Inov-8 Mudclaw 265: Παρουσίαση, Δοκιμή και Συγκριτικό! Κύριο

Ποτέ καινούριο παπούτσι σε αγώνα!” είναι μια φράση που όλοι μας σίγουρα έχουμε ακούσει από κάποιον παλαιότερο φίλο μας, δρομέα, που έχει περισσότερη εμπειρία από εμάς και προσπαθεί να μας προστατεύσει. “Μη ξεκινάς γρήγορα σε ορεινό αγώνα ultra!” είναι άλλη μια φράση τέτοιου είδους… Ποτέ δεν κατάφερα να ακούσω καμία από τις δύο αυτές συμβουλές. Μου βγαίνει κάτι σε αντίδραση βρε αδερφέ, και πάντα κάνω του κεφαλιού μου. Υπάρχουν στιγμές που το μετανιώνω πικρά και άλλες πάλι που χαμογελώ περήφανα λες και ξεγέλασα το θάνατο με το κατόρθωμά μου!



Rodopi Advendurun 2014 και μέσα στο drop bag για το Κρούσοβο (km-69), τοποθετώ τα κατακόκκινα και πεντακάθαρα Inov-8 Mudclaw 265. Σχεδόν δύο χρόνια αφόρετα τελείως, μύριζαν “καινουργίλα” να φανταστείτε, αποφάσισα πως ήταν πλέον ώρα για να αποδείξουν πως είναι αντάξια του ονόματος Inov-8. Το σχέδιο έλεγε Inov-8 X-Talon 190 για τα πρώτα 69 χιλιόμετρα και μετά αλλαγή με τα Mudclaw 265 για τα υπόλοιπα 95 χιλιόμετρα, μέχρι δηλαδή τον τερματισμό. Παράλληλα, η σκέψη μήπως τυχόν μου δημιουργήσουν πρόβλημα τα νέα μου παπούτσια, κατά τη διάρκεια του αγώνα, βασάνιζε τον ήδη ταλαιπωρημένο, λόγω άλλων υποχρεώσεων, νου μου. Βέβαια δεν είχα πολλά περιθώρια επιλογής. Τα Trailroc 255 ήταν απαγορευτικά για αγώνα (είχαν λιώσει) και εκείνη την περίοδο τα χρήματα έπρεπε να πάνε αλλού και όχι σε παπούτσια.

 



Τώρα, αν με ρωτήσετε γιατί δεν τα φόρεσα καθόλου δύο χρόνια θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι απλώς είμαι “περίπτωση”. Βέβαια ο παραπάνω προβληματισμός μου έβρισκε λύση στα προηγούμενα ζευγάρια Inov-8 που έχω ως τώρα χρησιμοποιήσει. Απόλυτα ευχαριστημένος από την επιλογή μου της Αγγλικής εταιρίας - «πίνω νερό στο όνομά τους» - κι ας είναι υπερβολή αυτό που γράφω! Η άνεση και η αξιοπιστία των προηγούμενων Inov-8, που έχω φορέσει, δρούσαν καταπραϋντικά στον πονοκέφαλο της επιλογής 2ου ζευγαριού για την αλλαγή στο Κρούσοβο, οδηγώντας με τελικά στα Mudclaw 265 χωρίς πολλούς ενδοιασμούς.


Η Ροδόπη είναι πια παρελθόν και τη στιγμή που γράφω την παρουσίαση αυτή ήδη έχουν περάσει αρκετοί μήνες και πολλά ορεινά χιλιόμετρα για τα Mudclaw 265. Τα συμπεράσματα αρκετά και ως συνήθως θετικά! Άλλωστε δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την συγκεκριμένη εταιρία. Αρκετές ομοιότητες με τα X-Talon 190 και τα Trailroc 255, όμως και πολλές ταυτόχρονα οι διαφορές που κάνουν τα Mudclaw 265 μοναδικά στο είδος τους! Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, παρακάτω αναλύοντας μερικά πράγματα για τα παπούτσια αυτά.



 

Αρχικά από την ονομασία τους μπορούμε να καταλάβουμε αρκετά. Mud = Λάσπη και Claw = Γάντζος / Δαγκάνα, ενώ το βάρος τους ανέρχεται σε μόλις 265 gr, οπότε κάνουμε λόγο για άλλο ένα minimal ορεινό παπούτσι τρεξίματος. Εφαρμογή - Precision (όπως την ονομάζει η Inov-8), ποιότητα υλικού επάνω μέρους, συνθετικό νάιλον, μεσόσολα από EVA (Ethylene Vinyl Acetate – Αιθυλένιο Οξικού Βινυλίου), 3mm drop, σόλα Mudclaw από υλικό sticky rubber, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα… Ρε συ Χάρη αν τα αγοράσω θα μου κάνουν δουλειά; Σ’ αυτό το ερώτημα καταλήγουμε όλοι! Και αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να σας απαντήσω με βάση τα όσα έχω διαπιστώσει ως τώρα, δίχως επιστημονικές – παράξενες ορολογίες!


Από την πρώτη στιγμή που αγόρασα τα Inov-8 δεν άργησα να καταλάβω πως πρόκειται για μια εταιρία που σκοπός της είναι να κατασκευάσει το καλύτερο δυνατό παπούτσι για κάθε συγκεκριμένο τύπο εδάφους! Συνεπώς υπάρχει ένα πλάνο “εξειδίκευσης”, πάνω στο θέμα των υποδημάτων, με βάση τον τύπο εδάφους που αυτά θα χρησιμοποιηθούν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα, αξιόλογα ζευγάρια παπουτσιών της Βρετανικής εταιρίας που να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε δρομέα σε οποιοδήποτε τερέν κι αν αυτός κινείται (π.χ.  Trailroc, Roclite).



 

Στην περίπτωση των Mudclaw 265 έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο που απευθύνεται κυρίως σε έδαφος μαλακό και χαλαρό, όπως λέει και η Μαμά Inov-8. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εξαιρετικό παπούτσι για κάθε είδους δασικά μονοπάτια με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες κι αν επικρατούν. Δεν θέλησα να χρησιμοποιήσω τη λέξη αποκλειστικά παραπάνω, διότι θεωρώ πως τα Mudclaw 265 τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε μονοπάτια με φυτεμένη πέτρα ή στρωμένο χαλίκι. Η εξωτερική τους σόλα μου θύμισε αρκετά τα X-Talon 190, που μοιάζουν με ποδοσφαιρικό παπούτσι, όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο! Αμφότερα με πολύ μεγάλα επιθέματα (lugs) ώστε να γραπώνονται με ασφάλεια και να σου παρέχουν σιγουριά για το πάτημά σου.

 

Επίσης η τεχνολογία meta-flex κάνει και εδώ την εμφάνισή της παρέχοντας όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία όπως ελαστικότητα και φυσικότητα στην κίνηση καθώς και καλύτερη πληροφόρηση για το τι και πού πατάς. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων, Mudclaw 265 και X-Talon 190, είναι ο σχεδιασμός των επιθεμάτων της σόλας. Στα μεν πρώτα τα επιθέματα έχουν τριγωνική βάση που καταλήγει σε μικρότερη τριγωνική επιφάνεια στο τελείωμά της, δηλαδή σαν ανάποδη πυραμίδα. Αντίστοιχα στα δεύτερα η επιφάνεια των επιθεμάτων, που πατάει το παπούτσι, είναι παραλληλόγραμμη. Μικρή λεπτομέρεια που όμως κάνει μια μεγάλη διαφορά! Με αυτόν τον τρόπο τα Mudclaw 265, βυθίζονται καλύτερα και ευκολότερα στη λάσπη, αλλά και στο χιόνι, και σου προσφέρουν 100% πρόσφυση και κράτημα! Φυσικά τα μεγάλα κενά μεταξύ των επιθεμάτων φροντίζουν και εδώ ώστε η σόλα να παραμένει πάντα καθαρή και να απομακρύνονται από αυτή η λάσπη ή το χιόνι.

 



 

Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε έπειτα από αρκετά ορεινά χιλιόμετρα στο δάσος του Σεϊχ Σου, στη Θεσσαλονίκη, όπου η έντονη βροχή τελευταία μετέτρεπε τα μονοπάτια σε βούρκους. Επίσης είχα την τύχη να δοκιμάσω την συμπεριφορά και των δύο μοντέλων στο χιόνι. Στις 9/2/2015 που χιόνιζε στη Θεσσαλονίκη φόρεσα τα Mudclaw 265 ώστε να τα τεστάρω. Μια εβδομάδα αργότερα βρέθηκα στην Αθήνα και στην κατάλευκη Πάρνηθα με τα X-Talon 190. Τα πορτοκαλί X-Talon 190 γλίστρησαν αρκετές φορές  καθώς πάσχιζα να τρέξω στα χιόνια. Αντιθέτως τα κόκκινα Mudclaw 265 μου ενέπνεαν εμπιστοσύνη για να πιέσω κι άλλο. Βέβαια ίσως να φταίει λίγο πως τα X-Talon 190 έχουν φθαρεί αρκετά από κάτω ενώ τα Mudclaw 265 όχι τόσο. Και τα δύο μοντέλα, λοιπόν, είναι εξίσου καλά στο κράτημα, με τα Mudclaw 265 να βρίσκονται ένα “κλικ” παραπάνω σε λασπωμένα ή χιονισμένα μονοπάτια!


Αν κάποιος, τώρα, θέλει να πηγαίνει “μαλλιοκούβαρα” στα χιόνια και τους πάγους, η Inov-8 έχει τη λύση που ακούει στο όνομα Oroc 280. Αυτά όμως δεν είναι επί του παρόντος. Τα Trailroc 255, από την άλλη πλευρά, κινούνται με βάση μια διαφορετική φιλοσοφία. Θα σου προσφέρουν σίγουρο κράτημα παντού, χωρίς όμως να μπορεί αυτό να συγκριθεί με το κράτημα των Mudclaw 265 σε λασπωμένα μονοπάτια γεμάτα υγρά, πεσμένα, φύλλα και ρίζες δέντρων που γλιστρούν! Μια τελευταία διαπίστωση που έχω κάνει είναι ότι το sticky rubber, υλικό κατασκευής της σόλας των Mudclaw 265, φθείρεται με πιο αργό ρυθμό από το αντίστοιχο sticky rubber των X-Talon 190. Δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς συμβαίνει αυτό. Για τα Inov-8 Trailroc 255 δεν κάνω λόγο, το υλικό κατασκευής της σόλας ξεπερνάει αυτά των προηγούμενων δύο μοντέλων, όμως εδώ παίζει ρόλο και η τεχνολογία TriC, από την Inov-8, που χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά είδη γόμας. Και αφού αναλύσαμε διεξοδικά αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο που λέγεται πρόσφυση ή κράτημα ενός παπουτσιού μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω ή μάλλον παραμέσα.


Η μεσόσολα και στα τρία μοντέλα είναι ίδια. Υλικό EVA (Ethylene Vinyl Acetate – Αιθυλένιο Οξικού Βινυλίου) και για τα τρία που παρέχει άνεση και εξαιρετική απορρόφηση των κραδασμών. Η απουσία rockplate, όπως και στα X-Talon 190, δεν θα προβληματίσει καθόλου! Τα Mudclaw 265 είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να προσφέρουν πολύ καλή πληροφόρηση αλλά και προστασία. Όμως μιλάμε για ένα παπούτσι μινιμαλιστικής φιλοσοφίας και αρκετοί από εμάς χρειάζεται πρώτα να κάνουν μια μετάβαση ώστε να φτάσουν εδώ. Για το λόγο αυτό η Inov-8 έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει  τα Mudclaw 300 με drop 6mm, αντί 3mm των Mudclaw 265, και rockplate, ίδια κατά τα άλλα με τα πιο minimal αδερφάκια τους. Φυσικά, παπούτσια με rockplate χάνουν πόντους στην πληροφόρηση, στην ελαστικότητα και την φυσικότητα, προσωπικά όμως δεν κατάφερα να διαπιστώσω διαφορά μεταξύ των Trailroc 255, με rockplate,και των Inov8 Mudclaw 265 και X-talon 190, δίχως.



 

Προχωρώντας, λοιπόν, από τα ενδότερα πάλι προς τα έξω παρατηρούμε ότι το υλικό κατασκευής του πάνω μέρους των Mudclaw 265 διαφέρει από πολλά άλλα μοντέλα της εταιρίας. Το ύφασμα που χρησιμοποιεί η Βρετανική εταιρία, γνωστό και ως ripstop, έχει πάρα πολλά θετικά να μας δώσει. Η πολύ πυκνή του ύφανση είναι περισσότερο ανθεκτική σε σκισίματα και χτυπήματα από πέτρες και κλαδιά. Ίσως είναι αυτό που γύρευα από την Inov-8 και το μοναδικό μειονέκτημα που είχα εντοπίσει στα προηγούμενα μοντέλα. Μάλιστα το συγκεκριμένο υλικό, πέρα από την ανθεκτικότητα και την σκληρότητά του, προσφέρει εξαιρετική στεγανότητα από το νερό!


Τα Mudclaw 265 δεν φέρουν τεχνολογία Goretex ή επίστρωση από DWR(Durable Water Repellent) όμως τα καταφέρνουν άριστα όταν πρόκειται για το υγρό στοιχείο.Στον Rodopi Advendurun, και συγκεκριμένα στο τελευταίο κομμάτι από Ζαρκαδιά για Χαϊντού, χρειάστηκε να βυθίσω αρκετά τα πόδια μου μέσα στα ρυάκια και τους χείμαρρους που κατέβαζαν πολύ νερό. Όταν τερμάτισα, απλά διαπίστωσα αυτό που ένιωθα καθώς έτρεχα, οι κάλτσες μου ήταν στεγνές και επίσης καθαρές παρόλο που ήταν άσπρες. Βέβαια ενδέχεται, αν τυχόν απορροφήσουν νερό στο εσωτερικό τους, να χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι το παπούτσι να στεγνώσει πλήρως. Σίγουρα, η διαπνοή των Mudclaw 265 είναι ελαφρώς υποδεέστερη από αυτήν των X-Talon 190 και των Trailroc 255 όταν έχουμε να κάνουμε με εντελώς βρεγμένα παπούτσια. Βέβαια αυτό για ναγίνει πρέπει να βυθίσουμε το πόδι μας στο νερό και να το κρατήσουμε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, πράγμα που δεν συμβαίνει καθώς τρέχουμε. Πέρα από αυτό η διαπνοή των Mudclaw 265 είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να αποβάλλεται ο ιδρώτας και η υγρασία που παράγεται κατά το τρέξιμο και να παραμένουν τα πόδια μας στεγνά καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα μας.


Μιλώντας, λοιπόν, για ένα πιο σκληρό και ανθεκτικό υλικό κατασκευής, του πάνω μέρους του συγκεκριμένου μοντέλου, το πρώτο πράγμα που περιμένει κανείς είναι ένα σφιχτό παπούτσι που θα χάνει σε άνεση. Αυτή τουλάχιστον ήταν η εντύπωση που περίμενα και ο ίδιος από τα κόκκινα Mudclaw 265. Κάτι που όμως δεν ίσχυε τελικά. Η πρώτη αίσθηση που μου έδωσαν τα παπούτσια είναι πως ήταν αρκετά σκληρά. Τα ένιωθα άκαμπτα από το μέσο του παπουτσιού και πίσω και ειδικότερα στην περιοχή ακριβώς κάτω από τους αστράγαλους. Όντας στο Κρούσοβο (KM – 69, Rodopi Advendurun) και αλλάζοντας ζευγάρι παπούτσια, σίγουρα αυτή δεν ήταν η αίσθηση που ήθελα να έχω από τα Mudclaw 265 για τον υπόλοιπο αγώνα. Ωστόσο, καθώς ξεκίνησα να τρέχω η συμπεριφορά του παπουτσιού άλλαξε άρδην! Μαλάκωσε ως διά μαγείας και με γλύτωσε απ’ όλα τα δεινά που μπορεί να προέκυπταν.

 

 

Όσον αφορά την εφαρμογή του μοντέλου αυτού, χαρακτηρίζεται ως precision στα χαρτιά, από την Inov8.  Στην πραγματικότητα η εφαρμογή του βρίσκεται κάπου μεταξύ των X-Talon 190 (precision fit)και των Trailroc 255 (standard fit).Ένα πιο ανθεκτικό Trailroc 255 και ταυτόχρονα ένα πιο άνετο X-Talon 190. Το παράδοξο είναι πως τα δύο προηγούμενα μοντέλα είναι ήδη πολύ άνετα, οπότε καταλαβαίνετε πλέον ότι γίνεται λόγος για λεπτομέρειες καθώς όποια και αν είναι η επιλογή σας, μεταξύ των τριών, θα έχετε αγοράσει ένα παπούτσι εκπληκτικά άνετο, όσα χιλιόμετρα και αν αποφασίσετε να τρέξετε! Και αν δεν πιστεύετε εμένα, πιστέψτε τα πόδια μου, καθόλου φουσκάλες και πληγές για 95 συνεχόμενα χιλιόμετρα! Για τα Mudclaw 265, λοιπόν, ο χώρος μπροστά στα δάχτυλα είναι αρκετός και τα αφήνει να κινούνται άνετα στο εσωτερικό, ενώ το ripstop υλικό κατασκευής τα κρατάει σταθερά, γεγονός που βοηθάει αρκετά σε απότομες, τεχνικές κατηφόρες.


Όπως και στα X-Talon 190 και Trailroc 255 έτσι και στα Mudclaw 265 η πλαϊνή στήριξη του ποδιού γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δένοντας τα κορδόνια των παπουτσιών σφίγγει ταυτόχρονα και το πλαϊνό μέρος αυτών σταθεροποιώντας το πόδι ακόμα περισσότερο. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύνολο - αριστερά και δεξιά του μοντέλου - από πλαστικοποιημένους ιμάντες στο τελείωμα των οποίων βρίσκονται οι τρύπες για τα κορδόνια. Αυτοί οι λεπτοί ιμάντες καμουφλάρονται πολύ έξυπνα στην σχεδίαση και προσδίδουν ομορφιά στα Mudclaw 265. Παράλληλα “αγκαλιάζουν” το πόδι μας λειτουργώντας ως προέκταση των κορδονιών. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφονται οι όποιες τριβές μπορεί να εμφανίζονταν μεταξύ του πέλματος και του παπουτσιού.


Τέλος, αν σε κάποιον δεν αρέσει το κόκκινο – μαύρο χρώμα, με το οποίο πωλούνταν ως τώρα τα Mudclaw 265, υπάρχει από την Inov-8, για το 2015 ένα καταπληκτικό μπλε – μαύρο που κάνει τα παπούτσια ακόμα πιο εντυπωσιακά και με βάζει σε πειρασμό να αγοράσω άλλο ένα ίδιο ζευγάρι με τον καινούριο χρωματισμό!

 



 

Μπλε ή κόκκινο; Η απόφαση είναι δική σας. Το σίγουρο είναι πως όποιο από τα δύο κι αν διαλέξετε θα μείνετε ικανοποιημένοι για πολλά ορεινά χιλιόμετρα!


Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μίνι συγκριτικό στο παρακάτω βίντεο, ώστε να αποκτήσετε και οι ίδιοι μια εικόνα.




                     Μίνι συγκριτικό των Inov-8 Trailroc 255 / X-Talon 190 / Mudclaw 265


Inov-8 Mudclaw 265 - Τεχνικά Χαρακτηριστικά:


- Βάρος: 265 gr.
- Fit: Precision
- Upper: Synthetic, Nylon
- Lining: Mesh
- Footbed: 6mm
- Ενδιάμεση σόλα: EVA
- Drop: 3mm
- Σόλα: Mudclaw
- Τιμή: 120 euro

Διάθεση: Inov-8 Greece

Λεζπουρίδης Θεοχάρης.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ