Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης και η Σουλτάνα Τόκα νικητές στο 1ο Goumarostali Vertical Mile!

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον Όλυμπο ο πρώτος αγώνας "κάθετου μιλίου", όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην διεθνή σκηνή του ορεινού τρεξίματος, με νικητές τον Αλέξανδρο Φωτιάδη στους άντρες με επίδοση 1.04.55 και την Σουλτάνα Τόκα στις γυναίκες με χρόνο 1.40.45. Συνολικά πήραν εκκίνηση 46 αθλητές.

 

 

Το Goumarostali Vertical Mile ανήκει στους αγώνες που θα χαρακτηρίζαμε σαν "σπριντ" των βουνών, με τη διαφορά ότι η συνολική κάθετη υψομετρική διαφορά που είχε να διανύσει ο αθλητής δεν ήταν 1.000 μέτρα, αλλά 1.520, σε ένα ανάπτυγμα 4.500 μέτρων. Η εκκίνηση έγινε στην αρχή του μονοπατιού στο πάρκινγκ των «Πριονιών» και σε υψόμετρο 1070 μέτρα, ακριβώς στην άκρη του ασφαλτοστρωμένου χώρου στάθμευσης (το πρώτο βήμα του κάθε αθλητή στην εκκίνηση θα γίνει πάνω στο χωμάτινο περιθώριο του parking) και ο τερματισμός στο ανατολικό χείλος εξόδου στο Οροπέδιο των Μουσών, δίπλα από την κορυφή «Καλάγια», σε υψόμετρο 2590 μέτρων, ακριβώς στο σημείο συμβολής της ράχης του του Γουμαρόσταλου στο Οροπέδιο των Μουσών. Όλο το ανάπτυγμα ήταν σε μονοπάτι μέτριας και κακής βατότητας, ενώ τα τελευταία 150 περίπου μέτρα ήταν πάνω σε βραχώδες και επικλινές έδαφος, όπου απαιτείται η χρήση χεριών για κίνηση (scrambling) και ασφάλεια των ίδιων των αθλητών. 

 

Λόγω της δυσκολίας των τελευταίων μέτρων της διαδρομής, αλλά και της ιδιαιτερότητας της, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσοι πληρούσαν μία από τις παρακάτω δύο προϋποθέσεις: α) έκαναν τουλάχιστον μία φορά τη διαδρομή του αγώνα την τρέχουσα χρονιά ή είχαν αποδεδειγμένη αναρριχητική εμπειρία, με φωτογραφικό υλικό από διαδρομές που σκαρφάλωσαν την τελευταία διετία.

 

 

Τα συνολικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Η ιστορία της ονομασίας αυτής της εντυπωσιακής και ιστορικής διαδρομής στον Όλυμπο έχει ως εξής:  Γουμαροστάλι σημαίνει το μέρος -συνήθως κάποιο λιβάδι- που οι αγωγιάτες σταλίζουν τα μουλάρια ή γο(υ)μάρια, ta αφήνουν δηλαδή να ξεκουραστούν και να βοσκήσουν. Στα λιβάδια της ράχης του Γομαρόσταλου ή Γουμαροσταλιού στον Όλυμπο, οι ξυλοκόποι του παρελθόντος άφηναν τα ζωντανά τους να ξαποστάσουν, όσο οι ίδιοι υλοτομούσαν τις πλαγιές του βουνού στην ευρύτερη περιοχή. Η διαδρομή του Γουμαρόσταλου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανοίχτηκε το 2007-2008 από τον ορειβάτη Σάκη Σπανούδη και την ομάδα του, αξιοποιώντας παλιά μονοπάτια και διανοίγοντας νέα, ώστε να συμπληρωθεί η νοητή γραμμή που ενώνει τα Πριόνια με το Οροπέδιο πάνω στη ράχη.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ