Orliakas Race 2019, ο Δημήτρης Τραπέζας μας αποκαλύπτει τα μυστικά της μαύρης ατζέντας!

Πάνε πολλές μέρες που δεν ασχολήθηκα καθόλου με εκείνη τη μαύρη, δερματόδετη ατζέντα. Η αλήθεια είναι ότι αφού ολοκλήρωσα την εγγραφή μου στον Orliakas Race για το 2019 δεν ενδιαφέρθηκα καθόλου για να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο αγώνα. Μάλιστα, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είχε χαθεί ξανά, μιας που είχα σπαταλήσει μια ολόκληρη ώρα αναζητώντας τη μέσα στο σπίτι δίχως αποτέλεσμα! Φυσικά, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο η λύση προκύπτει μέσα από τη συζήτηση με τα παιδιά μου. Οπότε...


- Θάλεια, Παύλε μήπως είδατε πουθενά ένα μαύρο βιβλίο με μια χαλασμένη κλειδαριά;
- Θάλεια: Εγώ, μπαμπά δεν το είδα πουθενά.
- Παύλος: Μπαμπά, μήπως εννοείς αυτήν; (Τρέχει στο δωμάτιό του και φέρνει την ατζέντα μέσα από τα παιχνίδια του.) Ήθελα να ζωγραφίσω και δεν έβρισκα πουθενά το μπλοκ μου.

Αρπάζω την ατζέντα η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε πολύχρωμα αριστουργήματα τέχνης ενός πεντάχρονου. Αλίμονο! Πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα και το μόνο πράγμα από το οποίο θα αντλούσα αρκετές πληροφορίες έχει καταστραφεί! Το ξεφυλλίζω έτσι, το ξεφυλλίζω αλλιώς μα δυστυχώς τα πάντα έχουν την υπογραφή του γιου μου. Μέχρι και στο δέρμα πήρε και ζωγράφισε ο αθεόφοβος! Η φωτογραφία που απεικόνιζε το γνωστό γεφύρι της Πορτίτσας έχει δεχτεί κι αυτή την επεξεργασία που της αρμόζει. Τα πάντα έχουν περαστεί με μαρκαδόρους ενώ το ποτάμι έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό σκούρο μπλε χρώμα της CARIOCA. Ωστόσο, παρατηρώντας τη φωτογραφία προσεκτικότερα υπάρχει κάτι γραμμένο μέσα στο ποτάμι που δεν ήταν ορατό πρωτύτερα. Είναι δυνατόν;
Φωτογραφίζω με το κινητό μου τηλέφωνο την εικόνα και τη μεγενθύνω. Γράφει μια ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου. trapezasd@gmail.com. Αποφασίζω να επικοινωνήσω με τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης διεύθυνσης. Οι μέρες περνούν κι εγώ πρέπει να προετοιμαστώ για τον αγώνα. Άλλωστε, μπορεί να είναι αυτός ο κάτοχος της μυστηριώδους ατζέντας. Δίχως άλλη καθυστέρηση ανοίγω τον υπολογιστή και ξεκινώ να συντάσσω το mail το οποίο θα λύσει τις απορίες μου.

Αγαπητέ κύριε Τραπέζα Δημήτρη, παίρνω όλο το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σας, αφού έχω βρει εντελώς τυχαία αυτή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ονομάζομαι Θεοχάρης Λεζπουρίδης και σκοπεύω να αγωνιστώ στη διαδρομή των 21 χιλιομέτρων του Orliakas Race. Επίσης, κοιτώντας την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, ξανά, διαπίστωσα πως ανήκετε στην οργανωτική επιτροπή του αγώνα. Συνεπώς, είστε και ο κατάλληλος άνθρωπος για να λύσει τις απορίες μου. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ζητήσω να συστηθείτε και να μας περιγράψετε με συντομία τη σχέση σας με το ορεινό τρέξιμο και το βουνό γενικότερα, μιας που δε γνωρίζουμε αρκετά για σας.
Είμαι ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Γρεβενών και ένας εκ των διοργανωτών. Με τον αθλητισμό ασχολήθηκα, γενικότερα, από μικρή ηλικία ενώ συγκεκριμένα με το τρέξιμο, στην ερασιτεχνική του μορφή, τα τελευταία 18 χρόνια περίπου όπου συμμετέχω ως αθλητής σε διάφορους αγώνες ασφάλτου και μαραθωνίους που διοργανώνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ορεινό τρέξιμο μπήκε στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια και ομολογώ πως αιτία ήταν ο Όρλιακας με τον οποίο ενθουσιάστηκα από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στα μονοπάτια του. Από τότε αγάπησα το βουνό αυτό και πλέον επιδιώκω να συμμετέχω όσο το δυνατόν περισσότερο σε κάθε σχετική δράση που συμβαίνει.

 

Η δημιουργία του Orliakas Race ήταν δική σας πρωτοβουλία; Πείτε μας με λίγα λόγια πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα.
Ο εμπνευστής του αγώνα είναι ο περσινός αντιπρόεδρος του συλλόγου μας, Καραχαντζής Φώτης! Ο Φώτης έχει πάθος με το βουνό και η ιδέα του αυτή αγκαλιάστηκε με χαρά από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο Φώτης είδε την ιδέα του να γίνεται πραγματικότητα κι έπειτα έφυγε για Αμερική όπου ζει πλέον εκεί. Αυτή η συνέντευξη, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία για να του εκφράσουμε πόσο μας λείπει!

Είστε ο μοναδικός άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη διοργάνωση ή υπάρχουν κι άλλοι που θέλετε ν’αναφέρετε;
Στη διοργάνωση είμαστε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δρομέων Υείας Γρεβενών. Ο πρόεδρος μας, Τσιαρσιώτης Χρήστος, ο Τόττας Γιώργος, ο Ζαψαλής Δημήτρης, ο Παπαθανασίου Σάκης, ο Δρουδάκης Αλέξης και ο Καραΐσκος Χρήστος. Καθένας έχει αναλάβει ένα κομμάτι της διεξαγωγής του αγώνα και όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κάθε χρονιά!

 

Παλιότερα ο αγώνας είχε μήκος 33 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, στη φετινή διοργάνωση η διαδρομή δε ξεπερνά τα 21 χιλιόμετρα. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να κρατήσετε τη μικρότερη διαδρομή ως κύριο αγωνιστικό γεγονός;
Αποφασίσαμε, ακούγοντας παράλληλα τις γνώμες των αθλητών που συμμετέχουν, να μειώσουμε τα χιλιόμετρα και το βαθμό δυσκολίας, από το 2018 κι έπειτα, διατηρώντας, ωστόσο, όσο το δυνατόν περισσότερα όμορφα σημεία της διαδρομής. Με τον τρόπο αυτό ο αγώνας έγινε πιο προσιτός κάτι που, άλλωστε, αποτελεί βασική επιδίωξή μας. Κρίνοντας από την αύξηση των συνολικών συμμετοχών θεωρούμε πως η παραπάνω απόφαση μας δικαίωσε!

 

Το γεφύρι της Πορτίτσας είναι αναμφισβήτητη αιτία για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στον αγώνα. Πέρα από αυτό, όμως, τι άλλο έχει να προσφέρει η διαδρομή του Orliakas Race στον επισκέπτη-αγωνιζόμενο; Τι άλλο μπορεί κανείς να θαυμάσει;
Το φαράγγι της Πορτίτσας είναι, θα έλεγα, το σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης! Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία απαράμιλλης ομορφιάς όπως τα πανέμορφα μονοπάτια του Όρλιακα με την κορυφογραμμή που σε μαγεύει, τα ξεχασμένα τοξωτά γεφύρια, το μοναστήρι της Θεοτόκου που θεμελιώθηκε το 1633, το γραφικό χωριό του Σπηλαίου με την ιδιαίτερη ιστορική σημασία του και το χωριό Ζιάκας με τη δική του μεγάλη ιστορία στην περιοχή. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια μοναδική ψυχαγωγική πρόταση, όχι μόνο για τους αγωνιζόμενους, που θα μας επισκεφτούν σε μερικές μέρες, αλλά και για καθένα μας που επιθυμεί να δει από κοντά ένα τόσο ξεχωριστό τόπο.

 

Παρότι η κύρια δράση της διοργάνωσης είναι ο αγώνας των 21 χιλιομέτρων δε σας κρύβω πως την προσοχή μου κέντρισε η ποδηλατοβόλτα των 22 χιλιομέτρων που διοργανώνετε το Σάββατο. Μιλήστε μας περισσότερο γι’αυτήν. Ποια διαδρομή ακολουθεί; Θα χρειαστώ δικό μου ποδήλατο ή υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης; Και τέλος, κατά πόσο είναι εύκολο για κάποιον αθλητή να συμμετάσχει στην ποδηλατοβόλτα του Σαββάτου και στον αγώνα της Κυριακής;
Η διαδρομή της ποδηλατοβόλτας, εκτός από ένα μικρό κομμάτι ασφάλτου, αποτελείται από δασικό, ορεινό δρόμο με ήπιας δυσκολίας ανηφόρες και κατηφόρες. Ξεκινάει από το Σπήλαιο και αφού φτάσει στο σημείο "Αετοφωλιά" επιστρέφει ξανά στην πλατεία του χωριού. Η επιστροφή, στο μεγαλύτερο κομμάτι της, διασχίζει διαφορετική διαδρομή με σκοπό όλοι οι αναβάτες να δουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη. Κατά την άποψή μου, κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να συμμετέχει και στην ποδηλατοβόλτα μα και στον αγώνα αρκεί μονάχα να έχει “όρεξη”. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων. Παρόλα αυτά, ο ποδηλατικός σύλλογος ΕΠΟΓ, που έχει την ευθύνη της διαδρομής και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την συνδρομή τους, σκέφτεται να διαθέσει κάποια ποδήλατα. Ωστόσο, για μεγαλύτερη σιγουριά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας 2-3 μέρες νωρίτερα.

 

Τι προσφέρετε ως αντάλλαγμα για τα 17 ευρώ που αξίζει το κόστος συμμετοχής του Orliakas Race;
Σκεπτόμενοι πρώτα ως αθλητές και έπειτα ως διοργανωτές, γνωρίζουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για αυτούς που θα μας επισκεφτούν για να αγωνιστούν να φύγουν δίχως κανένα παράπονο! Για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα παρέχουμε στους αγωνιζόμενους είναι αντάξια μεγαλύτερης διοργάνωσης! Παρακάτω θα τα αναφέρω αριθμητικά ώστε να πάρετε μια ιδέα:

  1. αναμνηστικό δώρο αθλητή (μπαντάνα με το λογότυπο του αγώνα),
  2. διάφορα άλλα αναμνηστικά προϊόντα,
  3. γεύμα την παραμονή (το λεγόμενο ΠΕΤΟΥΡΑ πάρτι),
  4. γεύμα αποκατάστασης μετά το πέρας της εκδήλωσης,
  5. τροφοδοσία κατά μήκος της διαδρομής,
  6. αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού,
  7. υπηρεσίες χρονομέτρησης αθλητών,
  8. ιατρικές υπηρεσίες, πρώτων βοηθειών και διάσωσης,
  9. μασάζ αποκατάστασης και
  10. ψηφιακό, αναμνηστικό φωτογραφικό υλικό

Πόσο και με ποιο τρόπο έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και το χωριό Σπήλαιο τη διοργάνωση;
Νομίζω πως κάθε χρόνο ο κόσμος ανταποκρίνεται περισσότερο και συμμετέχει πιο ενεργά με διάφορους τρόπους. Ο Orliakas Race έχει μια μορφή γιορτής για όλους εμάς που ζούμε εδώ και αυτό θα το διαπιστώσετε από τη στιγμή που θα έρθετε.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τον Orliakas Race; Αν σας δινόταν η ευκαιρία θα προτιμούσατε να επαναφέρετε τον αγώνα στην αρχική μορφή των 33 χιλιομέτρων ή να διοργανώσετε, ίσως, ένα ορεινό δίαθλο τρέξιμου και ποδηλάτου;
Θα έλεγα πως την παρούσα στιγμή απολαμβάνουμε αυτό που συμβαίνει με αρκετή χαρά καθώς η απήχηση που υπάρχει από τον κόσμο είναι μεγάλη! Παρόλα αυτά, δεν αποκλείουμε τίποτα που μπορεί να αναβαθμίσει την διοργάνωση στο μέλλον. Τέλος, αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω ίσως να μην αφορούν τόσο την ερώτηση που μου κάνατε μα οφείλω να αναφέρω και να ευχαριστήσω θερμά, εκ μέρους του συλλόγου μας, τους εθελοντές και όλους όσους βοηθάνε στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων μας κάθε χρονιά.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Λεζπουρίδης Θεοχάρης.

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ