλαυση και διασκέδαση. Συναισθηματικά νομίζω ο ενθουσιασμός μου έχει μετριαστεί αλλά η αγάπη και η ανάγκη για επαφή με την φύση έχει μεγαλώσει.

 

[Advendure]: Το 2019 σε είχαμε αφήσει χορτοφάγο και να τρέχεις συνήθως στις προπονήσεις σου με παρέα. Άλλαξε κάτι μετά από 3 χρόνια; Σαν χορτοφάγος θα είχε ενδιαφέρον να μας πεις μερικά πράγματα για τη διατροφή σου κατά τη διάρκεια πολύωρων αγώνων.

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Τρέχω με παρέα τις περισσότερες προπονήσεις μου και αναζητώ την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία συνεχώς. Πιο μοναχικές είναι οι μεγαλύτερες προπονήσεις καθώς εστιάζω πιο πολύ στην δουλειά που θα κάνω με το μυαλό μου. Η χορτοφαγία είναι μια στάση ζωής και ήρθε στην ζωή μου για να με συντροφεύει για πάντα και είναι το καλύτερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου. Ταιριάζει πάρα πολύ σε ανθρώπους της φύσης και αθλητές μεγάλων αποστάσεων. Φέτος στο ROUT συνδύασα την χορτοφαγική σούπα που υπήρχε με υδατάνθρακες (ρύζι) και κιμά σόγιας (πρωτεΐνη) για ένα πλήρες κοκτέιλ. Η νόστιμη κομπόστα ροδάκινο παρέχει ηλεκτρολύτες και ωραία αίσθηση στο στομάχι!

 

[Advendure]: Τρέχεις με εξοπλισμό της Scarpa, μέσα από τη συνεργασία σου με την POLO. Πες μας δυο λόγια για τον εξοπλισμό που προτιμάς από την Ιταλική εταιρεία και για την συνεργασία σας γενικότερα.

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Οι καιροί είναι δύσκολοι και εγώ είμαι πολύ τυχερός που τρέχω με τον εξοπλισμό της Scarpa. Οι άνθρωποι στην Polo Center είναι η σχέση που θα ήθελε να είχε ένας αθλητής με μια εταιρία. Η Scarpa προσφέρει μοντέλα για όλες τις αποστάσεις και για αθλητές με μεγαλύτερο ύψος και βάρος. Φέτος έτρεξα με το αγαπημένο μου Spin Infinity με το οποίο είχα τρέξει και το Tor de Geants του 2021, ένα πραγματικά εξαιρετικό παπούτσι που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε όλες τις δύσκολες περιπτώσεις. Τα μοντέλα της εταιρίας έχουν από ελαφριά γρήγορα παπούτσια, μεσαία ultra, max cushioning και carbon plate για δυνατά πόδια.

 

[Advendure]: Κοντεύεις να συμπληρώσεις μια δεκαετία στο ορεινό τρέξιμο, οπότε νομίζω ότι πλέον θεωρείσαι από τους παλιούς στο χώρο και ιδιαίτερα στα ultra. Έζησες το άθλημα στο μεγάλο του ξεπέταγμα, στο πάγωμα της πανδημίας, αλλά και τώρα που τα πράγματα όσο αφορά συμμετοχές και αγώνες πάνε να προσγειωθούν στην πραγματική τους κατάσταση για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Πως βλέπεις την πορεία του αθλήματος στην χώρα μας Παναγιώτη; Τι σου αρέσει και τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει; Έχει χαθεί πιστεύεις η αγνή προσέγγιση στο βουνό που έδειχνε να είναι η ψυχή του αθλήματος ή μπορεί κάποιος να τη βρει ακόμη μέσα από αυτά που επιλέγει;

Τα πράγματα με τους αγώνες στην χώρα σίγουρα δεν είναι όπως πριν μερικά χρονιά με εξαίρεση την Covid-19, πράγμα που δηλώνει ότι είχαμε γεμίσει αγώνες με ημερομηνία λήξης. Η συνολικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας έχει επηρεάσει τις αποφάσεις των αθλητών ως προς την επιλογή των αγώνων, παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε να λαμβάνουμε μέρος  σ αυτούς με ξεκάθαρο κριτήριο το οικονομικό αλλά με το συναισθηματικό, διότι είναι αυτό που θα κρατήσει με το  πέρασμα του χρόνου. Μου άρεσε παλαιοτέρα που υπήρχαν έπαθλα – εισιτήρια για αγώνες του εξωτερικού κάτι που δεν βλέπουμε πλέον. Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχουν πιο σοβαρά κριτήρια συμμετοχής σε αγώνες για την διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας ενός αγώνα αλλά και ως μέσο εξέλιξης και προόδου ενός αθλητή. Τέλος νομίζω ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο και προσπάθεια μέχρι να ξαναγεννηθεί κάτι πιο σταθερό με τους αγώνες στην Ελλάδα.

 

[Advendure]: Tώρα που έχεις δοκιμάσει αγώνα ultra ασφάλτου (Κρόνιον Πέρασμα), παραμένει σαν στόχος το Σπάρταθλον, όπως μας είχες πει στη συνέντευξη σου το 2019;

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Το Σπάρταθλον είναι ένας αγώνας που θα συμμετάσχω σίγουρα στο μέλλον αν και με τόση ομορφιά που υπάρχει στα βουνά δυσκολεύομαι να πάρω αυτήν την απόφαση. Προσπαθώ για μια ομαλή μετάβαση συμμετέχοντας και δοκιμάζοντας κάθε χρονιά ολοένα και περισσοτέρους αγώνες ασφάλτου μέχρι να νιώσω έτοιμος να λάβω μέρος.

 

[Advendure]: ROUT, Tor de Geants αλλά και η μοναχική διάσχιση των 370 χιλιομέτρων του Epirus Trail, είναι μερικά από τα highlights σου των τελευταίων 2-3 χρόνων. Συνεχίζουν να σε τραβάνε οι μεγάλες αποστάσεις όπως φαίνεται. Έχεις κάποια καινούργια project στο μυαλό σου, τόσο για φέτος όσο και για το μέλλον;

[Παναγιώτης Παναρίτης]: Στο μυαλό μου υπάρχουν αρκετά πράγματα που θέλω να κάνω και σίγουρα θα πραγματοποιήσω μια μεγάλη διάσχιση την ερχομένη χρονιά. Περισσότερη δράση σε μεγάλους αγώνες, χειμερινή δραστηριότητα με τεχνικές δυσκολίες, μεγαλύτερα βουνά του κόσμου και αναρρίχηση. Η ουσία για εμένα βρίσκεται στο να περάσω ‘’καθαρό’’ χρόνο στο βουνό κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν και τα αγαπώ.

 

 

 [Παναγιώτης Παναρίτης]: Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα που είχαμε.

[Advendure]: Εμείς σε ευχαριστούμε Παναγιώτη και καλή συνέχεια!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ