Που πήγε η μαγεία;

The view is perfect! Ακούω τη γυναικεία φωνή μέσα από την κουκούλα του αντιανεμικού. Γυρίζω και βλέπω την Πολωνέζα αθλήτρια να παρατηρεί τη θέα εκστασιασμένη και να θέλει με κάποιον να μοιραστεί αυτή την εικόνα. Δεν έχω χρόνο για συζήτηση. Βρισκόμαστε στην κόψη του Λαιμού, μας κτυπάει δυνατός παγωμένος βόρειος άνεμος και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προχωρήσω γρήγορα για να φτάσω σε προφυλαγμένο σημείο. Εξάλλου το χρονόμετρο τρέχει και το χρονικό όριο στο σταθμό του οροπεδίου πλησιάζει. Σηκώνω τον αντίχειρα για να συμφωνήσω και συνεχίζω.

 

Βγαίνω στο οροπέδιο, οι συνθήκες είναι πιο ήπιες και το μυαλό μου ξαναγυρνά στη προηγούμενη σκηνή. Η αθλήτρια μόλις αντίκρισε ένα υπερθέαμα από τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου, από μια οπτική γωνία και με συνθήκες ορατότητας που ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν. Τότε συνειδητοποιώ ότι εγώ ούτε καν το πρόσεξα. Τι μου έχει συμβεί άραγε;

 

Ο Salewa Olympus Mythical Trail είναι μια διαδρομή που περνά από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη του Oλύμπου. Είναι ένα non stop πανόραμα 28 ωρών που αλλιώς θα ήθελες μέρες για να ολοκληρώσεις και θα έτρωγες άπειρη μνήμη στη φωτογραφική σου μηχανή για να αποτυπώσεις.

 

Εγώ περνώ δίπλα από αυτά τα θαύματα της φύσης, ρίχνω κλεφτές ματιές και έχω μονίμως  κολλημένο το βλέμμα στο μονοπάτι και στο χρονόμετρο. Μήπως κάνω κάτι λάθος;

 

 

Περνώ από το ΛΙΒΑΔΑΚΙ το υπέροχο αυτό αλπικό λιβάδι με τα χιλιάδες πολύχρωμα αγριολούλουδα. Όταν το πρωτοαντίκρισα πριν χρόνια, περίμενα τη Τζούλι Άντριους να πεταχτεί από κάποιο ξέφωτο και να στριφογυρίζει στη μελωδία της ευτυχίας … Tώρα με νοιάζει αν έφτασα σε 2,5 ώρες.

 

Περνώ από το δάσος με τα αιωνόβια ΡΟΜΠΟΛΑ που αποτελούν θαύματα της φύσης και αντικείμενο μελέτης Πανεπιστημίων. “Αυτοί οι πεσμένοι κορμοί είναι πολύ ενοχλητικοί".


 

Μπαίνω στο φαράγγι του ΕΝΙΠΕΑ όταν αρχίζει η νύχτα. Τα νερά χύνονται ορμητικά και χιλιάδες πυγολαμπίδες περιπολούν μέσα στο μισοσκόταδο. "Να προσέχω τα κλαδιά να μην σκοντάψω".


Βγαίνω στη ΓΚΟΛΝΑ ένα οροπέδιο στα χίλια μέτρα. Τρέχω ξέφρενα στη  κατηφόρα όταν ακούω επιφωνήματα από τους αθλητές. Ένα κόκκινο προς βυσσινί φεγγάρι μόλις βγήκε από τη θάλασσα και ένα ολόιδιο από κάτω κολυμπά στο νερο. "Δεν έχω χρόνο για φωτογραφίες".


Κινούμαι μέσα στη ΝΥΧΤΑ από τον Σταυρό προς τη Κορομηλιά. Απόλυτη ησυχία και λίγοι ήχοι του δάσους. Αν κοντοσταθείς θα γίνεις ένα με τα ρυάκια και τις φυλλωσιες."Θα αντέξει η μπαταρία του φακού";


Περνώ  χαράματα από ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ και πίσω μου στη θάλασσα μόλις αρχίζει και κοκκινίζει ο ορίζοντας. Είναι τόσο καθαρή η ατμόσφαιρα που μπορείς να απόλαυσης τον ήλιο εκατοστό εκατοστό να σηκώνεται και να δυναμώνει. "Πολύ αργεί αυτή η ανατολή, ποτέ θα βγάλω το αντιανεμικό που με ενοχλεί;"


Φτάνω ΟΡΟΠΕΔΙΟ όπου το στεφάνι, ο θρόνος του Δία, ο Μυτιάς και όλες οι ψηλές κορυφές σε υποβάλουν με τον όγκο και το δουλευμένο από τη διάβρωση ανάγλυφο. Μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες να βλέπεις και να φωτογραφίζεις. "Έχω αναγούλες ζαλάδες και εξάντληση από τη συνεχή ανελέητη ανάβαση".


 

Επιτέλους καταλήγω ΣΚΟΛΙΟ στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 2.911 μέτρα. Πίσω του χάσκουν τα καζάνια, η παγετωνική κοιλάδα με τα αιώνια χιόνια και τα εγκλωβισμένα σύννεφα που τα κάνουν να μοιάζουν με γιγάντιο βραστήρα. Ώρες μπορείς να μελετάς τους γεωλογικούς σχηματισμους."Επιτέλους θα αρχίσει η κατάβαση να αλλάξω και κάλτσες".


Συνεχίζω νότια και διασχίζω τα απίστευτα αλπικά ΛΙΒΑΔΙΑ με τις χιονιάδες, τις καταβόθρες, τα σπάνια ενδημικά αγριολούλουδα του Όλυμπου και τα απομεινάρια από αρχαία μαντριά όταν υπήρχε κτηνοτροφία και κτηνοτρόφοι. Τώρα συναντάς τα άγρια άλογα του Ολύμπου και μπορείς να χαζεύεις τις μαμάδες πόσο τρυφερά φέρονται στα μικρά τους. "Πρέπει να αρχίσω την κατάβαση προς τη νότια πλευρά , σαν πολλά σύννεφα μαζεύτηκαν".


Κατεβαίνω από το διάσελο της Μεταμόρφωσης προς την Χαρβαλόβρυση από τα σαράντα ΚΑΓΚΕΛΙΑ. Ένα εκπληκτικής τεχνικής αρχαίο μονοπάτι που με συνεχή ζικ-ζακ κατόρθωσαν οι παλιοί κτηνοτρόφοι να νικήσουν μια απότομη γυμνή πλαγιά 1.000+ μέτρων, η οποία χώριζε τα εύφορα αλπικά λιβάδια από τα μαντριά τους. "Πολύ αργεί αυτή η κατάβαση".


 

Πλησιάζω προς τον τερματισμό και διασχίζω το υπέροχο ΔΑΣΟΣ της Μάλτας με τα εντυπωσιακά πανύψηλα πεύκα απόλυτης κατακόρυφης ευθυγράμμισης , τις σεκόγιες του Ολύμπου. "Έχω αναγούλες , μάλλον από το πολύ νερό".


Τερματίζω τον Salewa Olympus Mythical Trail  σε 26ωρες  και 12 λεπτά.

Kαι αναρωτιέμαι…

Που πήγε η μαγεία του Ολύμπου; Tι απόλαυσα από αυτό το οδοιπορικό;

Τhe view is perfect, αλλά ποιος την απολαμβάνει όταν έχει να τερματίσει έναν Mythical σε 28 ώρες;

 

Αναστάσιος Μπιλμπίλης

Photo Copyright: Σοφία Βλαβιανού, Babis Giritziotis/Goexperience - Cacon Greece, Λάζαρος Ρήγος

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ