Αγώνες στα μονοπάτια – Οι διαφορές!

Σχεδόν όπως κάθε αθλητική δραστηριότητα, έτσι και το αγωνιστικό τρέξιμο στα μονοπάτια γνώρισε με τα χρόνια μια εξειδίκευση, η οποία έχει να κάνει κυρίως με το τερέν, τα υψόμετρα και τις αποστάσεις που διανύει ο αθλητής. Trail Running, Ορεινό Τρέξιμο (Mountain Running), Sky Running και Ultra Trail αποτελούν μορφές τρεξίματος στα μονοπάτια και γενικότερα off – road. Σε ποια χαρακτηριστικά τους διαφέρουν πραγματικά και τι απαιτήσεις έχει το καθένα από τον αθλητή; Υπάρχουν αγώνες όλων αυτών των κατηγοριών στη χώρα μας; Ένα άρθρο θεωρίας που απευθύνεται σε όλους, αλλά κυρίως σε νέους δρομείς που γνώρισαν και αγαπούν το ορεινό τρέξιμο σε όλες τις μορφές του!

 

 

Η Βάση - Trail Running!

Το Trail Running, αναφέρεται στο τρέξιμο σε μονοπάτια, συνήθως εκτός δρόμου, που περνάνε μέσα από φυσικό περιβάλλον όπως δάση, βουνά, λόφους, παράκτιες περιοχές, άλση και πάρκα κ.λπ. Οι διαδρομές μπορεί να είναι ποικίλες, περιλαμβάνοντας αναβάσεις και καταβάσεις, χωμάτινο ή τεχνικό έδαφος με πέτρες και διάφορες άλλες προκλήσεις. Οι αγώνες trail running καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αποστάσεων και βαθμού δυσκολίας, από μικρούς αγώνες μερικών χιλιομέτρων έως αγώνες ultra – trail, αλλά κυρίως γίνονται σε χαμηλά υψόμετρα και σχετικά κοντά σε αστικό περιβάλλον. Στο νησί της Ύδρας το Hydra’s Trail Event και στα δάση της Φολόης το Foloi Trail Run είναι δυο χαρακτηριστικές εμπειρίες trail running αγώνων, από τις δεκάδες που μπορεί να βρει ο αθλητής στη χώρα μας.

 

 

Ορεινο Τρέξιμο, η εμπειρία… μετράει!

Το επόμενο στάδιο είναι οι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, οι οποίοι ουσιαστικά είναι μια υποκατηγορία του Trail Running που πραγματοποιούνται σε ορεινές περιοχές. Οι διαδρομές των αγώνων εδώ χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη υψομετρική αυξομείωση, πιο τεχνικό έδαφος και πιθανώς πιο απαιτητικές καιρικές συνθήκες. Οι αγώνες αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν απότομες ανηφόρες, κατηφόρες, τεχνικά και βραχώδη μονοπάτια, καθώς και απομονωμένες περιοχές. Οι αθλητές στο Ορεινό Τρέξιμο πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, αντοχή και τεχνική ικανότητα. Το Ursa Trail στο Μέτσοβο και το Taygetos Challenge στην Μάνη αποτελούν κλασσικά παραδείγματα αγώνων Ορεινού Τρεξίματος.

 

 

Sky Running, για λίγους και πολύ καλούς!

Η πιο απαιτητική για τον αθλητή κατηγορία είναι το Skyrunning, το οποίο επικεντρώνεται στο τρέξιμο σε υψηλά υψόμετρα. Οι αγώνες τέτοιου τύπου διεξάγονται σε απομακρυσμένες και απαιτητικές τοποθεσίες, συχνά με παρατεταμένα περάσματα πάνω από τα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Οι διαδρομές στο Skyrunning περιλαμβάνουν απότομες και τεχνικές αναβάσεις, καταβάσεις σε βραχώδεις κορυφές, εκτεθειμένα τμήματα, τρέξιμο σε χιόνι σε μερικές περιπτώσεις και δύσκολες προκλήσεις. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε τέτοιους αγώνες χρειάζονται εξαιρετική αντοχή και δύναμη, κάποιες αναρριχητικές ικανότητες και προετοιμασία για τις ακραίες συνθήκες των ορεινών περιοχών. Παραδείγματα ο ιστορικός και διεθνής Olympus Marathon στο βουνό των Θεών και ο Sfakia Sky Marathon στα άγρια Λευκά Όρη της Κρήτης.

 

 

Ultra Trail ... η αντοχή είναι το παν!

Για τους αθλητές που αναζητούν μεγαλύτερες, πολύωρες περιπέτειες και δύσκολες καταστάσεις αντοχής, υπάρχουν οι αγώνες Ultra – Trail. που και αυτοί διεξάγονται σε δύσκολα και απαιτητικά εδάφη, όπως βουνά, δάση ή έρημοι. Τυπικά, καλύπτουν αποστάσεις πέρα από την παραδοσιακή απόσταση του μαραθωνίου, που είναι 42,195 χιλιόμετρα, κοντά στα 50 μίλια, αλλά αν θέλει να κάποιος να νιώσει μια πραγματική εμπειρία Ultra - Trail θα αναζητήσει αποστάσεις πάνω από 100 χιλιόμετρα έως και την θρυλική απόσταση των 100 μιλίων (εδώ ένα πρόσφατο άρθρο μας αφιερωμένο σε αυτήν) ή ακόμη και περισσότερο σε αγώνες που μοιάζουν με τεράστιες ορεινές διασχίσεις ή γίνονται σε πολυήμερα stages. Οι αθλητές διασχίζουν ποικίλα και απαιτητικά τοπία, τα οποία περιλαμβάνουν απότομες και παρατεταμένες ανηφόρες και κατηφόρες, τεχνικά μονοπάτια και συναρπαστικά περάσματα, ακόμη και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Τέτοιου τύπου αγώνες δοκιμάζουν την σωματική και ψυχική δύναμη, την ανθεκτικότητα και την αντοχή στην ταλαιπωρία των δρομέων, απαιτώντας από αυτούς να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις, ιδιαίτερα τη νύχτα, και απαιτούν ο αθλητής να μεταφέρει ειδικό εξοπλισμό (σακίδια, αδιάβροχο, μπατόν κτλ), αλλά και τροφή και υγρά, αφού έχουν συνήθως αραιούς σταθμούς τροφοδοσίας και αυτονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στη χώρα μας οι μεγάλοι αγώνες της Ροδόπης και του Τείχιου.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ