The North Face® SUMMIT VECTIV™ SKY: Σε πάει όλο και πιο μακριά, όλο και πιο ψηλά και σίγουρα πιο γρήγορα!

By 16 Ιουν 2023

Η πρώτη μου γνωριμία με τα παπούτσια της The North Face έρχεται από το μακρινό πλέον 2010 και τα εμβληματικά Rucky Chucky, ομώνυμα του ποταμού των ΗΠΑ τον οποίο διασχίζουν οι δρομείς του θρυλικού Western States Endurance Run λίγο πριν τερματίσουν. Προφανώς και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε τόσο στην τεχνολογία όσο και στην τάση που αφορά το ορεινό τρέξιμο και περάσαμε από το μαξιμαλισμό, στο μινιμαλισμό και τούμπαλιν, με την προσθήκη εξωτικών υλικών, 3D printing overlays από τη ραφή και το σάντουιτς EVA midsole. Αυτό που όμως δεν άλλαξε είναι κάποιες εταιρείες να παρουσιάζουν παπούτσια με χαρακτήρα και να ξέρεις περίπου τι θα συναντήσεις πριν καν γλιστρήσουν τα πόδια σου μέσα σε αυτά.

 

Η νέα σειρά Summit της The North Face είναι άκρως εντυπωσιακή τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε χαρακτηριστικά, με πολύ ξεχωριστούς χρωματισμούς και φυσικά χαμηλό βάρος αλλά όχι και για χαμηλά υψόμετρα, πολλώ δε μάλλον αν το μοντέλο λέγεται SKY όπως αυτό που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Δείχνει μάλιστα να αντικαθιστά σιγά σιγά τη μέχρι τώρα αγωνιστική σειρά Flight Series.

Τα δυο μοντέλα της σειράς έχουν ένα κοινό παρανομαστή, το χαμηλό βάρος, ενώ είναι κατασκευασμένα από high end υλικά και εμπλουτισμένα από ότι πιο καινοτόμο έρχεται από την  εταιρεία στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Φυσικά είναι και τα πιο ακριβά, με μια τιμή που δεν είναι αμελητέα αλλά όταν θέλεις το καλύτερο υπάρχει και το ανάλογο κόστος.

Αυτό μάλιστα είναι πλέον τάση στις κατασκευάστριες εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού και δημιούργησε μια νέα γκάμα προϊόντων που δεν είναι αυτά που λέμε consumer products, αλλά prosumers (professional consumers) και για να προλάβω να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι σε προϊόντα που ενσωματώνουν όλες αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες που οι εταιρείες επενδύουν στα R&D τμήματα τους, τα οποία σιγά σιγά θα ενσωματωθούν σε πιο ευρεία γκάμα προϊόντων ώστε να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να αντικαταστήσουν παλαιότερες τεχνολογίες, χωρίς όμως να απευθύνονται αποκλειστικά σε κάποιους elite αθλητές αλλά στους πιο ενθουσιώδεις από εμάς.

Ένα τέτοιο είναι και το SUMMIT VECTIV™ SKY της δοκιμής μας. Το LED Yellow-TNF Black χρώμα της δοκιμής εντυπωσιάζει, αν και προσωπικά μου άρεσε περισσότερο το BLUEBIRD/SET SAIL χρώμα της φετινής collection όπως αυτό του SUMMIT VECTIV™ PRO. Τα εξαιρετικά χρώματα όμως δείχνουν το πόσο το marketing της The North Face θέλει να ξεχωρίσει το συγκεκριμένο μοντέλο από όλα τα υπόλοιπα παπούτσια της εταιρείας.

Φυσικά πριν αγοράσουμε ένα παπούτσι κοιτάμε τα χαρακτηριστικά του και μολονότι είδα περίπου 270 gr (9US) στις προδιαγραφές του και το νούμερο 12US που ήρθε για τη δοκιμή το ζύγισα στα 305 gr,  όταν το κράτησα στα χέρια μου για πρώτη φορά ξαφνιάστηκα από το πόσο ελαφρύ δείχνει.

Και πας να το φορέσεις και νοιώθεις γάντι, ειδικά αν είσαι πλατύποδας και φοράς αγωνιστικό παπούτσι δεν το περιμένεις να έχει αίσθηση κάλτσας (sock like fit) που λένε και στα Καμίνια της Λήμνου από όπου κατάγομαι. Αλλά πραγματικά αυτή είναι η αίσθηση και χωρίς να πρέπει να παίξεις με τα κορδόνια για να έρθει στα μέτρα σου, το παπούτσι είναι σαν να έρχεται από το ράφτη σου.  Για μένα το μεγαλύτερο προσόν του ξεκάθαρα! Εδώ ευθύνεται εκτός από τα υλικά και η D-width κατασκευή για να μπορεί το παπούτσι να φορεθεί από περισσότερους δρομείς (το prosumer που λέγαμε). US12 φόραγα πάντα και δεν άλλαξε και με το SUMMIT VECTIV™ SKY, μιας και το παπούτσι είναι “true to size” μολονότι στην αρχή δείχνει λίγο πιο φαρδύ και ξεγελάει.

Το επάνω μέρος είναι κατασκευασμένο από υλικό πολύ ελαφρύ, κάπως ελαστικό και διχτυωτό για μεγαλύτερη διαπνοή και τόσο διαφανές που βλέπεις μέσα στο παπούτσι. Η γλώσσα είναι gusseted, δηλαδή ραμμένη μέσα στο παπούτσι δεξιά και αριστερά και μάλιστα μέχρι σχεδόν το κολλάρο που σημαίνει κυρίως τρία πράγματα. Το πρώτο ότι δε θα μετακινείται η γλώσσα, δε θα γλιστράει το πόδι και το κυριότερο δε θα μπαίνουν μέσα από το πάνω μέρος διάφορα πετραδάκια με το παραμικρό. Στα πολύ θετικά επίσης το πόσο γρήγορα στεγνώνει όταν βραχεί.

Τα κορδόνια είναι ασύμμετρα, με τρισδιάστατη υφή και έρχονται προς το κολάρο από το coup de pied διαγωνίως. Δεν είναι σαφώς το πρώτο παπούτσι που το εφαρμόζει αλλά και αυτό συντελεί στη συνολικά πολύ καλή εφαρμογή. Είναι επίσης και απροβλημάτιστα αφού δεν θα λυθούν ακόμα και με απλό κόμπο και δεν θα ενοχλήσουν στο δέσιμο παρά τη σχετικά λεπτή γλώσσα σε καμία περίπτωση. Είπαμε κορυφαία αίσθηση!

Το κολλάρο είναι όπως πρέπει αν και δείχνει λεπτό, δε χρειάζεται να είναι πιο παχύ ή πιο κοντό, καθώς και προστατεύει και δεν ενοχλεί το υπερυψωμενο πίσω μέρος με το heel tab που είναι και τάση πλέον.

Το εμπρός μέρος έχει μια διακριτική προστασία από πλαστικό που έχει ενσωματωθεί από την εσωτερική μεριά και κάνει τη δουλειά του προστατεύοντας το πόδι με διακριτικότητα, αποφεύγοντας τις κραυγαλέες προσθήκες τύπου ασπίδας που δε θα ταίριαζαν καθόλου με το χαρακτήρα του μοντέλου. Σίγουρα προστατεύει στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά το  SUMMIT VECTIV™ SKY  δεν φτιάχτηκε για να παίζεις μπαλίτσα με τις πέτρες έτσι κι αλλιώς.

Στα περίπου 100 χιλιόμετρα της δοκιμής μας πάντως στην Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος - που είναι αρκετά τεχνικό το τερέν - δεν προβλημάτισε σχεδόν καθόλου ως προς την προστασία.

SOLE UNIT: VECTIV™ 2.0 rockered midsole offers a carbon-fibre plate and a forked design in the heel and forefoot for increased stability on technical terrain. Performance high-rebound midsole with a 4 mm Pebax insert at the forefoot

Αυτή είναι αυτούσια η περιγραφή της The North Face για την κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας. Ναι είναι σίγουρα rockered, δηλαδή λόγω καμπυλότητας μας δίνει την εντύπωση ότι μας σπρώχνει να τρέχουμε στις μύτες και προσωπικά, ειδικά στις κατηφόρες, είδα πολύ βελτιωμένους χρόνους και χάρηκα δεν το κρύβω. Το κατάλαβα και το “forked design” της πλάκας από ανθρακονήματα (carbon plate) ειδικά στα πρώτα μου βήματα με το παπούτσι μιας και δίνει μια περίεργη αίσθηση στην αρχή, σαν να είναι το παπούτσι χωρισμένο σε 2 μέρη, που μετά όμως εξαφανίζεται. Αυτό που μένει όμως είναι η επίσης πολύ καλή αίσθηση επιστροφής ενέργειας που έχεις (high rebound sole) φορώντας το παπούτσι, η οποία μάλιστα δε δείχνει σημάδια κόπωσης μετά από ώρες αλλά αντιθέτως δείχνει να αντέχει στην καταπόνηση. Αυτή η κατασκευή της Vectiv 2.0 είναι επίσης ένα από τα θετικά του παπουτσιού και εξελίσσει την Vectiv 1.0, την οποία είχαμε δοκιμάσει παλιότερα, σε σημαντικό βαθμό.

Το προφίλ του SUMMIT VECTIV™ SKY είναι στα 17mm/21mm και άρα 4mm drop που δείχνει και τον αγωνιστικό χαρακτήρα του μοντέλου, μιας και έχει νόημα τρέχοντας γρήγορα να μπορείς να "διαβάζεις" το έδαφος, αλλά παράλληλα αυτό είναι και το μόνο που θα με περιόριζε από το να φορέσω το παπούτσι σε κάποιο πολύ μεγάλο σε απόσταση αγώνα.

Εξωτερική σόλα (Outsole). “Γκριπ” ή ελληνιστί γράπωμα! Είχα συνηθίσει τα premium μοντέλα της The North Face με προσθήκη Vibram και σκοτούρες τέλος! Δεν κρύβω ότι με ξένισε η απουσία της, αλλά δε μου έλειψε κιόλας. Η σόλα  Surface CTRL compound με επιθέματα (lugs) 3,5 mm είναι απίθανη πραγματικά σε κυρίως στεγνό τερέν, βράχο, χώμα αλλά και νωπό και βρεγμένο (ας όψεται ο καιρός που κάθε μέρα σχεδόν βρέχει από το Πάσχα και μετά) και δεν προβλημάτισε πουθενά. Προφανώς και δεν είναι παπούτσι να “κόβει τη λάσπη” αλλά δεν το δοκίμασα για να το αποκλείσω.

Σε αλπικό πεδίο, φουλ τεχνικό και σε μονοπάτια με συχνή αλλαγή κατεύθυνσης το παπούτσι είναι εξαιρετικό και παρόλο που έφαγε αρκετή καταπόνηση δεν έδειξε κανένα σημάδι φθοράς.

Γενικά η κατασκευή είναι πολύ προσεγμένη και δείχνει το παπούτσι δεν είναι μόνο για μερικούς αγώνες αλλά και σύντροφος στην προπόνηση, άσχετα αν θέλεις να το φυλάξεις για να το ευχαριστηθείς περισσότερο.

Φυσικά στη δοκιμή μας είδαμε και πράγματα που θα θέλαμε να δούμε να βελτιώνονται σε μια επόμενη έκδοση του SUMMIT VECTIV™ SKY .

Πρώτον το υλικό από το επάνω μέρος είναι μεν πολύ ανθεκτικό και εξαιρετικά διαπνέον δίνοντας μια πολύ dial in αίσθηση αλλά το τίμημα που έχει μια τόσο δικτυωτή κατασκευή είναι ότι αν η διαδρομή έχει αγκαθάκια τότε κάποια θα βρουν το δρόμο προς τα μέσα και θα ενοχλήσουν.

Στην αρχή επίσης το παπούτσι δίνει μια περίεργη αίσθηση που φυσικά οφείλεται στην πλάκα από ανθρακονήματα (carbon plate), η οποία ειδικά μπροστά είναι κατασκευασμένη να μην είναι μονοκόμματη αλλά διαχωρισμένη, προφανώς για να δίνει καλύτερη προώθηση ειδικά σε αυτούς που προσγειώνονται με το μέσο του πέλματος ή τη φτέρνα, όπως είμαστε οι περισσότεροι, μιας και οι elite αθλητές πατάνε συνήθως μπροστά. Η αίσθηση αυτή όμως εξαφανίζεται στο τρέξιμο τελείως και ειδικά μετά από λίγα χιλιόμετρα δεν εμφανίζεται ξανά. Προφανώς συνηθίζεις...

Αυτό που δε συνηθίζεται είναι η τιμή που είναι αναλογικά με το σύνολο της αγοράς υψηλή, αλλά είπαμε είναι ξεκάθαρα prosumer προϊόν και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αξίζει κιόλας.

Και το κυριότερο, θα θέλαμε να δούμε μια έκδοση Vectiv Sky 2.0 με ελάχιστες αλλαγές και όχι ριζική αλλαγή, μιας και η συνταγή που έχει καταλήξει η The North Face για το παπούτσι είναι καλή, πολύ καλή!

Εάν βέβαια κάποιος – όπως εγώ για παράδειγμα - θέλει ακόμη μεγαλύτερο προφίλ και drop, στοχεύοντας κυρίως σε ultra trail αγώνες και αποστάσεις, μπορεί να κοιτάξει το SUMMIT VECTIV™ PRO, το οποίο διαθέτει και αυτά τα χαρακτηριστικά.

Θα το αγόραζα; Τώρα που το δοκίμασα, ναι θα έκανα την υπέρβαση, παρόλο που είναι ένα ακριβό παπούτσι, αλλά το λέω ξέροντας πλέον ότι δεν παίρνω ρίσκο για να έχω ένα αγωνιστικό παπούτσι, όπως γίνεται κατά κόρον στους αγώνες δρόμου.

H Αμερικανική εταιρεία κατάφερε να κατασκευάσει και πάλι μια σειρά παπουτσιών που μπορούν άνετα να πατήσουν Ευρωπαϊκά βουνά και αυτό δεν είναι πάντα κάτι δεδομένο και τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας κατάφερε να την επανατοποθετήσει πολύ ψηλά στους κυρίαρχους “παίκτες” στην αγορά παπουτσιών για ορεινό τρέξιμο.

Είναι ένα παπούτσι που απευθύνεται σε όλους; Ναι μιας και έχει καταπληκτική αίσθηση και εφαρμογή και μια σόλα που πραγματικά γραπώνει όπου βρει και που προτιμάει τα τεχνικά κομμάτια αλλά μπορεί και να τρέξει αν χρειαστεί και μάλιστα γρήγορα. Απλώς ανάλογα το βάρος του δρομέα, την εμπειρία και την ταχύτητa του θα πάει όλο και πιο μακριά, όλο και πιο ψηλά και σίγουρα πιο γρήγορα.

Στα δικά μου πόδια θα το έβλεπα ιδανικά στον Olympus Marathon, στο Ursa Trail και στον Hercules Marathon στην Οίτη, αλλά φυσικά και όλους τους μικρότερους σε απόσταση αγώνες στη χώρα μας. Έναν ελαφρύ αθλητή επιπέδου όμως σίγουρα θα τον πήγαινε αρκετά πιο μακριά και σίγουρα θα τον βοηθούσε να πάει και γρήγορα χάρις στην καμπυλωτή ενδιάμεση σόλα με την αίσθηση επιστροφής ενέργειας που θα του δώσει και την πραγματικά καταπληκτική εφαρμογή που έχει.

Είναι  σίγουρα ένα παπούτσι που στα κατάλληλα πόδια μεταμορφώνεται σε όπλο καθώς η ομάδα της The North Face όταν το σχεδίαζε και το υλοποιούσε έβλεπε κάτι πολύ συγκεκριμένο, το βάθρο, ακριβώς όπως αυτό που πάτησε η Kaytlyn Gerbin στο περσινό UTMB!

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Διαπνέον δικτυωτό ύφασμα, αίσθηση κάλτσας (sock like fit), D-width κατασκευή, λεπτό κολλάρο με υπερυψωμένο πίσω μέρος (heel tab), gusseted γλώσσα, ραμμένη μέσα στο παπούτσι, πλαστικό προστασίας στα δάκτυλα.

Ενδιάμεση σόλα: Ενδιάμεση σόλα VECTIV™ Rocker με καμπυλωτό σχήμα που βελτιστοποιεί τον βηματισμό και εξασφαλίζει δυναμική ώθηση, πλάκα από ανθρακονήματα (carbon plate), διαχωρισμένη (forked desing), πρόσθετο επίθεμα 4 mm Pebax στο εμπρός μέρος

Εξωτερική σόλα:  Επιφάνεια Surface CTRL απο σύνθεση καουτσούκ που εξασφαλίζει σταθερή εφαρμογή στα πόδια σε οποιαδήποτε επιφάνεια, επιθέματα (lugs) 3,5 mm για πρόσφυση

Drop: 4 mm (17mm/21mm)

Βάρος: 305gr (12US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Aσύμμετρα, με τρισδιάστατη υφή, έρχονται διαγωνίως προς το κολάρο από το coup de pied.

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 200€


Αντώνης Τσιμπόγος

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ