Olympus Marathon, παρελθόν, παρόν και μέλλον Κύριο

© Babis Giritziotis / GOExperience © Babis Giritziotis / GOExperience

Ο Olympus Marathon είναι από τους λίγους αγώνες βουνού στην Ελλάδα που έχει γίνει πόθος, έμπνευση και στόχος για χιλιάδες πλέον δρομείς βουνού. Η αιτία ή η αφορμή για να ξεκινήσει κάποιος το ορεινό τρέξιμο. Παρότι δεν πρόκειται για τον παλαιότερο αγώνα του είδους στην χώρα μας, σίγουρα η ιστορία του Ορεινού Τρεξίματος στην χώρα μας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αυτά τα 44 χιλιόμετρα που φέρνουν τους αθλητές από το Δίον και τις υψηλότερες κορφές του Ολύμπου πίσω στο Λιτόχωρο από το μαγευτικό αλλά και ύπουλο φαράγγι του Ενιπέα. Ανέκαθεν επρόκειτο για τον αγώνα όπου συγκεντρωνόταν όχι μόνο η αφρόκρεμα του αθλήματος στην Ελλάδα αλλά και αθλητές παγκοσμίου επιπέδου, από τα πρώτα χρόνια της διεξαγωγής του. Από φέτος ο Olympus Marathon αλλάζει σελίδα στην χρυσή ιστορία του αφού συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο καλεντάρι της παλαιότερης και πιο σημαντικής σειράς αγώνων βουνού διεθνώς, του Skyrunner® World Series της International Skyrunning Federation (ISF). Είναι πολλά αυτά που θέλαμε να μάθουμε για όλες αυτές τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του αγώνα και καταλληλότεροι άνθρωποι για να μας διαφωτίσουν ήταν η κα Λίτσα Νίκα, βασικό στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής, και ο Αλέξης Μακρόπουλος ο οποίος εξελέγη μέλος του Management Committee στο General Assembly της ISF το οποίο διεξήχθη στην Ανδόρρα το 2016.

[Advendure]: Το μεγάλο και χαρμόσυνο νέο για το άθλημα τις τελευταίες μέρες του 2016 ήταν φυσικά το γεγονός της ένταξης του Olympus Marathon στο κυρίως καλεντάρι της παγκοσμίου φήμης σειράς Skyrunner® World Series. Πότε ξεκίνησε να μπολιάζεται η ιδέα για την ένταξη του αγώνα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα; Μπορείτε να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι ενέργειες ως προς αυτή την κατεύθυνση; Τι παραπάνω περιμένετε πως θα προσφέρει στην διοργάνωση;

[Λ. Νίκα]: Ομολογουμένως το χαρμόσυνο γεγονός της ένταξης του Olympus Marathon 2017 στο καλεντάρι του Skyrunner® World Series μας έκανε κυριολεκτικά να πετάμε στα σύννεφα. Η συμμετοχή ενός ελληνικού αγώνα στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση μας δημιουργεί αυξημένη ευθύνη ως προς την ποιοτική αναβάθμιση της διοργάνωσης και επωμιζόμαστε το βάρος της εκπροσώπησης της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα των αγώνων του ορεινού τρεξίματος. Η ιδέα της συμμετοχής άρχισε να συζητείται από το 2012, δειλά στην αρχή και επανερχόταν κάθε φορά ως πρόταση-στόχος στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή στις Γενικές Συνελεύσεις. Η πραγματικότητα όμως της οικονομικής στενότητας της διοργάνωσης παρέπεμπε την όλη αυτή επιδίωξη στις καλένδες. Η αγαστή μας συνεργασία όμως με το κατάστημα RUNNER STORE μας έδωσε το έναυσμα να αξιοποιήσουμε την εξέχουσα αυτή δυνατότητα και να σταθούμε επί ίσοις όροις δίπλα σε παγκοσμίου φήμης διοργανώσεις όπως οι: Yading Skyrun (Κίνα), Marathon Alpina Zegana (Ισπανία), Dolomites Skyrace (Ιταλία), Skyrace Comapedrosa (Ανδόρα), The Rut 28k (ΗΠΑ) κ.ά.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η εξωστρέφεια της εταιρίας «Μαραθώνιος Ολύμπου» να ανοίξει τη διεθνή διοργάνωση του ΟΜ 2017 ακόμα περισσότερο, η αγάπη-στήριξη των συμμετεχόντων αθλητών αλλά και η οργανωτική σταθερότητα που εδράζεται στις οργανωμένες εθελοντικές ομάδες όπως οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του τμήματος Κατερίνης, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας κ.ά. αλλά και στους εκατοντάδες μεμονωμένους εθελοντές και φίλους μας έδωσε τη δύναμη να τολμήσουμε. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρω και τη σταθερή στήριξη του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας ως συνδιοργανωτές του ΟΜ τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα οφέλη λοιπόν από αυτό το εγχείρημα είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα. Και όσον αφορά στη διοργάνωση και ως προς την προβολή του Ολύμπου, της περιοχής που βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Προσβλέπουμε κυρίως στην αναγνωρισιμότητα του ΟΜ διεθνώς, του μυθικού ορεινού όγκου, του Ολύμπου, και στην προσέλκυση πολλών ξένων αθλητών και αθλητριών. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε Έλληνες αθλητές να συναγωνιστούν σε ένα κλίμα διεθνούς ανταγωνισμού και να συναναστραφούν με επιφανείς αθλητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Φιλοδοξούμε επίσης οι συμμετέχοντες ξένοι αθλητές να βιώσουν μια διοργάνωση που στέκεται επάξια στο διεθνές περιβάλλον και να αποτελέσουν τους μελλοντικούς πρέσβεις καλής θέλησης όχι μόνο για τον ΟΜ αλλά και για τη χώρα και τον λαό μας.

 

 

[Advendure]: Ποια ήταν η διαδικασία ένταξης στο Πρωτάθλημα της ISF και πόσο δύσκολο ήταν αυτό να επιτευχθεί;

[Α. Μακρόπουλος]: Κάθε Σεπτέμβριο, τα μέλη της ISF που αποτελούν τα National Skyrunning Associations προτείνουν στη διοργανώτρια εταιρεία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος "Skyman", αγώνες που έχουν τις προϋποθέσεις να διακριθούν στα διεθνή calendars της ISF και διαπραγματεύονται την τελική ένταξή τους. Η Hellenic Skyrunning Association διεκδικεί την πρόκριση του Olympus Marathon από το 2012 και φέτος με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων καταφέραμε να γίνουμε μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής! Να σημειώσουμε ότι ο Olmpus Marathon προκρίθηκε να μπει στο διεθνές calendar της ISF ανάμεσα από πολύ καταξιωμένους αγώνες όπως το Mont Blanc, και το Livigno. Ετσι από φέτος θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στον Olympus Marathon 2017, 15 ελίτ αθλητές σύμφωνα με την κατάταξη που θα έχει διαμορφωθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα "Skyman" ενώ θεσπίζονται και χρηματικά έπαθλα για τους πρώτους 10 Άνδρες καθώς και τις πρώτες 5 Γυναίκες.

 


[Advendure]: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας σχετικά με τον αγώνα από εδώ και στο μέλλον; Ποιο είναι το όραμά σας;

[Λ. Νίκα]: Πρώτιστη και σταθερή φιλοδοξία μας είναι να διοργανώνουμε κάθε χρόνο τους θεσπισμένους αγώνες μας (Olympus Marathon, Ολύμπια Μονοπάτια, Olympus mini, Olympus Junior, Olympus Kids, Χειμωνιάτικος Ενιπέας και Melindra trail) πιο ασφαλείς για τους φιλοξενούμενους αθλητές και τις αθλήτριες που κάθε χρόνο μας τιμούν με την παρουσία τους. Γι’ αυτό σε κάθε διοργάνωση παρέχεται ατομική ασφάλιση σε κάθε πιθανό ατύχημα αλλά και πρώτες βοήθειες από εξειδικευμένη ομάδα που πλαισιώνεται από γιατρούς με επάρκεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού όπως επίσης και ασθενοφόρο.

Δεύτερη επιδίωξη αλλά καθόλου αμελητέα είναι η κάθε μας διοργάνωση να αφήνει τη διαδρομή σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε. Συντηρούμε τα μονοπάτια μετά τις φθορές που υπόκεινται από το πέρασμα του χειμώνα και της ταχύτατης και οργιώδους βλάστησης της άνοιξης μετά από τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου. Σηματοδοτούμε επίσης τους αγώνες μας με κινητές πινακίδες και κορδέλες έργου, ώστε να απομακρύνονται εύκολα μετά από κάθε διοργάνωση και να αφήνουν το δάσος πεντακάθαρο. Κάναμε λάθη παλαιότερα και χρησιμοποιούσαμε σπρέι, όμως το αισθητικό αποτέλεσμα δεν μας άρεσε και το οικολογικό αποτύπωμα ήταν βαρύ. Από τα λάθη μας διδαχθήκαμε και προσεγγίζουμε πλέον με ιδιαίτερη περίσκεψη το δάσος.

Σκέψεις για το μέλλον υπάρχουν πολλές όπως για παράδειγμα η χρονική επέκταση του τριήμερου των εκδηλώσεων με δράσεις που αφορούν στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη του Ολύμπου. Φέτος και μετά από πολλά χρόνια θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του ΟΜ 2017 συνέδριο αθλητικού και ιατρικού ενδιαφέροντος. Μέσα στους σκοπούς της «Μαραθώνιος Ολύμπου» είναι και η διάδοση του ορεινού τρεξίματος, γι’ αυτό και ιδρύσαμε σεμνά και αθόρυβα την Olympus Marathon Running Team η οποία υπό την καθοδήγηση των Δημήτρη Βενετικίδη, Λόρας Ρέπσενκο, Ιρένας Μαλιμπόρσκα και Διονύση Στρογγύλη διοργανώνουν προπονήσεις, ώστε αθλητές έμπειροι και αρχάριοι να αθλούνται με ασφάλεια και να μυούνται στις απαιτήσεις των αγώνων. Μέλημά μας είναι η διάδοση του αθλήματος με επισκέψεις σε σχολεία του Δήμου και παρουσίαση του αθλήματος από ελίτ αθλητές της Ελλάδας. Άλλη σκέψη μας είναι η θέσπιση ενός πολυήμερου αγώνα που θα περικυκλώνει τον Όλυμπο.

 

 

[Advendure]: Ο κυρίως αγώνας φέτος μαθαίνουμε ότι θα διεξαχθεί το Σάββατο. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

[Λ. Νίκα]: Η μετάθεση της ημέρας διεξαγωγής του ΟΜ προέκυψε εκ της συμμετοχής στο Skyrunner® World Series. Δίνεται έτσι η δυνατότητα συμμετοχής σε ξένους αθλητές να πάρουν μέρος στον ΟΜ και να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να επιστρέψουν την επομένη στις ασχολίες τους.

 

[Advendure]: Από πέρυσι φάνηκε ότι κάτι πάει να αλλάξει στον αγώνα, τόσο μέσω της συμμετοχής κορυφαίων αθλητών όσο και μέσω της γενικότερης αναβάθμισης τόσο του χώρου διεξαγωγής του αγώνα και των παράλληλων εκδηλώσεων όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αθλητές. Δεδομένης και της αλλαγής της ημέρας διεξαγωγής του μεγάλου αγώνα, τι να περιμένουν φέτος οι αθλητές αλλά και οι συνοδοί;

[Λ. Νίκα]: Κάθε χρόνο η διοργάνωση προσπαθεί να αναβαθμίζει τις παροχές προς τους αθλητές, αλλά και να προσφέρει δραστηριότητες στα παιδιά και τους επισκέπτες-συνοδούς με τις παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα, όπως και οι προσφερόμενες παροχές και υπηρεσίες προς τους αθλητές. Η Expo Area στο χώρο του Δημοτικού πάρκου θα λειτουργήσει και φέτος ακόμα πιο αναβαθμισμένη. Οι εκδηλώσεις μάλιστα θα αρχίσουν από την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

 

 

[Advendure]: Πόσο ευχαριστημένοι είστε από την πορεία της διαδικασίας εγγραφών για τον φετινό αγώνα; Μέχρι πού πιστεύετε μπορεί να φτάσει η ανταπόκριση του κόσμου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο δεδομένης της ένταξης του αγώνα στο πρωτάθλημα Skyrunning.

[Λ. Νίκα]: Η εξέλιξη της διαδικασίας των εγγραφών μας κάνει να πιστεύουμε πως το περυσινό ρεκόρ συμμετοχής των 820 αθλητών θα ξεπεραστεί άνετα. Οι έγκυρες εγγραφές μέχρι στιγμής έχουν ανέλθει στις 450 εκ των οποίων οι 55 περίπου είναι αλλοδαποί προερχόμενοι από 15 χώρες. Για να εκτιμήσει κάποιος την πορεία των εγγραφών πρέπει να αναλογιστεί πως υπάρχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα ακόμη για την εγγραφή των Ελλήνων, εφόσον οι εγγραφές κλείνουν στις 15 Μαρτίου και για τους ξένους στις 15 Μαΐου.


[Advendure]: O Jessed Hernandez είναι ο πρώτος για φέτος… Ήδη από πέρυσι είχαν φανεί οι προθέσεις της διοργάνωσης για την συμμετοχή μεγάλων αθλητών και αθλητριών του χώρου. Για φέτος ποιες είναι προθέσεις σας ως προς αυτό; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ή αφήνουμε τις εκπλήξεις για το τέλος;

[Λ. Νίκα]: Εκτός από τη συμμετοχή του Jessed Hernandezκι άλλα μεγάλα ονόματα θα κοσμήσουν τη διοργάνωση ΟΜ 2017 όπως οι: Manuel Merillas Moledo, 4ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα skyrace 2016 και πρωταθλητής Ισπανίας ,η Azara Garcia de los Salmones Marcano, επίσης πρωταθλήτρια Ισπανίας και δευτεραθλήτρια κόσμου στο trailrunning, ο Ιάπωνας, Ueda Ruy, δεύτερος νικητής του CCC 2016 και σχεδόν όλη η ομάδα της Inverse Team – Trail Ισπανίας αποτελούμενη από 8 αθλητές με συνοδό τον τεχνικό τους διευθυντή. Βέβαια η διαδικασία εγγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ακολουθήσουν κι άλλες παγκοσμίου φήμης συμμετοχές.

Να τονίσουμε βέβαια και την συμμετοχή των Ελλήνων πρωταθλητών Δ. Θεοδωρακάκου, Γ. Διαλεκτού, Χ. Καλαμπούκα, Γ. Μπόγκοτς, Δ. Σελέτη, Γλ. Τζιατζιά και άλλων που τιμούν κάθε χρόνο τον ΟΜ.

 


[Advendure]: Μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση της δημοτικότητας του αγώνα την περασμένη δεκαετία, διαδραμάτισε και η συνεργασία του με γνωστό μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι. Υπάρχουν σχέδια για μια αντίστοιχη συνεργασία φέτος;

[Λ. Νίκα]: Πραγματικά η συνεργασία με μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι προέβαλε όχι μόνο τον ΟΜ αλλά γενικότερα το ορεινό τρέξιμο. Σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας έμαθαν πως υπάρχει και αυτού του είδους ο αθλητισμός και ευτυχώς από τότε, το 2007, υπάρχουν πολλοί αγώνες για κάθε ενδιαφερόμενο και επιπλέον «ζωντάνεψαν» τα βουνά μας, τα στάδια, οι πόλεις και τα νησιά μας. Το τηλεοπτικό τοπίο στις μέρες μας έχει αλλάξει δραματικά και επειδή η αγορά καθορίζει τέτοιες συνεργασίες, εκτιμώ πως δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί μια τέτοιου μεγέθους προβολή. Η διοργάνωση παρόλα αυτά κρούει τηλεοπτικές θύρες αλλά και άλλα μέσα για περισσότερη προβολή.

 

 

[Advendure]: Το brand name «Όλυμπος» είναι από τα πιο σημαντικά για την Ελλάδα, τόσο σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο, όσο και σε τουριστικό. Ο αγώνας ως διεθνής σταθμός του πρωταθλήματος skyrunning αποτελεί φέτος μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαφημιστεί στα πέρατα του κόσμου. Πως σκοπεύετε να το «εκμεταλλευτείτε» αυτό;

[Λ. Νίκα]: Όντως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί η χώρα μας δια μέσου του συγκεκριμένου αγώνα στον Όλυμπο. Κάνουμε επαφές με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, με εμπλεκόμενα υπουργεία και ΜΜΕ και περιμένουμε ανταπόκριση. Φίλη- εθελόντρια του ΟΜ προέβαλε με δική της πρωτοβουλία τη διοργάνωση σε μία πόλη της Γερμανίας πέρυσι και στα μέσα Μαρτίου φέτος θα κάνει 4-5 παρουσιάσεις σε ισάριθμους Δήμους. Πέρυσι επίσης ο Δήμος Δίου-Ολυμπου προώθησε τον ΟΜ σε εκδήλωση στο Ωνάσειο Ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και από τότε έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για περαιτέρω προβολή.

 

 

[Advendure]: Ο αγώνας κινείται σε περιοχές κάποιες από τις οποίες είναι εντεταγμένες σε ζώνες του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα χλωρίδας και πανίδας. Η αυξημένη του δημοτικότητα αλλά και η κατάργηση του ανώτατου αριθμού συμμετοχών πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτό το οικοσύστημα; Ποιες ενέργειες έχετε πάρει ή σκοπεύετε να πάρετε για την προστασία του;

[Λ. Νίκα]: Κε Τσογκαράκη, θίγετε ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο μας απασχόλησε και μας απασχολεί καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Οι συζητήσεις που έχουμε κάνει με επιστήμονες αλλά και τα συνέδρια που έχουμε παρακολουθήσει τα χρόνια της ενασχόλησής μας με τους αγώνες στον Όλυμπο μας έμαθαν να σεβόμαστε και διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού το οικοσύστημα του Ολύμπου. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως από τη στιγμή που η διοργάνωση διασφαλίζει την επιστροφή των σκουπιδιών μέσα σε πλαστικά βαρέλια, καθαρίζει όλα τα μονοπάτια και δεν αφήνει το παραμικρό ίχνος παρέμβασης στον ορεινό όγκο δεν δημιουργεί πρόβλημα. Άλλωστε η πορεία των αθλητών ακολουθεί τα επίσημα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού και το αθλητικό γεγονός εξελίσσεται σε ελάχιστο χρόνο, ώστε να μην επηρεάζει το ευαίσθητο οικοσύστημα. Το αντίθετο θα συνέβαινε, αν ανεξέλεγκτοι και μειωμένης οικολογικής συνείδησης πεζοπόροι διέτρεχαν το δάσος σε πολύ μεγαλύτερο χρόνο χωρίς να ακολουθούν τη συγκεκριμένη πορεία. Κατά την άποψή μας αυτή η συνετή αντιμετώπιση του δρυμού μας διασφαλίζει κάθε χρόνο τη θετική γνωμοδότηση από τον Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου για την διεξαγωγή των αγώνων μας.

 

[Advendure]: Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες κρουσμάτων χρήσης αναβολικών ουσιών από αθλητές σε αγώνες κορυφαίου επιπέδου όπως ο UTMB. Μιας και φέτος ο αγώνας συμπεριλαμβάνεται στο πρωτάθλημα Skyrunningκαι η δέσμευση της ISFενάντια στην χρήση τέτοιων ουσιών είναι δεδηλωμένη, είναι η διενέργεια προληπτικών ελέγχων ανάμεσα στις υποχρεώσεις της διοργάνωσης; Μήπως ήρθε η ώρα για τον πρώτο έλεγχο αντι-ντόπινγκ σε αγώνα βουνού στην Ελλάδα;

[Α. Μακρόπουλος]: Ο βασικότερος λόγος που το Skyrunning έγινε επίσημο αγώνισμα της UIAA από φέτος, αφορά στην καταπολέμηση του doping. Η ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι θεωρητικά ανά πάσα στιγμή σε επίσημες προπονήσεις ομάδων ή σε αγώνες που ανήκουν στο καλεντάρι μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος doping. Βέβαια, έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμα ώστε οι έλεγχοι να είναι υποχρεωτικοί και ενδεχόμενες παραβάσεις να διώκονται αγωνιστικά.

 

 

[Advendure]: O Olympus Marathon διαχρονικά έχει συμβάλλει όσο ίσως κανείς άλλος στην ανάπτυξη και εξέλιξη του αθλήματος του Ορεινού Τρεξίματος στην Ελλάδα όπως μάλιστα αυτή καταγράφεται κάθε χρόνο στον Ετήσιο Απολογισμό του Advendure. Νέοι αγώνες διοργανώνονται πια σε κάθε μεριά της Ελλάδος. Εσείς, ως μία από τις πιο έμπειρες οργανωτικές ομάδες, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι παράμετροι εκείνες οι οποίες θα καθιερώσουν έναν αγώνα στην συνείδηση και την προτίμηση του κοινού;

[Λ. Νίκα]: Γιατί;- Τι;- Πώς; Αυτό θεωρώ πως πρέπει να είναι το τρίπτυχο των ερωτημάτων κάθε διοργάνωσης πριν αποφασίσει τη διεξαγωγή ενός αγώνα. Και εξηγώ:

α) Γιατί θα κάνω έναν αγώνα, ποιο είναι το όραμά μου, τι σημαντικό έχει να προσφέρει στους αθλητές και στον τοπικό πληθυσμό, ποια θα είναι η ειδοποιός διαφορά από έναν παρόμοιο αγώνα;

β) Τι ακριβώς θα κάνω για να υπηρετεί το όραμά μου; Αγώνα βουνού, ποδηλάτου, κλπκαι ποια θα είναι η φυσιογνωμία , τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του; Σε ποιο κοινό απευθύνομαι;

Γ) Και τέλος πώς θα το κάνω να γίνει σωστά και ταυτόχρονα να υπηρετεί το όραμά μου; Ποιο θα είναι το πεδίο δράσης; Με ποιους θα συνεργαστώ, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα και ο επιμερισμός εργασιών; Πώς θα εξασφαλίσω πόρους για αρτιότερη και ασφαλή διοργάνωση; Και πολλά άλλα που γνωρίζουν οι διοργανωτές πώς να αντιμετωπίζουν μέχρι τελευταίας στιγμής.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως υπάρχουν πολλές και αξιόλογες διοργανώσεις που σέβονται και τιμούν τους αθλητές και κάνουν αγώνα μεγάλο να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα σε κάθε διοργάνωση. Ας τους μιμηθούμε όλοι μας!

 

[Advendure]: Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και στην φετινή διοργάνωση η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ