Zagori Mountain Running 2017: Ο Βασίλης Τζουμάκας αναλύει τις φετινές σημαντικές αλλαγές στην Διοργάνωση! Κύριο

Πριν λίγες μέρες, η διοργάνωση του Zagori Mountain Running που θα πραγματοποιηθεί φέτος για 7η φορά από 21-23 Ιουλίου 2017 στην πανέμορφη περιοχή του Ζαγορίου, ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες σε πολλά επίπεδα. Η ανακοίνωση προκάλεσε εύλογες απορίες και συζητήσεις στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος, μιας και αφορούν θέματα όπως την αλλαγή του name sponsor, την εισαγωγή κριτηρίων συμμετοχής, την προσθήκη νέων μονοπατιών στον Marathon, αλλαγές των ορίων τερματισμού στο TeRA, στην τροφοδοσία κτλ. Το Advendure, θέλοντας να ρίξει φως όσο γίνεται περισσότερο σε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν έναν από τους πιο όμορφους και δημοφιλέστερους αγώνες της χώρα μας, δημοσιεύει σήμερα μια αποκλειστική συνέντευξη του Βασίλη Τζουμάκα, ο οποίος επιπρόσθετα μας μιλάει και για το όραμα που έχει για το μέλλον του αγώνα!


[Advendure]: Έβδομη χρονιά φέτος για το Zagori Mountain Running και λίγες ημέρες πριν ανοίξουν για φέτος οι εγγραφές, έχουμε σημαντικές αλλαγές στην διοργάνωση, που προξένησαν ήδη συζητήσεις με την πρόσφατη δημοσίευση του σχετικού δελτίου τύπου στο Advendure . Ας ξεκινήσουμε με την προφανέστερη, καθώς το όνομα της The North Face δεν υπάρχει πια στην ονομασία του αγώνα. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Θα υπάρξει κάποιος άλλος χορηγός στην ονομασία του αγώνα ή θα μείνει πλέον καθαρά ως Zagori Mountain Running;


[Βασίλης Τζουμάκας]: Η εταιρία The North Face ήταν name sponsor του αγώνα για 3 χρόνια! Η συνεργασία μας παραμένει εξαιρετική, καθώς συνεχίζει να είναι χορηγός της μεγαλύτερης διοργάνωσης ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα! Η ονομασία θα είναι πλέον "Zagori Mountain Running", γιατί θέλουμε o αγώνας να ταυτιστεί με την περιοχή μας, το μοναδικό Ζαγόρι!

 

 

[Advendure]: Ο μεγάλος αγώνας της διοργάνωσης, το TeRA 80K, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και σκληρότερα Ultra-Trail της χώρας μας. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αφορούν την ώρα εκκίνησης, τα όρια στις “πόρτες” και στο συνολικό όριο τερματισμού που πάει πλέον στις 20 ώρες, αλλά επίσης και στην τροφοδοσία των αθλητών. Ποια είναι η φιλοσοφία αυτών των αλλαγών και ποια διαδικασία σας οδήγησε σε αυτές;


[Βασίλης Τζουμάκας]: Ο TeRA είναι ένας μοναδικός αγώνας στην Ελλάδα, καθώς διεξάγεται κατά κύριο λόγο σε ορεινά μονοπάτια και έχει πρόσβαση μόνο στο 44ο και μετά στο 60ο χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει πως στόχος μας είναι η ασφάλεια και η διαρκής ανανέωση σε όλα τα επίπεδα της διοργάνωσης, προκειμένου οι αθλητές που  συμμετέχουν να αγωνίζονται στις πιο κατάλληλες συνθήκες για να πετύχουν τον στόχο τους! Μετά την ολοκλήρωση του περυσινού αγώνα, ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες αθλητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο λάβαμε σοβαρά υπόψη πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες αλλαγές. Βασικό ζητούμενο για μας είναι η ασφάλεια των αθλητών, οπότε οι αλλαγές στο συνολικό χρονικό όριο τερματισμού και στις "πόρτες" στην ουσία είναι ελαστικές, καθώς αν δει κανείς τους χρόνους τερματισμού των 5 πρώτων αθλητών τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνεται πως με τις αλλαγές που κάναμε φέτος, στην ουσία δίνουμε τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια και μάλιστα ενισχυμένα στους αθλητές που θα τερματίσουν στο τέλος.

 

Όσο αφορά τους σταθμούς τροφοδοσίας, θα ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό πρωτόκολλο γιατί διαπιστώσαμε ότι οι ανάγκες των αθλητών που τερματίζουν σε λιγότερες από 10 ώρες τον TeRA, με εκείνους που τερματίζουν στις 20 ώρες, είναι διαφορετικές. Έτσι λοιπόν, θα ενισχύσουμε την τροφοδοσία (φαγητό) σε κάποιους σταθμούς (π.χ. στην Αστράκα και το Πάπιγκο) , ενώ θα υπάρχει ενισχυμένη τροφοδοσία με extra menu στους Κήπους, για τους αθλητές που θα τερματίσουν μετά από 14 ώρες. Επίσης θα υπάρχει επιπλέον υδροδοσία στην Σκάλα Μονοδενδρίου και στην θέση "Κεραίες" ανάμεσα από Κήπους-Τσεπέλοβο.

 

  

[Advendure]: Σπουδαίες αλλαγές έχουμε όμως και στον Marathon, με 7 νέα χιλιόμετρα διαδρομής και μήκος πλέον τα 44 Km. Τι σας οδήγησε σε αυτές τις αλλαγές και πόσο επηρεάζουν την συνολική ομορφιά αλλά και την τεχνική δυσκολία της διαδρομής; Πόσο θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των αθλητών, τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά;


[Βασίλης Τζουμάκας]: Κι εδώ λάβαμε υπόψη τις απόψεις των αθλητών. Οι αλλαγές στην διαδρομή είναι στην ουσία προς όφελός τους, καθώς δεν θα ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις για την εκκίνηση του αγώνα. Αναπροσαρμόζουμε λοιπόν ριζικά τον σχεδιασμό στα πρώτα 7 χιλιόμετρα, με την προσθήκη νέων παρθένων μονοπατιών, αυξάνοντας  την δυσκολία του αγώνα, αποζημιώνοντας όμως τους αθλητές με το πανέμορφο τοπίο στο οποίο θα τρέξουν! Γι αυτό τον λόγο αυξήθηκε και το χρονικό όριο τερματισμού κατά μία ώρα! Όσο για το αν θα επηρεάσει η αλλαγή στην διαδρομή τις επιδόσεις των αθλητών, αυτό είναι σχετικό κι έχει να κάνει με την προετοιμασία και τον στόχο του κάθε αθλητή. Μην ξεχνάμε πως τόσο ο TeRA όσο και ο Marathon είναι ίσως οι μοναδικοί αγώνες στην Ελλάδα – και ίσως και στην Ευρώπη - που διεξάγονται κατά 99% μέσα σε μονοπάτια, δίνοντας την δυνατότητα στους αθλητές να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, τρέχοντας μέσα σε ένα ορεινό τοπίο με απίστευτες εναλλαγές στην βλάστηση, γεγονός που δημιουργεί εκ των πραγμάτων άλλες απαιτήσεις.

 

 

[Advendure]: Τόσο ο TeRA όσο και ο Marathon θα έχουν πλέον κριτήρια για τη συμμετοχή των αθλητών, κάτι που είναι απόλυτα λογικό μιας και μιλάμε για δύσκολες διαδρομές που θέλουν κάποια εμπειρία από τους αθλητές που θα συμμετάσχουν. Ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια, με ποια φιλοσοφία θα επιλεγούν και ποια θα είναι η διαδικασία για τους αθλητές;  Θα βασίζονται σε αριθμό πόντων ή σε συγκεκριμένους αγώνες;


[Βασίλης Τζουμάκας]: Κι εδώ η διοργάνωση κινήθηκε με γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, έχουμε δύο απαιτητικούς αγώνες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμο και οφείλουμε να περιορίσουμε τους όποιους κινδύνους υπάρχουν. Θεωρητικά δεν μπορεί να τρέξει 44 χιλιόμετρα κάποιος, αν δεν έχει τερματίσει  έγκυρα δύο ορεινούς αγώνες με κάποιες απαιτήσεις. Δεν θα είναι ασφαλής η συμμετοχή του! Αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό είναι πως, δεν μπαίνουν αγώνες-κριτήρια για να τιμωρήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε τον κάθε αθλητή!

 

 

[Advendure]: Το Zagori Mountain Running είναι αναμφισβήτητα κορυφαία διοργάνωση, που ελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες αθλητές αλλά και την αφρόκρεμα των Ελλήνων αθλητών ορεινού τρεξίματος. Το Ζαγόρι αποτελεί μια περιοχή πολύ μεγάλου κάλλους και άγριας ομορφιάς, η τουριστική υποδομή του είναι εξαιρετική και με την Εγνατία αλλά πλέον και με την αποπεράτωση της Ιονίας οδού είναι πολύ κοντά και στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Αξίζει να είναι προορισμός για το ορεινό τρέξιμο σε διεθνές επίπεδο, με βάση την εμπειρία μας ως χορηγοί επικοινωνίας μεγάλων αντίστοιχων αγώνων του εξωτερικού. Κάνετε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Σκέφτεστε στο μέλλον την προσθήκη του αγώνα στο Ultra-Trail® WorldTour, που συμπεριλαμβάνει τις κορυφαίες παγκόσμια διοργανώσεις ultra-trail; Αυτό θα απαιτήσει αλλαγή στο μήκος της μεγάλης διαδρομής ώστε να είναι πάνω από 100 Km αλλά πιστεύετε ότι είναι κάτι που θα δώσει μεγάλη διεθνή αίγλη στον αγώνα;


[Βασίλης Τζουμάκας]: Εννοείται πως, η περιοχή του Ζαγορίου μπορεί και αξίζει να είναι προορισμός για το ορεινό τρέξιμο διεθνώς! Ο ορεινός όγκος της Τύμφης με το εντυπωσιακό ανάγλυφο, τις εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, το αλπικό τοπίο, τα ποτάμια και το μοναδικό Φαράγγι του Βίκου, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά χωριά, την πλούσια παράδοση, την αρχιτεκτονική και τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια, είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχονται κάθε καλοκαίρι για να τρέξουν στους αγώνες του Zagori Mountain Running!

 

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα θα σας πω ότι υπάρχει ήδη χαρτογραφημένη διαδρομή 100 και περισσότερων χιλιομέτρων. Η όποια αλλαγή στο μήκος της διαδρομής του TeRA , θα είχε ως αποτέλεσμα την δραματική αύξηση της δυσκολίας του αγώνα ακόμη και για τους πιο έμπειρους αθλητές. Αυτή την στιγμή, αν δούμε τους χρόνους τερματισμού που πέτυχαν κορυφαίοι Έλληνες κι όχι μόνο αθλητές,, διαπιστώνουμε πως ο TeRA είναι ο πιο ανταγωνιστικός αλλά και ο πιο δύσκολος αγώνας αυτής της κατηγορίας. Αυτό που θέλω να πω δηλαδή είναι  πως, τα 80 χιλιόμετρα εύκολα γίνονται 100, απαιτείται όμως προσεκτικός σχεδιασμός (ήδη δοκιμάζουμε την διαδρομή που έχουμε χαρτογραφήσει), ώστε να μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον να έχουμε έτοιμο έναν μοναδικό αγώνα υψηλών απαιτήσεων. Αυτό είναι και το όνειρό μας! Ένας χαρακτηριστικός γύρος της Τύμφης, ο οποίος θα περνά από τα ομορφότερα σημεία της! Μας ενδιαφέρει επομένως κι όταν θα είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε!

 

 

[Advendure]: Στους τέσσερεις αγώνες της διοργάνωσης συμμετέχουν πάνω από 2.000 αθλητές, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός. Που σκοπεύετε να φτάσετε; Πιστεύετε ότι η διοργάνωση έχει αγγίξει τα όρια της ή έχει περιθώρια και για μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, διοργανωτικά, σαν τουριστικές υποδομές αλλά το κυριότερο σαν “φυσική αντοχή” του περιβάλλοντος.


[Βασίλης Τζουμάκας]: Κοιτάξτε, δεν είναι στόχος της διοργάνωσης να αυξήσει περισσότερο τις συμμετοχές συνολικά, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να αυξήσουμε την ποιότητα και το μέγεθος των παροχών σε όλους τους αθλητές, όπως θα ανακοινωθεί στις επόμενες μέρες. Έτσι λοιπόν, για τα 80km και τα 44km, θα μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων γι αυτό βάλαμε και τα κριτήρια. Από την άλλη, η ανθρώπινη παρουσία στα μονοπάτια μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στην περιοχή, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη την φυσική αντοχή του περιβάλλοντος! Αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι την τελευταία χρονιά είδαμε πως υπήρξε μεγάλη ευαισθητοποίηση των αθλητών στα 21 και τα 10 χιλιόμετρα στο να διατηρήσουν καθαρό το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί!

 

[Advendure]: Βασίλη, σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και την ανάλυση των αλλαγών που θα γίνουν φέτος στην διοργάνωση και ευχόμαστε καλή δύναμη για την συνέχεια της προετοιμασίας.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ