Lailias Mountain Running: Πρέπει να πας στο Lailias!

Είναι πραγματικά τύχη και ευλογία για έναν τόπο να έχει φυσική ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου! Την άνοιξη μοσχοβολούν τα άνθη και το δάσος γεμίζει ευωδιές! Το καλοκαίρι τα φύλλα πρασινίζουν, ζωντανεύουν και ξυπνούν τη διάθεση για παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Το φθινόπωρο προσφέρει τη δική του μοναδική ζεστασιά, με έντονα καφέ και κίτρινα χρώματα βγαλμένα από την παλέτα του μεγαλύτερου καλλιτέχνη που ονομάζεται Φύση! Τέλος, έρχεται ο χειμώνας, ντυμένος στα λευκά του γιατί άλλη φορεσιά δε γνωρίζει παρά μονάχα αυτή για να δηλώσει το αγνό και το καθαρό του κόσμου ολόκληρου! Πόσο πιο απλόχερα θα μπορούσε κάποιος να μας προσφέρει ευτυχία κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Δυο χρόνια τώρα, δεν είχα την παραμικρή ιδέα πως κάτω από την μύτη μου κρυβόταν ένας τέτοιος θησαυρός! Βλέπετε, είχα στρέψει το ενδιαφέρον μου περισσότερο σε αγώνες του εξωτερικού τον τελευταίο καιρό, και όσο για τη μύτη μου, είναι αρκετά μεγάλη, ποντιακή γαρ! Μάλιστα, άλλο ένα χαρακτηριστικό που με διακρίνει, εκτός από την ποντιακή μου μύτη, είναι αυτό που πολλοί λένε “Έρωτας με την πρώτη ματιά”! Θα ακουστεί κουτό αλλά ερωτεύομαι ανθρώπους, πράγματα ακόμη και μέρη που είναι ιδιαίτερα για μένα και το καταλαβαίνω από την πρώτη στιγμή που τα αντικρίζω! Δίχως να έχω ποτέ προδωθεί από το ένστικτό μου, πάρα πολλές φορές έχω οδηγηθεί σε ευχάριστες εκπλήξεις που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μου! 

Τέτοια ήταν και η περίπτωση του δάσους του Λαϊλιά Σερρών, στο όρος Βροντούς, που με μάγεψε από την πρώτη στιγμή! Ωστόσο, η συνάντησή μου με τον Χρήστο  Καραμέτσο, τεχνικό διευθυντή του Lailias Mountain Running, κάθε άλλο παρά τυχαία θα την χαρακτήριζες και ήταν απόλυτα σίγουρο πως θα κατέληγε σε μια ευχάριστη περιπλάνηση, μέσα στα μονοπάτια του δάσους, συζητώντας αποκλειστικά για την τρίτη στη σειρά διοργάνωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12 του Μάη του 2019! Προλαβαίνετε, λοιπόν, να δηλώσετε συμμετοχή γιατί θα είστε αδικαιολογήτως απόντες αν δεν παρευρεθείτε! 

 Ο Χρήστος, είναι ερωτικός μετανάστης! Αγαπάει σφόδρα τη γυναίκα του, που κατάγεται από την Ορεινή Σερρών, και σφοδρότερα τον τόπο αυτό! Είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν κάποια χρόνια καθώς τρέχαμε παρέα για λίγο στα δάση της Ροδόπης. Το όνομά του μου διέφευγε αλλά η φυσιογνωμία του μου ήταν αρκετά γνώριμη! Κι όπως κάθε ερωτευμένος, έτσι κι ο Χρήστος θέλησε αυτό που αγαπάει να το φροντίσει και να το αναδείξει όσο περισσότερο γινόταν. Αποτέλεσμα όλων αυτών ο Lailias Mountain Running! Ένας ορεινός αγώνας δρόμου, μήκους 27 χιλιομέτρων και θετικής υψομετρικής διαφοράς 1483 μέτρων, με ψηλότερο πέρασμα την κορυφή του βουνού στα 1855 μέτρα υψόμετρο και με μια διαδρομή να χάνεται μέσα στο καταπληκτικό δάσος οξιάς και πεύκης διαγράφοντας μονοπάτια που εντυπωσιάζουν!

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οποιαδήποτε εποχή κι αν αποφασίσουν να διοργανώσουν τον αγώνα, λόγω φυσικής ομορφιάς, θα έχει μεγάλη επιτυχία! Άλλωστε, αυτό είναι φανερό αφού στη 2η κιόλας χρονιά οι συμμετοχές πολλαπλασιάστηκαν ενώ για το 2019 η διοργάνωση περιμένει να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους αθλητές! Δε χρειάζεται να αναρωτηθεί κάποιος πώς συμβαίνει αυτό. Τα συστατικά της επιτυχίας είναι απλά! Το μόνο που θέλουμε, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε, είναι μια πανέμορφη διαδρομή, μια σωστά στημένη διοργάνωση και τους φίλους μας! Αυτά φτάνουν. Και αυτά προσφέρει ο Lailias Mountain Running

Οι δύο διαδρομές των 27 και 12 χιλιομέτρων δίνουν την ευκαιρία σε αρχάριους μα και πιο έμπειρους δρομείς να γνωρίσουν το βουνό. Οι 7 σταθμοί τροφοδοσίας, για το μεγάλο αγώνα, θα φροντίσουν να μην ξεμείνεις πουθενά από νερό και φαγητό αφού, επιθυμία του Χρήστου ήταν να έρθουν να τρέξουν όλοι χωρίς να χρειαστεί να κουβαλήσουν ένα σωρό εξοπλισμό παρά μόνο ένα φλασκί! Η τροφοδοσία των αθλητών είναι αντάξια ενός αγώνα με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα και ποικίλει, προσφέροντας ισοτονικά, αναψυκτικά, τζελ, saltstick-pills, φρούτα, χειροποίητες μπάρες, αλμυρά σνακ, σοκολάτες και άλλα πολλά. Πιστεύω, δε, πως είναι περιττό να αναφερθώ στο τσιμπούσι που στήνεται στον τερματισμό, στην πλατεία του χωριού Ορεινή, μιας που έμαθα πως η φήμη του προηγείται της φήμης του αγώνα! Οι ψησταριές παίρνουν φωτιά και οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν παραδοσιακές, χειροποίητες πίτες όχι μόνο για τους δρομείς μα και για όλους τους συνοδούς δίχως οικονομική επιβάρυνση στο αντίτιμο της συμμετοχής! Κι αν αναρωτιέστε τι άλλο μπορεί να αγοράσει κάποιος με 15 ευρώ, ένα όμορφο, ανοιξιάτικο πρωινό στο δάσος του Λαϊλιά στις Σέρρες, θα σας λύσω και αυτήν την απορία. Ένα πολύ ωραία σχεδιασμένο αναμνηστικό μετάλλιο (γι’ αυτούς που τερματίζουν) και ένα καπέλο της DYNAFIT (μόνο για τη διαδρομή των 27 χλμ.) είναι το δώρο του κάθε αθλητή. 

Κι αν όλα όσα διαβάσατε παραπάνω σας προδιαθέτουν για να δηλώσετε συμμετοχή, τότε με το που θα βρεθείτε στα μονοπάτια του Λαϊλιά, θα νιώσετε όπως κι εγώ που τα ερωτεύτηκα ευθύς εξ’ αρχής με την πρώτη ματιά! Βέβαια, για να πω την αλήθεια, η επίσκεψή μου στο Λαϊλιά είχε κι ένα αρνητικό στοιχείο για μένα! Ο Χρήστος μου έδειξε όλη την ομορφιά του δάσους μα δε με άφησε να τη χαρώ... Τρέχαμε παρέα για λίγο στα μονοπάτια και μετά μου έλεγε “Πάμε πάλι πίσω για να σου δείξω και παρακάτω!”. Και παρακάτω ήταν, όντως, ακόμη πιο όμορφα μα εγώ έμεινα με τη γλύκα! Όπως είμαι σίγουρος ότι έχετε μείνει κι εσείς κοιτώντας τόση ώρα όλες τις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτήν την παρουσίαση! Επειδή, λοιπόν, γνωρίζω ότι σας κέντρισα το ενδιαφέρον θα γράψω μερικά ακόμη λόγια για τη διαδρομή ώστε μόλις τελειώσετε το διάβασμα να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης και να προσθέσετε στο αγωνιστικό καλεντάρι σας για το 2019 τον αγώνα, περιμένοντας το άνοιγμα των εγγραφών, κάπου στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Με χαρά θα σας ανακοινώσω, με τη σειρά μου, αυτό που ενδεχομένως έχετε διαβάσει, από το δελτίο τύπου της προκήρυξης του αγώνα για το 2019, ότι δηλαδή η διοργάνωση προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στα πρώτα χιλιόμετρα των διαδρομών, αντικαθιστώντας το χωματόδρομο με μονοπάτι που ανηφορίζει πάνω στη ράχη του βουνού! Η συγκεκριμένη αλλαγή, παρότι δεν αλλάζει τη συνολική, θετική υψομετρική διαφορά, αναβαθμίζει αισθητικά και τις δύο διαδρομές προσφέροντας εκπληκτική θέα προς την κορυφή, το χωριό Ορεινή μα και το δάσος ολόγυρα! 

Γενικότερα, αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο της διαδρομής των 27 χλμ είναι η λέξη εναλλαγή! Οι ανηφόρες είναι όσο απαιτητικές χρειάζεται, οι κατηφόρες γρήγορες και ξεκούραστες, με κάποιες από αυτές να είναι αρκετά τεχνικές, και τα τοπία διαδέχονται το ένα το άλλο δίχως ποτέ να κουράζουν! Αναμφίβολα, θα σας προτείνα να κάνετε μια μικρή παράκαμψη και να αφήσετε για λίγο τον αγώνα ώστε να θαυμάστε τη θέα πάνω από το βράχο της “Κατίγκως”, στο 13ο χιλιόμετρο της διαδρομής! Η ιστορία λέει πως η “Κατίγκω” πήδηξε στο κενό, από το συγκεκριμένο βράχο, προκειμένου να μην παντρευτεί τον άντρα που της έκαναν προξενιό! Ίσως  ακουστεί μακάβριο μα διάλεξε ωραίο σημείο για την τελευταία πράξη του δράματος... 

Προχωρώντας παρακάτω, θα πάρετε αρκετή δύναμη στο κεντρικό σταθμό τροφοδοσίας, που βρίσκεται στο χιονοδρομικό κέντρο, και τον οποίο θα συναντήσετε δύο φορές, συνοδευόμενοι από μουσική, ακολουθώντας διαφορετική πορεία κάθε φορά. Μάλιστα, όταν θα περάσετε ξανά, θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη ανηφόρα που ακολουθεί την πίστα του σκι μέχρι την κορυφή! Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να σας τρομάζει τίποτα αφού από εκεί κι έπειτα ακολουθεί κατηφόρα, μέσα σε δάσος οξιάς, μέχρι τον τερματισμό! 

Ωστόσο, αυτό που αξίζει πραγματικά να ειπωθεί, ολοκληρώνοντας αυτήν την παρουσίαση, είναι η προσπάθεια που γίνεται από τον Χρήστο Καραμέτσο, τον Ευριπίδη Παναγιώτου, συνδιοργανωτή του Lailias Mountain Running”, και την υπόλοιπη ομάδα τους, για την ανάδειξη περισσότερων, ξεχασμένων μονοπατιών, με πρωταρχικό σκοπό την δημιουργία ενός πόλου έλξης του κόσμου στο βουνό των Σερρών, κάθε εποχή! Είναι, πλέον, αντιληπτό ότι δε μας φτάνει η ετήσια διοργάνωση ενός ορεινού αγώνα αλλά αναζητούμε συχνότερα αφορμές για να επισκεπτόμαστε το βουνό. Αν αγαπάς έναν τόπο κι έχεις μεράκι για οτιδήποτε κάνεις τότε μονάχα καλό μπορεί να βγει! 

Το Advendure ως χορηγός επικοινωνίας του Lailias Mountain Running θα βρίσκεται δίπλα στη διοργάνωση, όλο το χρονικό διάστημα που ακολουθεί ως τη διεξαγωγή του αγώνα, αναρτώντας νέα και δελτία τύπου καθώς επίσης και μία συνέντευξη του τεχνικού διευθυντή, Χρήστου Καραμέτσου, σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες που θα ήθελε κάθε αγωνιζόμενος να ρωτήσει.    

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης  

  

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@PyrStageRun 2019 - End of a dream week in Salardú, read the final report of the 2019 edition:… https://t.co/wTeHRyPC0R
@SCARPAspa Neutron 2: Δοκιμή και Παρουσίαση του μοντέλου στο @Advendure_Net : https://t.co/45FHp9rQJf https://t.co/efbNCU3jxv
@PyrStageRun 2019 - Stage 4: Intense and very challenging stage, report of the 4th stage: https://t.co/doqAd5xYDa https://t.co/EvUBVQF16Z
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Με ρεκόρ και εντυπωσιακή διαδρομή συνεχίστηκε το Migu Run Skyrunner® World Series στον Zacup Skyrace

Scarpa Neutron 2: Δοκιμή και Παρουσίαση!

PTL 2019, κάτι διαφορετικό...

Tor des Geants 2019: Τέσσερις έλληνες αντιμέτωποι με τους Γίγαντες των Άλπεων!

Επιτυχημένη εμφάνιση για Ζησιμόπουλο – Βασιλάτου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Skyrunning 2019 – Σειρά παίρνουν οι Μπίκα – Σελέτης σε Vertical και Sky.

Φολτόπουλος - Σιαρλίδης στον Swiss Peaks 360

Μέσα απ'τον καθρέφτη!

O Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και η Νίκη Ζιώγα μεγάλοι νικητές του Ultra Ursa Trail 2019!

Μεγάλοι νικητές του UTMB 2019 o Ισπανός Pau Capell και η Αμερικανίδα Courtney Dawalter!