Folegandros Sunset Trail 2018: Μεταγωνιστικό Δελτίο Τύπου!

19 Ιουλ 2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος ορεινός αγώνας τρεξίματος: Folegandros Sunset Trail. Ο αγώνας διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιουνίου 2018 στο νησί της Φολεγάνδρου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παράλληλα πολιτιστικά, μουσικά και γαστρονομικά δρώμενα.

 

 

Την διοργάνωση της εκδήλωσης “Folegandros Sunset Trail” ανέλαβε η επιχείρηση «Αναβαθμίδες IKE», διοργανώτρια αρχή του Cyclades Trail Cup. Συν-διοργανωτής του αγώνα, ήταν ο Δήμος Φολεγάνδρου, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει το Cyclades Trail Cup με τον θεσμικό φορέα της Φολεγάνδρου και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά ζητημάτων υγείας, αθλητισμού, πολιτισμού τεχνών και κοινωνίας.

 

Ο αγώνας της Φολεγάνδρου, συμμετέχει στο Cyclades Trail Cup 2018, μια σειρά αγώνων ορεινού τρεξίματος που έχει ως στόχο την ανάδειξη των Κυκλάδων και των νησιών τους σε προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και αθλητικού τουρισμού. Το 2018 και για 3η συνεχόμενη χρονιά, το Cyclades Trail Cup παρουσιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων σε εναλλακτικούς προορισμούς με πρωτότυπες αθλητικές διαδρομές και με έντονες πολιτιστικές εμπειρίες! Δίνοντας προτεραιότητα στα “μικρά” νησιά των Κυκλάδων, το Πρωτάθλημα του 2018 θα διεξαχθεί με 6 αγώνες σε 6 νησιά. Την Κίμωλο, την Φολέγανδρο, την Ίο, την Άνδρο, την Κύθνο και την Τήνο.

 

Αθλητισμός και Μουσική έγιναν ένα στην Φολέγανδρο! Όπως κάθε αγώνας του Cyclades Trail Cup, έτσι και το Folegandros Sunset Trail, πάντρεψε τα αθλητικά δρώμενα με άλλα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Την Παρασκευή 29 Ιουνίου στην πλατεία της Πούντας στον οικισμό της Χώρας είχε προγραμματιστεί από τον Δήμο Φολεγάνδρου μουσική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς, αλλά αναβλήθηκε τελευταία στιγμή λόγο ακτοπλοϊκών προβλημάτων. Αντιθέτως το μουσικό δρώμενο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε με το πέρας του αγώνα.

 

Το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 και με το άνοιγμα της γραμματείας, το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων επισκεπτών από χώρες του εξωτερικού, ήταν μεγάλο. Πάνω από 15 τουρίστες από χώρες όπως το Βέλγιο, την Σουηδία, την Αυστραλία και την Αμερική άδραξαν την ευκαιρία να γραφτούν και να λάβουν μέρος στον αγώνα των 10χλμ που θα ακολουθούσε.

 

Μιας και ο αγώνας της Φολεγάνδρου ήταν απογευματινός και η εκκίνηση του σε άλλο σημείο του νησιού, η Τεχνική ενημέρωση του αγώνα έγινε το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Φολεγάνδρου. Πρώτα στα Ελληνικά και στη συνέχεια στα Αγγλικά, προβλήθηκαν οδηγίες που αφορούσαν κυρίως τους νέους και αρχάριους δρομείς αλλά ενημέρωναν επίσης τους έμπειρους αθλητές για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αγώνα.

 

Με τη λήξη της τεχνικής ενημέρωσης και πίσω από το κτίριο του Δημαρχείου έγινε η επιβίβαση στο πούλμαν της διοργάνωσης για την μεταφορά των αθλητών στο σημείο εκκίνησης, τον οικισμό Ταξιάρχη στην Άνω Μεριά του νησιού. Οι αθλητές είχαν χρόνο για ζέσταμα, ενώ όταν το ρολόι έδειξε 18:45 δόθηκε η εκκίνηση του 1ου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Φολέγανδρο! Οι αθλητές για τα πρώτα 400 μέτρα κινήθηκαν πάνω στο οδικό δίκτυο με βορειοδυτική κατεύθυνση, μέχρι το σημείο εισόδου σε παραδοσιακό καλντερίμι. Από εκεί κατηφόρισαν προς την παραλία “Λιβαδάκι” και ακολουθώντας την νότια ακτογραμμή του νησιού ξεκίνησαν τον δρόμο της επιστροφής τους, στην Χώρα. Η διαδρομή των 10χλμ περνούσε από 5 παράλιες του νησιού, το Λιβαδάκι, τον Άγιο Νικόλαο, τον Γαλιφό, την Αγκάλη και τα Φηρά. Από την τελευταία παραλία ξεκινούσε η ανηφόρα με κατάληξη τον οικισμό της Χώρας όπου οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να τρέξουν ανάμεσα από, γεμάτες κόσμο, πλατείες και σοκάκια της, για να καταλήξουν τελικά στην περίφημη πλατεία της Πούντας. Την ίδια στιγμή με τους τερματισμούς του αγώνα, στο άλλο άκρο της πλατείας πραγματοποιούνταν γάμος από Άγγλους επισκέπτες. Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε αθλητής που τερμάτιζε τον αγώνα, δεχόταν και τα χειροκροτήματα των καλεσμένων του γάμου, του γαμπρού και της νύφης!

Αν και η διαδρομή ήταν μόλις 10χλμ, δυσκόλεψε αρκετά τους αθλητές με το πετρώδες υπέδαφος της και τις απότομες υψομετρικές εναλλαγές. Οι τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού που τοποθετήθηκαν, ξεκινώντας από το 4,5χλμ, προσέφεραν μια ποικιλία προϊόντων όπως αναψυκτικά ΕΨΑ, κρύο νερό, μπανάνες, salt stick και αράπικο φιστίκι. Ενώ ο πάγκος αποκατάστασης στον τερματισμό επιβράβευσε την προσπάθεια των αθλητών με μια παγωμένη μπίρα Νήσος!

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα αγωνίσματα του Folegandros Sunset Trail έφτασαν τις 97, με αθλητές από πολλά νησιά των Κυκλάδων όπως την Άνδρο, Σίφνο, Μήλο, Σύρο, την Σαντορίνη, την Μύκονο, την Ίο και από χώρες όπως την Ιταλία, το Βέλγιο, την Σουηδία, την Αυστραλία και την Αμερική! Το Σάββατο 30 Ιουνίου εκίνησαν 53 αθλητές.

Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Σουηδός αθλητής Daniel Parheden θέτοντας τον επίσημο καλύτερο χρόνο τερματισμού στη 1 ώρα και 9 λεπτά (1:09:21)! Στην δεύτερη θέση και μόλις 3 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο, τερμάτισε ο Ουκρανό-Ρώσος αθλητής, Raman Burakov με χρόνο 1:09:24. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Χρήστος Κυριαζάκος με χρόνο 1:10:20.

Η Βούλα Κατσαβού τερμάτισε πρώτη στις γυναίκες με χρόνο 1 ώρα και 31 λεπτά ενώ στην δεύτερη θέση ήρθε η Κατερίνα Κουκάκη με χρόνο 1 ώρα και 32 λεπτά ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η Βαλεντίνα Μακρή με χρόνο 1 ώρα και 37 λεπτά.

Η ειδική κατηγορία βράβευσης αθλητών με καταγωγή την Φολέγανδρο, ανέδειξε τους Πρωταθλητές του 2018. Πρώτη Φολεγανδρίτισα αναδεικνύεται η Αναστασία Δεκαβάλα με χρόνο 2 ώρες και 7 λεπτά και πρώτος Φολεγανδρίτης αναδεικνύεται ο Αντώνης Παπαδόπουλος με 1 ώρα και 31 λεπτά.

Με το νέο Cyclades Trail Cup Point System, το αγώνισμα Folegandros Sunset Trail 10km προσέφερε 43 πόντους.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα του 1ου ορεινού αγώνα τρεξίματος: Folegandros Sunset Trail

Όλοι οι αθλητές έλαβαν μοναδικό αναμνηστικό μετάλλιο και οι νικητές του αγώνα, επιβραβεύτηκαν με ιδιαίτερα έπαθλα “κούπες” επιμέλειμενα μόνο για τον συγκεκριμένο αγώνα και ειδικό φωτογραφικό λεύκωμα για την Φολέγανδρο. Όλοι οι αθλητές έλαβαν δώρο ζυμαρικά από την εταιρία ΗΛΙΟΣ ενώ οι νικητές του αγώνα επιβραβεύτηκαν με ιδιαίτερο δώρο ζυμαρικών επιλογών!

Με τη λήξη του αγώνα, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν καλεσμένοι στο εστιατόριο Αγκάλη στην ομώνυμη παραλία του νησιού, όπου ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, δωρεάν φαγητό και ποτό.

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και θα επαναληφθεί το 2019 σε νέα ημερομηνία. Το Cyclades Trail Cup 2018 συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο με την Ίο και την Άνδρο. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

View this photo set on Flickr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ