Ο Δ. Θεοδωρακάκος μιλάει στο Advendure για τη Salomon Hellas!

Από 27 Μαρ 2018

Το 2018 είναι μια χρονιά η οποία έχει σηματοδοτήσει αρκετές αλλαγές και ανακατατάξεις στον χάρτη του αγωνιστικού σχεδιασμού των ομάδων ορεινού τρεξίματος της χώρας μας. Μία από αυτές είναι και η ανάληψη της θέσης του team manager της ομάδας της Salomon Hellas από τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη ο οποίος μας παρουσίασε το όραμα και τη φιλοσοφία της ομάδας της Salomon, μας παρουσίασε την ομάδα και τους στόχους της, μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον νέο εξοπλισμό της εταιρείας αλλά για πολλά άλλα που αφορούν το ορεινό τρέξιμο τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο.

[Advendure]: Η Salomon Hellas εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει τις προσπάθειες αθλητών που διακρίνονται στο ορεινό τρέξιμο. Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας σχετικά με την ομάδα της, τι περιμένει από αυτήν και ποια στοιχεία αναζητά γενικότερα στην επιλογή των αθλητών που τη στελεχώνουν;

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Η εταιρία μας έχει εναρμονιστεί εξαρχής με τις κατευθυντήριες οδηγίες των κεντρικών της εταιρίας, στηρίζοντας αθλητές στις προσπάθειές τους. Έτσι λοιπόν κι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους “καλύτερους” ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους, εκπροσωπώντας μεν το δικό μας σήμα, αλλά κυρίως με στόχο την ανάπτυξη του μοναδικού μας αθλήματος. Λέγοντας καλύτερους, εννοούμε αθλητές με ανταγωνιστικές επιδόσεις και φιλοδοξίες για το μέλλον ή αθλητές οι οποίοι είναι εμβληματικοί όσον αφορά την δράση τους στον χώρο, αφήνοντας το δικό τους ξεχωριστό ‘’αποτύπωμα’’. Εξάλλου, ο αθλητισμός έχει τη δυναμική να εμπνέει ανθρώπους, να ταυτιζόμαστε με αθλητές - πρότυπα, προτρέποντάς μας να προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν περιμένουμε κάτι περισσότερο από τους αθλητές μας, πέραν το να κάνουν αυτό που αγαπούν. Άλλωστε γι’ αυτό τους διαλέξαμε, για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ήδη έκαναν, παρέχοντάς τους τα ‘’εργαλεία’’ προς διευκόλυνση του έργου τους.[Advendure]: Φέτος είναι μια χρονιά σημαντικών αλλαγών για την ομάδα, με βασικότερη αλλαγή στην θέση του team manager, η οποία πέρασε από την πολύχρονη και ιδιαίτερα σημαντική παρουσία του Νίκου Κωστόπουλου, σε σένα Δημήτρη. Θα θέλαμε να μας πεις δυο λόγια για το ιστορικό αποτύπωμα και την παρακαταθήκη που άφησε ο Νίκος στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια.

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Εκτιμώ πάρα πολύ το Νίκο και το έργο που έχει προσφέρει ως team manager στην εταιρία. Άλλωστε έχουμε συνεργαστεί σε αρκετά project, και ήταν ο άνθρωπος που με προέτρεψε να ενταχθώ στην ομάδα της Salomon σε μια περίοδο που είχα πολλές προτάσεις από άλλες εταιρίες. Ο Νίκος είναι ένας λάτρης των βουνών με μακρά ιστορία, γνώση και εμπειρία γύρω από τα σπορ στη φύση. Είναι ένας ακούραστος άνθρωπος, ο οποίος συνεχίζει και από άλλες θέσεις πχ. Χάραξη διαδρομών με ιδιαίτερη δυσκολία και άνοιγμα μονοπατιών, τα οποία προϋποθέτουν συνδυαστικά, όλα τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Νίκου.


[Advendure]: Σαν νέος team manager, θα θέλαμε να μας δώσεις μια εικόνα για το όραμα σου για την Salomon Hellas team και την φιλοσοφία που θέλεις να περάσεις στην ομάδα.

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Όπως γνωρίζετε προέρχομαι από τον εθνικό αλλά και διεθνή αγωνιστικό αθλητισμό, πλέον των 20 χρόνων, οπότε η προσέγγιση μου είναι εντελώς αθλητικοκεκτρική. Πέραν λοιπόν από την πολύ μεγάλη αγάπη για το χώρο του αθλητισμού, πιστεύω οτι ο αθλητής θα πρέπει υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά και η καθημερινότητά του απαιτεί όραμα, ζήλο, έμνευση και ατέρμονη προσπάθεια στο κυνήγι του καλύτερου εαυτού του. Για πολλούς λόγους, είναι δύσκολο κάποιος ο οποίος δεν έχει περάσει από αυτό το κομμάτι του αθλητισμού, να αντιληφθεί το τι προϋποθέτει και αντίστοιχα να το μεταδώσει και να βοηθήσει κάποιον που στοχεύει ή προσπαθεί για κάτι ανάλογο (μιλώντας πάντοτε για τον υψηλό αθλητισμό). Οι αθλητές που αποτελούμε αυτή την ομάδα αντιλαμβανόμαστε την αξία του υψηλού αθλητισμού, με δεδομένη την βαθειά αγάπη και τον σεβασμό προς το χώρο μας και τους συναθλητές μας, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με την μετριότητα. Θα ήθελα να βοηθήσω την εταιρία να καταλάβει ότι η πραγματική αξία του αθλήματος, δεν είναι άλλη, από τους ανθρώπους που το αντιπροσωπεύουν και αυτή (η αξία) σχετίζεται με την αριστεία και την υπηρέτηση όλων των ιδανικών που σε οδηγούν. Άνθρωποι που μοχθούν, παλεύουν και δίνουν την ψυχή τους για να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται, χωρίς να λογαριάζουν τον χρόνο και κόπο που μπορεί να δαπανήσουν, έστω για μια στιγμή που θα νιώσουν ότι κατάφεραν ή προσέγγισαν τον στόχο τους. Οι αθλητές μας, χαρακτηρίζονται για τα παραπάνω.[Advendure]: Αδιαμφισβήτητα η νέα ομάδα της Salomon Hellas για το ορεινό τρέξιμο απαρτίζεται από πολύ δυνατούς αθλητές/τριες, που διακρίνονται σε όλες τις αποστάσεις, αλλά και ανθρώπους πολύ αγαπητούς στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Δώσε μας κάποια στοιχεία για το κάθε μέλος της ομάδας και το γιατί επιλέχθηκε.

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Τα κριτήρια επιλογής αθλητών για την ομάδα μας είναι αρκετά και συνδέονται μεταξύ τους. Σίγουρα όμως ένα σημαντικό “προσόν” είναι το επίπεδο του αθλητή, το οποίο είναι αυτό που θα τον κάνει να ξεχωρίσει, τουλάχιστον αθλητικά. Έπειτα το κοινωνικό προφίλ, δηλαδή η εικόνα στα μέσα κοινωνικής και βέβαια η αναγνωρισιμότητα στον χώρο μας. Επίσης, προσωπικά θέλω να βοηθήσω αθλητές (το οποίο ήδη κάνω και θα συνεχίσω) οι οποίοι έχουν φιλοδοξίες, δυνατότητες και βλέπω ότι πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν, πέραν από χορηγίες, συμφωνίες κλπ. Μην ξεχνάμε ότι πριν καμιά 15αριά χρόνια, τρέχαμε χωρίς καμία χορηγία, με μόνο στόχο την εκπροσώπηση της χώρας σε κάποιο διεθνή αγώνα, την βελτίωση των επιδόσεών μας κλπ.

 

Σχετικά με τους αθλητές μας (τυχαία σειρά):

O Γιάννης Κουρκουρίκης, τρέχει για 2η χρονιά μαζί μας. Είναι πολύ τιμητικό να έχουμε ένα αθλητή σαν τον Γιάννη, όπου από την Ολυμπιάδα (Ατλάντα 1996) και την κωπηλασία έχει αφιερωθεί πλέον στο τρέξιμο και κυρίως στους αγώνες υπεραπόστασης. Ο Γιάννης έχει καταφέρει να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό το τρεξίματος λόγω του αρκετά εξωστρεφή και συνάμα ήπιων τόνων χαρακτήρα του. Είναι χαρακτηριστική η δυνατότητά του να μπορεί να συμμετάσχει σε μεγάλους και απαιτητικούς αγώνες, μεταξύ σύντομων διαστημάτων μεταξύ τους, το οποίο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προπονητικής του ηλικίας και βέβαια της εξαιρετικής του αντίληψης για την κούραση, τους τραυματισμούς και την προπόνησή του. Βέβαια με τον Γιάννη υπήρξαμε στην ίδια ομάδα, την Εθνική μας ομάδα κωπηλασίας (έως το 2005), κάνοντας προπονητικά κοινόβια, ταξίδια κλπ. παρέα. Τον πρώτο μου μαραθώνιο, τον έτρεξα παρέα με τον Γιάννη, πριν 17χρόνια…

 

 

Ο Γιώργος Διαλεκτός είναι ένα ‘’παιδί’' με επίσης αρκετά χρόνια στην πλάτη, προερχόμενος από τον στίβο και τα στιπλ (3000μ με φυσικά εμπόδια), όπου μεταπήδησε σε μια εποικοδομητική ηλικία, στο ορεινό τρέξιμο. Αποτελεί έναν από τους άνδρες αθλητές του ελληνικού ορεινού τρεξίματος, ο οποίος έχει βοηθήσει αρκετά να γίνει γνωστότερο το άθλημά μας σε ευρύ κοινό και είναι φυσικά εξίσου αγαπητός στον κόσμο. Έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στις μικρότερες αποστάσεις και στις vertical διαδρομές, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, στο σύνολο των προσπαθειών του.

 

 

Ο Σλάβεκ Ματράς είναι το πολυεργαλείο μας. Ένας εξαιρετικός “εργάτης”, μια ήρεμη δύναμη με αδαμάντινο χαρακτήρα. Του αρέσει να γυμνάζεται ‘’πολύ’’ καθημερινά και δεν επαναπαύεται μόνο σε ένα σπορ! Θα τον δείτε να κάνει ποδήλατο, σκι και… αν κοιτάξετε ψηλότερα, παραπέντε, στο οποίο έχει πρωταγωνιστήσει σε κάθε διοργάνωση της χώρας μας για κάμποσα χρόνια! Έχει μια αδυναμία, όπως και ο Γιάννης, στις μεγαλύτερες αποστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποδίδει εξαιρετικά και στις μέσες αλλά απαιτητικές διαδρομές. Άλλωστε στον αγώνα ‘’αναφοράς’’ της χώρας μας, τον Olympus Marathon, έχει την 2η επίδοση της ιμάδας μας, με 5:17’, το οποίο είναι αρκετά καλό. Χωρίς πολλά λόγια, κερδίζει με την ευγένεια και το εμβληματικό του ανάστημα.

 

 

Η Γλυκερία Τζιατζιά, έχει την τιμή να είναι η μόνη κοπέλα της ομάδας. Μην σας ξεγελάει όμως αυτό, διότι είναι πάντα υπολογίσιμη και ανταγωνιστική ανάμεσα στους καλύτερους άντρες αθλητές της χώρας μας… Είναι αδιαμφισβήτητα ότι καλύτερο έχουμε δει σε γυναίκα στο ορεινό τρέξιμο (στη χώρα μας). Μέσα σε 3 μόλις χρόνια κατάφερε να μας αποδείξει ότι μπορεί να διακριθεί και σε αγώνες του εξωτερικού, γεγονός το οποίο φάνταζε ιδιαίτερα μακρινό πριν εμφανιστεί. Έχει αρκετά χρόνια μπροστά της, όντας η μικρότερη της ομάδας, να εξελίξει το επίπεδό της, να πάρει εμπειρίες και περιμένουμε πολλά από αυτήν… Σίγουρα, παρά την σύντομη έως τώρα πορεία της, ήταν τόσο δυναμική η παρουσία της όπου βοήθησε αρκετά να ασχοληθούν και να γνωρίσουν περισσότερες γυναίκες το άθλημά μας. Απέδειξε ότι δεν υπάρχει λόγος να διστάζουν γυναίκες δρομείς να γνωρίσουν το ορεινό τρέξιμο. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο δρομικό κοινό, ορεινό αλλά και ασφάλτινο, το οφείλεται στο προσιτό της προφίλ, το χαμόγελό και βέβαια τις επιδόσεις της. Μην ξεχνάμε την 2η θέση στο φετινό Παν. Πρωτ. Μαραθωνίου, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών.

 


[Advendure]: Φαντάζομαι ο σχεδιασμός των βασικών αγώνων στόχων των μελών της Salomon Hellas Team για τη χρονιά που διανύουμε έχει ήδη γίνει στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε ποιους αγώνες θα δοθεί έμφαση για το 2018, όσο αφορά τον κάθε αθλητή της ομάδας, αλλά και συνολικά;

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο, αλλά πρωτίστως πιστεύουμε ότι ο κάθε αθλητής πρέπει να συμμετάσχει εκεί που τον ευχαριστεί… Οι αθλητές είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους αγώνες στόχους τους. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις αληθινές επιθυμίες των αθλητών και να κάνουν αυτό που θα κάνανε ούτως ή άλλως, πλέον όμως με μεγαλύτερη διευκόλυνση. Σίγουρα συζητάμε μεταξύ μας για τους αγώνες μας και πάντα συμβουλεύω και λέω τη γνώμη μου στα παιδιά, τα οποία εμπιστεύονται την κρίση μου. Έχουμε κάποιους αγώνες που συμπίπτουν με τις επιθυμίες των αθλητών και το τι θα ήθελε ιδανικά η εταιρία, όπως τους: Taygetos Challenge by Salomon, Metsovo Ursa Trail, Olympus Marathon και Zagori Mountain Running, Τείχιο Race, Ύδρα trail Event, Aplamayo Pro Trail race, Χειμερινός Ενιπέας, Σίφνος Trail Race…


[Advendure]: Τα μέλη της ομάδας είναι έμπειροι και καταξιωμένοι αθλητές, με ορισμένους να έχουν και προπονητικό ρόλο σε δικές τους ομάδες αθλουμένων. Θα είχε ενδιαφέρον όσο αφορά την ομάδα της Salomon Hellas εάν υπάρχουν κάποιες κεντρικές προπονητικές κατευθύνσεις ή ο καθένας ακολουθεί το δικό του ανεξάρτητο πρόγραμμα.

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Ο καθένας ακολουθεί το δικό του πλάνο για πολλούς λόγους. Σαφώς όμως και συζητάμε ανταλλάσσοντας ιδέες, διευρύνοντας την ‘’αντίληψή’’ μας για την προπόνηση. Προσωπικά προπονώ την Γλυκερία περίπου 3,5 χρόνια, στο παρελθόν προπονούσα τον Γιώργο για 2 χρόνια περίπου, και κάποια στιγμή συμβούλευα τον Σλάβεκ, πριν ξεκινήσει την συνεργασία του με τον παλιό πρωταθλητή τριάθλου και πλέον προπονητή, Βασίλη Κρομύδα. Ο Γιάννης έχει την δική του ομάδα που προπονεί, έχοντας τεράστια εμπειρία και γνώσεις, οπότε εμπιστεύεται το σώμα του στον εαυτό του.


[Advendure]: Χορηγικά η Salomon Hellas στηρίζει σημαντικούς αγώνες ορεινού τρεξίματος στην χώρα μας. Είδαμε ήδη την σειρά Salomon Mountain Cup, περιμένουμε τον Taygetos Challenge by Salomon και τον Olympus Marathon, ενώ φέτος απέχετε χορηγικά από το Skyrunner Greece Series. Πως βλέπετε το θέμα της χορηγίας των αγώνων στη χώρα μας; Θα στηρίξετε και κάποιον άλλο αγώνα φέτος καθώς “τρέχει” η χρονιά; Γιατί αφήσατε το Skyrunner Greece Series, όσο αφορά την χορηγική σας σχέση φυσικά.

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Παίρνοντας τα από την αρχή, να σας πω ότι η Salomon επενδύει πολλούς πόρους στον χώρο, είτε μέσα από συγκεκριμένους αγώνες, είτε με παροχές προς αυτούς και βέβαια στηρίζοντας αθλητές. Κάθε χρόνο προσπαθούμε μέσα από την σειρά Salomon Mountain Cup, να δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν το ορεινό τρέξιμο άνθρωποι χωρίς πρότερη εμπειρία και να τους προετοιμάσουμε για αγώνες σε απαιτητικότερες διαδρομές με μεγαλύτερα υψόμετρα και υψομετρικές διαφορές. Για φέτος αποφασίσαμε να χορηγήσουμε τον Taygetos Challenge ως βασικός του χορηγός αλλά και ακόμα αρκετούς, με διάφορες παροχές πχ. Μπλουζάκια, υλικά στησίματος εκκίνησης - τερματισμού, δώρα προς συμμετέχοντες κλπ. Για το 2018 αποφασίσαμε να δώσουμε παραπάνω έμφαση στην στήριξη των αθλητών μας, να το επικοινωνήσουμε περισσότερο και να οργανώσουμε διάφορες δράσεις (οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους αθλητές και αθλούμενους) τις οποίες θα ανακοινώνουμε εν ευθέτω χρόνω. Μπορεί να μην είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι χορηγικά με το Skyrunner series αλλά στηρίζουμε τους αθλητές μας να συμμετάσχουν στους αγώνες του Πρωταθλήματός αυτού, προβάλλοντάς το αρκετά. Οι αγώνες έχουν πολλά οφέλη για την κοινότητα του τρεξίματος, την περιοχή τους ή με ότι άλλο συνδέονται άμεσα (πχ. Κάποιο κατάστημα) και θα πρέπει να έχουν διάφορες συνεργασίες με άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους. Πάντα έχουμε την βούληση και προθυμία να στηρίζουμε χορηγικά τους αγώνες, αλλά δύσκολα γίνεται κάθε χρόνο, διότι ‘’μένουν’’ πίσω άλλες ανάγκες. Προφανώς και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια να στηρίζουμε όσες περισσότερες διοργανώσεις μπορούμε.[Advendure]: #Timetoplay λοιπόν στα social media όσο αφορά το κάθε μέλος της ομάδας, με τα ομολογουμένως όμορφα, σωστά στοχευμένα στον κάθε αθλητή και χιουμοριστικά επιλεγμένα hashtags. Είναι μια προσπάθεια να είναι η ομάδα πιο προσιτή στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος;

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Ένα από αυτά που χαρακτηρίζουν το άθλημά μας, είναι το “παιχνίδι”, η αλλιώς η αλληλεπίδραση με το άναρχο τερέν του βουνού! Έτσι, απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή στο βουνό και θέλουμε να τη μοιραζόμαστε με όλους, με τον πλέον άμεσο τρόπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα hashtags, προέκυψαν από την ανάγκη να υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό και παράλληλα αντιπροσωπευτικό μιας ισχυρές πλευράς του καθενός μας, ώστε να τα χρησιμοποιούμε περιγράφοντας τις ‘’περιπέτειές’’ μας μέσα από φωτογραφίες και video.


[Advendure]: Δώσε μας μια εικόνα του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσει φέτος η ομάδα στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Τι καινούργιο περιμένουμε να δούμε, αφού άλλωστε εδώ και χρόνια συμμετέχεις ενεργά στις δοκιμές εξοπλισμού της διεθνούς ομάδας της Salomon;

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Πλέον έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται όλα τα μοντέλα παπουτσιών, ρούχων και αξεσουάρ, βάσει των αναγκών των αθλητών, μιας και όπως γνωρίζετε η Salomon δουλεύει συνεχώς και πολύ στενά με τους αθλητές. Η μεγάλη διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές έχει να κάνει με την νέα προσέγγιση που έχει πλέον το R & D (έρευνα και ανάπτυξη), η οποία έβαλε και το επιστημονικό κομμάτι της εμβιομηχανικής στην παραπάνω συνεργασία. Συγκεκριμένα, φυσικοθεραπευτές, γιατροί και λοιποί ειδικοί, οι οποίοι έχουν μακρά εμπειρία από την ‘’βιομηχανία του παπουτσιού’’, έχουν πλέον βασικό ρόλο στο κομμάτι του σχεδιασμού. Επίσης σαν χώρα έχουμε αντιπρόσωπο στο παραπάνω σχήμα, τον φυσικοθεραπευτή Στέλιο Πετρούτσο.
Ο Στέλιος επιλέχθηκε έπειτα από αρκετή δουλειά και ‘’πειράματα’’ πάνω στα ορθωτικά (‘’πάτους’’ στην καθομιλουμένη) το οποίο γέννησε την ανάγκη και του έδωσε την δυνατότητα να εμβαθύνει αρκετά γύρω από την κινησιολογία και εμβιομηχανική. Ξεκινήσαμε παρέα να δοκιμάζουμε διάφορα, συμβατικά, ορθοτικά και έπειτα από συνεχή ανατροφοδότηση είδαμε ότι δεν μας καλύπτουν. Εκεί άρχισε η πραγματική αναζήτηση και η δουλειά του Στέλιου, δεν πέρασε απαρατήρητη… Όλα τα παραπάνω τα λέω για να δείξω ότι υπάρχει αρκετή δουλειά πίσω από το κομμάτι της σχεδίασης ενώς παπουτσιού. Για φέτος θα δούμε το νέας γενιάς υλικό που πλαισιώνει να μοντέλα της Salomon, ονομαζόμενο Vibe, στην ενδιάμεση σόλα, το οποίο ευθύνεται για την απορρόφηση κραδασμών, με βασικό χαρακτηριστικό, πέραν πολλών ακόμα, την διατήρηση των ιδιοτήτων του για μεγάλο διάστημα. Επίσης ενώ είναι αρκετά μαλακό, έχει πιο άμεσο rebound, δίνοντας πιο ‘’γρήγορη’’ αίσθηση… Εκτός από τα trail μοντέλα, η νέα αυτή γενιά υλικών, έχει πλαισιώσει και τα μοντέλα δρόμου, όπου η Salomon διαθέτει πλήρη γκάμα, προπονητικό, επιδόσων και αγνωνιστικό.

Στο κομμάτι τώρα του ρούχου και των αξεσουάρ, η εξέλιξη έχει να κάνει κυρίως με την άνεση και την διαπνοή. Στο τομέα της άνεσης, έχουμε να κάνουμε με ελαφρύτερα υλικά και υδροφοβικές ιδιότητες για τα αγωνιστικά (δηλαδή δεν κρατούν τον ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα). Συγκεκριμένα εγώ για τους πρώτους αγώνες του Πρωταθλήματός μας Skyrunner Series, επέλεξα τα Salomon SLAB Sense SG και τα Salomon Sense Ride.[Advendure]: Και μια προσωπική ερώτηση. Σαν αθλητής με πολύ μεγάλη εμπειρία και παρουσία στο ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα και φυσικά στο εξωτερικό, θα θέλαμε να μας πεις πως πιστεύεις ότι εξελίσσεται το άθλημα. Η αλματώδης αύξηση των μεγεθών συνεχίζεται όσο αφορά συνολικά αγώνες και αθλητές - όπως θα είδες και στον “Ετήσιο Απολογισμό του Advendure για το Ορεινό Τρέξιμο 2017” - αλλά δυστυχώς παραμένει χαμηλή η συμμετοχή νέων αθλητών κάτω των 30 ετών, ενώ σχεδόν στάσιμος παραμένει ο αριθμός των αθλητών που συμμετέχουν σε μεγάλους αγώνες ultra-trail παρότι προστίθενται συνεχώς νέες ενδιαφέρουσες διοργανώσεις. Θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψη σου για όλα αυτά τα θέματα που είναι πολύ βασικά για την εξέ-λιξη του αθλήματος στην χώρα μας.

[Δ. Θεοδωρακάκος]: Βασικά χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε περισσότερο και νέο (χωρίς πρότερη συμμετοχή) κόσμο στο ορεινό τρέξιμο. Δυστυχώς όμως, όπως πολύ σωστά έχετε εντοπίσει μέσα από την μεγάλη σας έκθεση του ετήσιου απολογισμού, δεν βλέπουμε ηλικίες κάτω των 30 ετών, πέραν από μεμονομένες περιπτώσεις. Προφανώς αυτό έχει να κάνει με τα κίνητρα για τα νέα παιδιά και βέβαια την ‘’άγνοια’’ πολλών προπονητών από τους αθλητικούς συλλόγους στί-βου, όπου ‘’φοβούνται’’ αφενώς να προτρέψουν νεότερους αθλητές να ασχοληθούν, το οποίο είναι και λογικό μιας και δεν γνωρίζουν τί είναι και τι προυποθέτει το άθλημά μας.

Πλέον όμως γίνονται προσπάθειες γύρω από αυτόν τον τομέα και υπάρχει μια νέα γενιά που έρχεται. Σύντομα θα παρουσιάσουμε από την πλευρά μας, ως Salomon, μια ενδιαφέρουσα δράση, ακριβώς για αυτό, την στήριξη νέων αθλητών. Ένα χαρακτηριστικό ακόμα παράδειγμα, είναι η πρόσκληση νέων αθλητών στον νέο αγώνα της Σίφνου (με όλα τα έξοδα πληρωμένα), όπου είμαι υπεύθυνος για τους καλεσμένους αθλητές, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να τρέξουν μακριά από την περιοχή τους… Συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους ώστε να κάνουμε πιο ελκυστικό για τα νέα παιδιά το συναρπαστικό μας άθλημα…

Αναφορικά με τους αγώνες υπεραπόστασης, έχετε δίκιο, υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες διοργανώσεις! Όμως οι αγώνες αυτοί απαιτούν πολύ χρόνο στην προπόνηση και βέβαια στην αποκατάσταση. Πέραν όμως των παραπάνω δεδομένων, χρειάζονται και ιδιαίτερα καλή αντίληψη για να μπορέσει ο αθλητής να αποδώσει σωστά βάση της δουλειάς που έχει κάνει, το οποίο είναι πολύ δύσκολο λόγω των αμέτρητων αστάθμη-των παραγόντων. Όλα τα παραπάνω ίσως είναι αποτρεπτικά στο να γιγαντωθούν αυτοί οι αγώνες. Όμως τι υπεραξία θα είχαν αν οι συμμετοχές ήταν επίσης πολύ μαζικές?


Εύχομαι καλές προπονήσεις και αγώνες, με υγεία, σε όλους!

 

[Advendure]: Δημήτρη σε ευχαριστούμε και ευχόμαστε υγεία, δύναμη και επιτυχίες τόσο σε σένα όσο και στην ομάδα της Salomon Hellas!

 

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@PyrStageRun 2019 - End of a dream week in Salardú, read the final report of the 2019 edition:… https://t.co/wTeHRyPC0R
@SCARPAspa Neutron 2: Δοκιμή και Παρουσίαση του μοντέλου στο @Advendure_Net : https://t.co/45FHp9rQJf https://t.co/efbNCU3jxv
@PyrStageRun 2019 - Stage 4: Intense and very challenging stage, report of the 4th stage: https://t.co/doqAd5xYDa https://t.co/EvUBVQF16Z
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Με ρεκόρ και εντυπωσιακή διαδρομή συνεχίστηκε το Migu Run Skyrunner® World Series στον Zacup Skyrace

Scarpa Neutron 2: Δοκιμή και Παρουσίαση!

PTL 2019, κάτι διαφορετικό...

Tor des Geants 2019: Τέσσερις έλληνες αντιμέτωποι με τους Γίγαντες των Άλπεων!

Επιτυχημένη εμφάνιση για Ζησιμόπουλο – Βασιλάτου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Skyrunning 2019 – Σειρά παίρνουν οι Μπίκα – Σελέτης σε Vertical και Sky.

Φολτόπουλος - Σιαρλίδης στον Swiss Peaks 360

Μέσα απ'τον καθρέφτη!

O Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και η Νίκη Ζιώγα μεγάλοι νικητές του Ultra Ursa Trail 2019!

Μεγάλοι νικητές του UTMB 2019 o Ισπανός Pau Capell και η Αμερικανίδα Courtney Dawalter!