Scarpa Neutron 2: Δοκιμή και Παρουσίαση!

By 09 Σεπ 2019

Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ειδικός στο τρέξιμο ούτε στα παπούτσια και όλα όσα αναφέρω σε αυτό το άρθρο αποτελούν εντελώς προσωπική εμπειρία. Για τους λάτρεις των χειροπιαστών χαρακτηριστικών και τους ειδικούς παραθέτω παρακάτω τα σχετικά στοιχεία. Πέρα από τα επιθετικά drop, την Megagrip σόλα, τα εξειδικευμένα επιθέματα και τον χαρακτηρισμό του από τον κατασκευαστή ως παπούτσι μεγάλων ορεινών αποστάσεων σε σκληρό τερέν, εγώ θα το χαρακτήριζα ένα έμπιστο παπούτσι πολλών χρήσεων. Η ψηλή φτέρνα του απορροφά τους κραδασμούς ώστε να μην αισθάνεσαι τις μητέρες πέτρες ή ρίζες στα μονοπάτια ενώ επιπρόσθετα είναι πολύ άνετο και μαλακό για πολύωρη χρήση. Δεν είναι το πιο ελαφρύ παπούτσι που θα φορέσει κανείς, αλλά προσωπικά δεν βρίσκω καθόλου ενοχλητικό το βάρος του.


Φόρμα


Πρέπει να σημειώσω ότι επειδή έχω στενό πέλμα, το πως θα ταιριάξει το παπούτσι στο πόδι μου ήταν κάτι που αρχικά με προβλημάτισε καθώς έχει μια πιο φαρδιά φόρμα και για να έχω την αίσθηση που είχα συνηθίσει από άλλα παπούτσια έπρεπε να τα σφίξω αρκετά. Πλέον όμως μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι και δε τα «σφίγγω πολύ». Το παπούτσι αφήνει λίγο πιο ελεύθερο το πόδι μου, χωρίς να έχει πρόβλημα να γλιστράει μέσα σε αυτό, αφού η φόρμα είναι και θέμα συνήθειας τελικά. Και καθώς μιλάμε για τεχνικά χαρακτηριστικά, τι είναι αυτό το Megagrip της Vibram που φοράει το Neutron 2; Όπως όλοι μας, έτσι κι εγώ πριν πάρω το παπούτσι έκατσα και διάβασα τις περιγραφές του κατασκευαστή. Ιδανικό για σκληρό τερέν διαβάζω και το παραγγέλνω κατευθείαν. Αγαπημένη μου συνήθεια να τρέχω βουνίσιες κόψεις που δεν έχουν δέντρα, συνήθως λείπει το κλασικό καθαρό μονοπάτι και έχουν κοφτερές κροκάλες. 

 

 

Αντοχή υλικών

Πρώτο τρέξιμο / δοκιμή, η ανάβαση στο Aυγό της Ξάνθης από την νότια πλευρά. Απόσταση 2 χιλιόμετρα με κλίση που φτάνει το 30% στο τελευταίο μισό χιλιόμετρο και το τερέν να είναι κυρίως σπασμένες πέτρες (όσοι ξέρουν πως είναι το μονοπάτι θα καταλάβουν). Όπως και να χει από ένα ολοκαίνουργιο παπούτσι δε περίμενα να δω τόσο έντονη φθορά. Μερικά δοντάκια είχαν ήδη κοπεί και τα περισσότερα είχαν έντονα στοιχεία φθοράς. Εντάξει θα μου πεις καλά ρε Μάνθο τι περίμενες με τόσο έντονο ανάγλυφο λογικό είναι και να χαλάει πιο εύκολα. Παρόμοια αποτελέσματα είχα και σε τρεξίματα στην Σαμοθράκη που εκεί τα πράγματα είναι όντως πιο κοφτερά και δεν είχα μεγάλες προσδοκίες μετά κιόλας από την πρώτη δοκιμή. Παρόλα αυτά για να μην νομίζει κανείς ότι είναι και τσιγαρόχαρτο μπορείτε να δείτε την φωτογραφία μετά από περισσότερα από 100 χιλιόμετρα έντονης χρήσης. Τα πιο επίπεδα (άσφαλτος, ταρτάν) και ήπια τερέν δεν το επηρεάζουν.


Και ενώ το έχω στήσει με τα πλάτη στον τοίχο σχετικά με την αντοχή της σόλας η περιφερειακή προστασία και αντοχή του παπουτσιού με έχει αφήσει με ανοιχτό το στόμα. Όπως είδατε και στην προηγούμενη περιγραφή οι σάρες και οι κροκάλες ήταν η συνήθης αγκαλιά του παπουτσιού παρόλα αυτά μοιάζει σαν καινούργιο. Ακόμα και μετά από μια φορά που το σκάλωσα σε μια λαμαρίνα, κάτι που θα περίμενα να είχε σκίσει ακόμα και το δάχτυλο μου, αυτό αντιστάθηκε με μια ελαφριά γρατζουνιά. Έτσι αν σας ενδιαφέρει η αντοχή πιστεύω ότι είναι ένα παπούτσι που «σηκώνει» άνετα αναγόμωση για την χρήση ως καθημερινό ή ακόμα και για παπούτσι προπόνησης.

 


Κρατήματα

Δοκιμασμένο στο γνωστό coordination παιχνίδι τρέχοντας από πέτρα σε πέτρα μέσα στο ποτάμι, δεν ένιωσα το παραμικρό γλίστρημα στις λειασμένες από το νερό πέτρες. Όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι ένα φαρδύ παπούτσι, για τα δικά μου δεδομένα, όμως δεν αφήνει το πόδι να κινείται. Τα μεγάλα επιθέματα παρά την ευαισθησία τους είναι μαλακά και επιτρέπουν την πολύ καλή επαφή τους σε πέτρες. Δυστυχώς ο καιρός δεν μου έχει επιτρέψει να το δοκιμάσω ακόμα σε υγρό τερέν, όμως μου έχει δώσει την εντύπωση ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.


Εμφάνιση

Αν και δεν είμαι άνθρωπος που ασχολείται με το στυλ, τα Neutron σε μαύρο χρώμα μου έχουν λύσει τα «πόδια». Ως «σεμνό» παπούτσι, χωρίς τα φουτουριστικά χαρακτηριστικά άλλων μοντέλων με βόλεψε στο να βγαίνω μετά την προπόνηση χωρίς να σκέφτομαι καν να κουβαλήσω δεύτερο ζευγάρι για την έξοδο (θα ήθελα να σημειώσω ακόμα πώς παρά την παράδοξη αυτή χρήση δεν έχει αποκτήσει, ακόμη τουλάχιστον, άσχημη οσμή).

 



Να το πάρω; Να μην το πάρω;


Μετά από αρκετή χρήση του Neutron 2 δεν έχω πλέον καμία αμφιβολία ότι είναι ένα πολύ καλό παπούτσι πολλών χρήσεων. Από καθημερινό παπούτσι που δεν θα παρακαλάς να γυρίσεις σπίτι για να το βάλεις, μέχρι φιλικό ακόμα και για διαλειμματικές σε ανηφόρα σε πολύ σκληρό και σαθρό τερέν. Χωρίς βέβαια να το έχω δει σε βάθος χρόνου πιστεύω ότι είναι ένα παπούτσι που θα βγάλει τα λεφτά του, ακόμα και αν αρχικά η τιμή των 150€ φαίνεται υψηλή.

 

Μάνθος Βαλσαμίδης

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ