Salewa Ultra Train: Σταθερότητα και εξαιρετική πρόσφυση με σφραγίδα Michelin®!

Όπως είχαμε αναφέρει και στην εκτενή παρουσίαση των μοντέλων της Salewa για ορεινό τρέξιμο, η πολύ γνωστή Ιταλική εταιρεία με έδρα το Μπολζάνο στο Νότιο Τυρόλο, έχει μια μεγάλη παράδοση δεκαετιών σε πολύ ποιοτικά παπούτσια για outdoor δραστηριότητες (ορειβασία, πεζοπορία κτλ…) και με την καινούργια σειρά Speed Hiking  – όπως την ονομάζει - κάνει πλέον μια θεαματική είσοδο και στο ορεινό τρέξιμο. Στα πλαίσια αυτά, παραλάβαμε και δοκιμάσαμε το μοντέλο Ultra Train, στο οποίο η εταιρεία έχει μεταφέρει πατενταρισμένες τεχνολογίες από τις άλλες outdoor σειρές της (σύστημα 3F), έχει δώσει έμφαση στην σταθερότητα του παπουτσιού, την προστασία και κυρίως στην πρόσφυση της εξωτερικής σόλας σε διάφορα ορεινά τερέν, μέσα από την συνεργασία της με την περίφημη εταιρεία παραγωγής ελαστικών Michelin®.

 

Εξωτερικό Μέρος:

 

Το εξωτερικό τμήμα του Ultra Train είναι ένας συνδυασμός λεπτού δικτυωτού υφάσματος ώστε να εξασφαλίζεται καλή διαπνοή, πλαστικών λωρίδων στήριξης στα πλάγια και σκληρότερου πλαστικού στην περιοχή της φτέρνας (εκτός του κολάρου που επίσης διατρέχεται περιμετρικά από παχύ δικτυωτό ύφασμα).

 

Δεσπόζουσα θέση στον σχεδιασμό έχει το σύστημα 3F Total της Salewa, το οποίο σαν τεχνογνωσία η εταιρεία το έχει μεταφέρει από τα υπόλοιπα outdoor μοντέλα της. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνδυασμό σκληρών κομματιών καουτσούκ στην καμάρα του ποδιού που επεκτείνεται με λωρίδες που διατρέχουν περιμετρικά τον αστράγαλο και προσδίδουν σταθερότητα στο παπούτσι. Στο Ultra Train συναντάμε την πλήρη έκδοση (3F Total) της τεχνολογίας αυτής, αφού το σύστημα συνεχίζει και κατά μήκος των θηλιών των κορδονιών, περίπου μέχρι το μέσο τους, για καλύτερη εφαρμογή και στήριξη. Η διαφορά με το ίδιο σύστημα στα μοντέλα outdoor της εταιρείας είναι ότι εδώ οι λωρίδες είναι διακοπτόμενες και όχι συνεχείς, ώστε να είναι ευλύγιστο το παπούτσι, πράγμα απαραίτητο όταν μιλάμε για ορεινό τρέξιμο.

 

 Το σύστημα 3F το έχει μεταφέρει από τις μπότες και τα trekking μοντέλα της, στην σειρά για ορεινό τρέξιμο. Το 3F Total των Ultra Train εκτός της περιοχής του αστραγάλου επεκτείνεται και σε τμήμα των κορδονιών, ενώ η διακοπή στις λωρίδες πλαστικού εξασφαλίζει ευελιξία!

 

Στα πλάγια το παπούτσι στηρίζεται από κάθετες πλαστικές λωρίδες, ενώ ενδιάμεσα τους υπάρχει δικτυωτό ύφασμα. Οι λωρίδες αυτές, που έρχονται για να ενισχύσουν την σταθερότητα που δίνει το σύστημα 3F Total, προσθέτουν γραμμάρια στο βάρος του Ultra Train, το οποίο παρόλα αυτά είναι όμως ιδιαίτερα ελαφρύ για την κατηγορία του, στα 285gr.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της γλώσσας αποτελείται από δικτυωτό ύφασμα, ενώ στο πάνω μέρος της έχει μια πολύ λεπτή και ιδιαίτερα καλαίσθητη θήκη - που δεν ξεχειλώνει με την χρήση – στην οποία μπαίνουν τα κορδόνια μαζί με το αυτόματο κλιπ δεσίματος. Να τονίσουμε εδώ ότι τα κορδόνια είναι εξαιρετικά λεπτά και το ανώτερο τμήμα τους δένει σε θηλιές από τα ίδια τα κορδόνια (adaptive eyelets). Όπως προανέφερα είναι αυτόματα, οπότε δεν χαλαρώνουν με το τρέξιμο. Η αλήθεια είναι ότι θέλει εξοικείωση η τοποθέτηση τους στην θήκη, αλλά όταν μπουν πραγματικά “εξαφανίζονται” και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να βγουν μαζί με το κλιπ καθώς τρέχουμε. Η γλώσσα ανεβαίνει ψηλά, αγκαλιάζει το πέλμα και αποτρέπει την είσοδο άμμου ή χαλικιών εσωτερικά. Δεν συγκρατείται από τα κορδόνια με θηλιές και παρότι είναι πλατιά μπορεί να μετακινηθεί λίγο αριστερά ή δεξιά καθώς τρέχουμε.

 Κορδόνια με αυτόματο κλιπ που μπαίνει σε μια πολύ λεπτή θήκη στο πάνω μέρος της γλώσσας. Το σύστημα Adaptive Eyelets σε κόκκινο κύκλο!

 

Ο χώρος των δακτύλων είναι αρκετά ευλύγιστος και ευρύχωρος, ενώ περιμετρικά υπάρχει διπλό πλαστικό προστασίας (toe bumper), χαρακτηριστικό στο οποίο το Ultra Train παρουσιάζει εξαιρετική συμπεριφορά και θα προστατέψει άριστα τα πόδια σας από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά. Η ύπαρξη πλαστικού περιμετρικά σε ολόκληρο το παπούτσια, συνεισφέρει τόσο στην πλάγια προστασία, όσο και στο να μην μπαίνει εύκολα νερό στα περάσματα από ρηχά ποταμάκια. Η έμφαση που έχει δοθεί από την Salewa στην προστασία και την σταθερότητα με αρκετά κομμάτια καουτσούκ στο εξωτερικό μέρος, περιορίζει την ικανότητα γρήγορης απομάκρυνσης του νερού αν μπει μέσα στο παπούτσι.

 Ισχυρή προστασία τόσο μπροστά με διπλό πλαστικό (toe bumper), όσο και περιμετρικά της φτέρνας και του αστραγάλου!

 

Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι το Ultra-Train είναι από τα κορυφαία μοντέλα για ορεινό τρέξιμο σε σταθερότητα, ιδιαίτερα σε κακοτράχαλα μονοπάτια και σε πλάγιες κλίσεις. Το ίδιο εξαιρετικά είναι και στο θέμα της προστασίας από χτυπήματα. Πολύ καλό βαθμό παίρνουν και στο θέμα της άνεσης, αφού αγκαλιάζουν όμορφα το πόδι και έχουν αρκετό χώρο μπροστά στα δάκτυλα. Σε αυτό συνεισφέρει και η μαλακιά γλώσσα αλλά και τα πολύ λεπτά κορδόνια που δένουν πολύ ομοιόμορφα. Το τμήμα της φτέρνας/αστραγάλου είναι όσο στιβαρό χρειάζεται για να προσδίδει σιγουριά σε τεχνικά κατηφορικά μονοπάτια, αλλά αρκετά σκληρό για τρέξιμο σε σκληρότερα τερέν όπως η άσφαλτος.

 

Ενδιάμεση σόλα:

 

Η ενδιάμεση σόλα του Ultra Train βασίζεται σε αφρό EVA, και με τα 8mm drop και το μέτριο προφίλ με 23mm πίσω και 15mm ύψος μπροστά, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της καλής απορρόφησης κραδασμών και της ικανοποιητικής απόκρισης. Τα καταφέρνει αρκετά καλά, προστατεύει ικανοποιητικά από κραδασμούς, ενώ σε συνδυασμό με το χαμηλό για την κατηγορία βάρος είναι γρήγορο παπούτσι και με πολύ καλή απόκριση. Η ενδιάμεση σόλα περιλαμβάνει επίσης το σύστημα Motion Guidance της Salewa, με βάση το οποίο η εξωτερική και η ενδιάμεση σόλα “συνεργάζονται” για την υποστήριξη της φυσικής κίνησης του ποδιού και με σκοπό την παροχή ασφάλειας σε οποιοδήποτε έδαφος.

 

Η Salewa επέλεξε λοιπόν όσο αφορά την κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας να ακολουθήσει “σίγουρους” δρόμους, χωρίς εξεζητημένη υλοποίηση, εξασφαλίζοντας καλές επιδόσεις σε ευρύ πεδίο χρήσης και ρίχνοντας το βάρος σε πιο “βουνίσια” χαρακτηριστικά όπως η σταθερότητα και η πρόσφυση. Αναμενόμενο για μια εταιρεία που μόλις μπαίνει στο ορεινό τρέξιμο και προέρχεται από μεγάλη παράδοση στα βουνά.

 Αφρός EVA στην ενδιάμεση σόλα αλλά και Motion Guidance σύστημα. 8mm drop και μέτριο προφίλ (23mm πίσω-15mm μπροστά)!


Εξωτερική σόλα:

 

Είναι το τμήμα του Ultra Train που έχει δώσει την μεγαλύτερη έμφαση η Salewa, αφού βασίζεται σε μείγματα καουτσούκ της Michelin®. Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σε αποκλειστική συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία ελαστικών, ενώ η έμπνευση για την υλοποίηση της έχει προέλθει από τα ελαστικά που χρησιμοποιεί η Michelin® στα mountain-bikes.

 

Στην εξωτερική σόλα διακρίνουμε δυο ζώνες επιθεμάτων (lugs). Μια σειρά με πράσινο χρώμα που αποτελούνται από πιο μαλακό καουτσούκ, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και τοποθετημένα κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του μπροστά τμήματος και της εξωτερικής πλευράς της φτέρνας, και τα υπόλοιπα σε μαύρο χρώμα, αρκετά σκληρότερο καουτσούκ, μικρότερα σε μέγεθος και πιο πυκνά. Η τοποθέτηση έχει γίνει έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη πρόσφυση και η μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά στα σημεία που “πατάει” περισσότερο το πέλμα, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός πετυχαίνει εξαιρετική πρόσφυση σε ποικιλία εδαφών. Διαφορά στο μέγεθος των επιθεμάτων εντοπίζεται και μεταξύ της φτέρνας (μεγαλύτερα) και του μπροστινού τμήματος (μικρότερα), ίσως για να "νιώθει" καλύτερα ο αθλητής το έδαφος στο πάτημα μπροστά αλλά και για καλύτερη πρόσφυση στα κατηφορικά μονοπάτια.

 Η εξωτερική σόλα με την σφραγίδα της Michelin δυνατό όπλο του Ultra Train. Δυο ζώνες επιθεμάτων (πράσινη - μαύρη) με διαφορετικό μέγεθος και σκληρότητα!

 

Στις δοκιμές μας, η εξωτερική σόλα του Ultra Train είχε εξαιρετική πρόσφυση, ιδιαίτερα σε χωμάτινα λασπωμένα ή σαθρά μονοπάτια. Πολύ καλή συμπεριφορά έδειξε και σε πέτρινο τερέν, αλλά και λάσπες. Όπως όλα σχεδόν τα παπούτσια ορεινού τρεξίματος θέλει προσοχή σε κατηφορική βρεγμένη άσφαλτο. Σημαντικό θετικό στοιχείο ότι δεν φθείρεται εύκολα, κάτι που αναμέναμε από μια υλοποίηση Michelin®.  

 

Η Salewa κάνει μια πολύ δυναμική είσοδο στο χώρο του ορεινού τρεξίματος με το Ultra Train. Εξαιρετική υλοποίηση όσο αφορά την σταθερότητα, την πρόσφυση και την αντοχή στο χρόνο, με πολύ καλή προστασία από κραδασμούς, ουδέτερο, γρήγορο, με χαμηλό drop και πολύ άνετο, θα ικανοποιήσει σε κάθε απόσταση και είδος τερέν. Ταιριάζει απόλυτα σε μεικτά τερέν και ιδίως χωμάτινα εδάφη, σαν του Μετσόβου, της Ροδόπης ή του Ενιπέα στον Όλυμπο, αλλά δεν θα απογοητεύσει και σε τεχνικές πετρώδεις διαδρομές. Άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στην “φαρέτρα” του ορεινού δρομέα!

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 

Εξωτερικό Τμήμα: Δικτυωτό ύφασμα (mesh), πλαστικές πλάγιες λωρίδες στήριξης, σύστημα στήριξης 3F Total, αυτόματα κορδόνια με κλιπ και θήκη, adaptive eyelets

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA, σύστημα Motion Guidance

Εξωτερική σόλα: Δυο ζώνες επιθεμάτων (lugs) διαφορετικής σκληρότητας, πυκνότητας και μεγέθους

Drop: 8mm

Profile: 23mm πίσω – 15mm μπροστά

Βάρος: Αντρικό: 285 gr (GTX: 335 gr), Γυναικείο: 270 gr (GTX: 275 gr)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 148,50€ (GTX: 168,50€)


 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SALEWA στην Ελλάδα είναι η POLO ΑΒΕΕ, Συντ. Ζησιμοπούλου 62, 175 64, Π. Φάληρο – Αθήνα 

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ