Ο Olympus Marathon στον αστερισμό της διεθνούς καταξίωσης!

Από 05 Ιουλ 2019

Η αγωνία έχει χτυπήσει “κόκκινο”! Οι πληροφορίες που έχουμε καθώς περιμένουμε στην γραμμή του τερματισμού είναι ότι μετά τις περίφημες Πόρτες, οι σπουδαίες Elisa Desco και Ragna Debats – τα δυο κορυφαία ονόματα της διεθνούς σκηνής του ορεινού τρεξίματος αυτή την χρονιά – είναι μεταξύ τους σε απόσταση αναπνοής. Δεν γνωρίζουμε καν ποια προπορεύεται, γνωρίζουμε όμως ότι ο ρυθμός τους οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε ένα μεγάλο ρεκόρ διαδρομής.  Μερικά λεπτά αργότερα η λυγερόκορμη Ιταλίδα μπαίνει κυριολεκτικά “καλπάζοντας” στην τελική ευθεία, ενώ λίγα μόλις μέτρα πίσω της φθάνει και η πολύ δυνατή Ολλανδέζα. Έχουμε ένα καταπληκτικό νέο ρεκόρ διαδρομής (5:14:18), ενώ και οι δυο κατέβηκαν πολύ κάτω από το προηγούμενο που κατείχε η Debats από το 2017. H Γαλλίδα Anne-Lise Rousset φτάνει λίγο πίσω τους με χρόνο 5:20:04, αλλά και η “δικιά μας” Δήμητρα Μπίκα με χρόνο 5:32:34 κινείται πλέον σε πολύ σοβαρά διεθνή επίπεδα.

Λίγη ώρα πριν θαυμάσαμε τον κορυφαίο Μαροκινό Zaid Ait Malek να τερματίζει σε 4:31:47, μην καταφέρνοντας τελικά τον στόχο του, που όπως μας έλεγε ήταν μια επίδοση κάτω από 4.15! Ήρθε άλλωστε στον Όλυμπο για να πάρει το ρεκόρ από τον σπουδαίο Καταλανό Aritz Egea που το 2017 μας είχε εντυπωσιάσει με το 4:24:26 και με τον οποίο “κονταροχτυπιούνται” στα βουνά τα τελευταία χρόνια! Kiril Nikolov, Pere Aurell, Δημήτρης Σελέτης, Martinez de Estibariz, Marc Pinsach Rubriola … οι έξι πρώτοι αθλητές περνούν την γραμμή του τερματισμού μέσα σε διάστημα 10 λεπτών και με καταπληκτικές επιδόσεις. 15 αθλητές κόβουν το νήμα με χρόνο κάτω από 5 ώρες, μέσα σε αυτούς και τρείς έλληνες (Σελέτης, Ζησιμόπουλος, Παγουνάδης), ενώ ο Βαγγέλης Νούλας το χάνει για μόλις 23 δευτερόλεπτα.

Κοσμογονία πολύ σπουδαίων αθλητών και κατά συνέπεια μεγάλων επιδόσεων στον Olympus Marathon. Μιας διοργάνωσης που πάντα τράβαγε εξαιρετικούς αθλητές του ορεινού τρεξίματος από το εξωτερικό, αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια και με την συμμετοχή της στο Migu Run Skyrunner® World Series έχει ξεφύγει εντελώς από τα ελληνικά δεδομένα και ανήκει πλέον στους κορυφαίους skyrunning αγώνες του πλανήτη, όσο αφορά τον συναγωνισμό στο κορυφαίο επίπεδο.

 

Ένα πρόβλημα που πάντα είχαν οι ελληνικές μεγάλες διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος ήταν ότι δεν μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για τους elite αθλητές του εξωτερικού. Τα πολύ μεγάλα ονόματα δεν ήθελαν να φθαρούν σε δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες σαν τον Olympus Marathon μιας και ο στόχος τους ήταν άλλοι αγώνες, με μεγαλύτερη αίγλη αλλά και συναγωνισμό. Για τον Olympus Marathon αυτό άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια και κυρίως με την συμμετοχή του στο Migu Run Skyrunner® World Series. Πλέον όχι μόνο αποτελεί στόχο για τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής του ορεινού τρεξίματος, αλλά πολλοί από αυτούς έρχονται με “άγριες διαθέσεις” για ρεκόρ διαδρομής και την πρωτιά στο βάθρο. Φέτος ιδιαίτερα, η παρουσία δεκάδων κορυφαίων αθλητών ήταν αξιοσημείωτη και ο αγώνας δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του εξωτερικού.

 

Και θα μου πείτε, καλά όλα αυτά, αλλά το ελληνικό ορεινό τρέξιμο πως το βοηθάει αυτή η παρουσία σπουδαίων αθλητών; Η απάντηση είναι απλή. Τα ορεινό τρέξιμο εκτός όλων των άλλων όμορφων παραμέτρων που έχει (επαφή με τη φύση, διασκέδαση κτλ…) δεν παύει να είναι ΚΥΡΙΩΣ ένα άθλημα, με χρονόμετρο και συναγωνισμό. Όταν λοιπόν συναγωνίζεσαι τους κορυφαίους, μιλάς μαζί τους, βλέπεις πως κινούνται, πως μπαίνουν στον αγώνα και πολλά άλλα, γίνεσαι καλύτερος και αυτό φαίνεται πλέον από την παρουσία 3-4 ελλήνων αθλητών που μπορούμε να πούμε ότι κοιτάνε πλέον στα μάτια τον διεθνή συναγωνισμό. Σαν άθλημα λοιπόν, αυτή η παρουσία και ο συναγωνισμός με τους elite, ανεβάζει και το επίπεδο των ελλήνων αθλητών που θέλουν να δουλέψουν και να φτάσουν σε αυτά τα αγωνιστικά μεγέθη. Και ο Olympus Marathon το προσφέρει αυτό στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ελληνικό αγώνα. Επιπρόσθετα, η παρουσία τόσων σπουδαίων αθλητών "ρίχνει τους προβολείς" στο βουνό των Θεών, με αποτέλεσμα να μάθουν τον αγώνα ακόμη περισσότεροι αθλητές κάθε επιπέδου από το εξωτερικό και να σκεφτούν να τον εντάξουν στο μελοντικό τους καλεντάρι.

 

 

Φέτος, για πρώτη φορά έγινε στο Λιτόχωρο παρουσίαση των κορυφαίων αθλητών με βάση την βαθμολογία τους στην ITRA και φυσικά τις επιδόσεις τους μέχρι τώρα. Είναι κάτι που αποτελεί κανόνα στις μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού και σαν εκδήλωση βοηθάει το κοινό να γνωρίσει αυτούς τους αθλητές που λίγες ώρες αργότερα θα έδιναν τις δικές τους “μάχες” στα μονοπάτια του βουνού των Θεών, αλλά και αυτούς να νιώσουν πιο οικεία και όμορφα στην πατρίδα μας. Ήταν μια όμορφη εκδήλωση και συνηγορεί και αυτή στην μεγάλη αναβάθμιση της διοργάνωσης σε κορυφαία διεθνή πρότυπα.

 

 

Η ομορφιά του τοπίου και των μονοπατιών, η ιστορικότητα του αγώνα και η φιλοσοφία πίσω από την ύπαρξη του, η κοινότητα των εθελοντών που δουλεύει μαζί  για χρόνια, η διαδρομή και η σταθερότητα της διαχρονικά και φυσικά το επίπεδο του συναγωνισμού και η συμμετοχή κορυφαίων αθλητών από χρονιά σε χρονιά είναι χαρακτηριστικά μεγάλων αγώνων που περνάνε στη σφαίρα του κλασσικού. Ο Olympus Marathon μετά από 16 χρόνια πορείας όλα αυτά τα έχει κατακτήσει όσο αφορά τη χώρα μας. Η πολύ μεγάλη άνοδος του συναγωνισμού και του επιπέδου των αθλητών από κάθε γωνιά της γης που πλέον τον εντάσσουν στο καλεντάρι τους σαν βασικό σταθμό στην σεζόν τους, αλλά και η συμμετοχή του στο Migu Run Skyrunner® World Series θα τον ανεβάσουν στο επίπεδο του κλασσικού και σε διεθνές επίπεδο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά αποτελεί μια σημαντική καμπή για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο και σίγουρα επιβραβεύει τους ανθρώπους που πάλεψαν για χρόνια ώστε να τον φτάσουν εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Go experience, Olympus Marathon

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου, ένα άρθρο - ανάλυση του Ιωάννη Δαγκόγλ… https://t.co/2uloNxeib5
@INEOS159 challenge: Θα καταφέρει ο Eliud Kipchoge να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στο μαραθώνιο; Άρθρο του Ιωάννη Δ… https://t.co/mHefpABskV
RT @Rout100miles: Preparations for the @Rout100miles 10 years anniversary. Reconstruction of the bridge at Agia Varvara check POINT #Ult…
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

X-Ultra Tihio Race, 10ος Rodopi Ultra Trail 100 miles: Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός όμως είναι αλλιώς!

Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου!

Γράφτηκε ιστορία με το 1:59:40 του Eliud Kipchoge στην Βιέννη!

INEOS 1:59 challenge: Θα καταφέρει ο Eliud Kipchoge να σπάσει το φράγμα  των 2 ωρών στο μαραθώνιο;

Κανόνες καλής συμπεριφοράς ...

ATR 2019, Άνδρος, ανεμογεννήτριες, αναρρίχηση και σχέδια για το μέλλον - Μια συζήτηση με την Αριάνα Μασέλου!

Μποτάκια πεζοπορίας SCARPA - SALEWA

O ασταμάτητος Kilian κοντά στην 3η ανάβασή του στο Έβερεστ!

FUTURELIGHT™, η τεχνολογία της The North Face που υπόσχεται ότι θα αλλάξει το μέλλον του outdoor ρουχισμού