“Virtual Expo 2014”: inov8! Κύριο

Η inov8 ιδρύθηκε το 2003 στην Βόρεια Αγγλία, και η φιλοσοφία της ήταν από την αρχή μινιμαλιστική, ακολουθώντας το μότο του “φυσικού τρεξίματος – natural running”. Δίνει μεγάλη έμφαση στο χαμηλό βάρος και την λειτουργικότητα του εξοπλισμού της, ο οποίος ξεκίνησε από παπούτσια για ορεινό τρέξιμο αλλά πλέον περιλαμβάνει, ρούχα, σακίδια και γενικά πλήρη εξοπλισμό για έναν αθλητή βουνού. Στο Advendure έχουμε ήδη δημοσιεύσει αναλυτική παρουσίαση και δοκιμή για το μοντέλο παπουτσιών TrailRoc 255, αλλά και για το σακίδιο Race Ultra 5 Vest της εταιρείας. Την εταιρεία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ο Κώστας Λάμπρου, ο οποίος μας έδωσε λεπτομέρειες για τα μοντέλα της, την φιλοσοφία σχεδίασης της inov8, αλλά σαν ένας άνθρωπος που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο μας μίλησε και για το ορεινό τρέξιμο και το πώς βλέπει την ραγδαία ανάπτυξη του στην χώρα μας.

[Advendure]: Κώστα, δώσε μας μια σύντομη εικόνα της πορείας της εταιρείας σας στην ελληνική αγορά καθώς και των προϊόντων που υποστηρίζει όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο και τις υπεραποστάσεις. Ποια είναι τα 2-3 βασικότερα προϊόντα της παρουσία σας στην Ελλάδα την χρονιά που διανύουμε;

[Κώστας Λάμπρου]: Η αντιπροσώπευση της  εταιρείας  Inov-8  στην Ελλάδα  ξεκίνησε στα μέσα της χρονιάς  που διανύουμε . Είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία  προϊόντων ορεινού τρεξίματος , που γεννήθηκε στο lake district της  Βόρειας Αγγλίας. Η γκάμα των προϊόντων της  είναι μεγάλη και ταιριάζει στα απαιτητικά εδάφη της χώρας μας. Αν ξεχώριζα τρία προϊόντα τα οποία ταιριάζουν στο terrain μας θα έλεγα το X-Talon 212 που εξέπληξε στον Όλυμπο, το Trailroc 255-245 για ανάλογα εδάφη και αποστάσεις, και το καινούριο Race ultra 290 για υπεραποστασεις βουνού.

 

inov8 Race Ultra 290!


 
[Advendure]: Ενώ το τρέξιμο είτε σε αστικές διαδρομές είτε στα μονοπάτια των βουνών είναι από την φύση του πολύ απλό και γίνεται κατά βάση για την αγάπη προς την φύση και την άσκηση, με την έκρηξη των αγώνων και των συμμετοχών βλέπουμε ότι η τάση από τους κατασκευαστές είναι προς την απόλυτη εξειδίκευση σχεδόν για όλες τις μορφές εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είτε απλά τρέχει είτε συμμετέχει σε κάποιον αγώνα. Υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για τόσο μεγάλη εξειδίκευση; Η μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών σε μερικά μοντέλα αντικατοπτρίζει πραγματικά την μεγάλη διαφορά ποιότητας μεταξύ τους;

[Κώστας Λάμπρου]:  Πραγματικά το τρέξιμο στη φύση  είναι μια μίξη συναισθημάτων. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε μόνο τα αναγκαία. Ο αγώνας στη φύση, προϋποθέτει καλύτερο εξοπλισμό .Ο ανταγωνισμός  με το χρόνο και τους συναθλητές μας, απαιτεί εξειδίκευση. Το βασικό εργαλείο είναι το παπούτσι, και φυσικά ακολουθούν τα ρούχα, ο υπόλοιπος αναγκαίος εξοπλισμός και φυσικά η διατροφή. Όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής αναλόγως τον αγώνα, λογικό είναι να υπάρχει και ανάλογη εξειδίκευση στο βασικό σημείο επαφής με το έδαφος. Οι τιμές των παπουτσιών ορεινού τρεξίματος είναι υψηλές γιατί τα υλικά είναι περισσότερα (πχ καουτσούκ στη σόλα ) τα υλικά προστασίας είναι περισσότερα (πχ από ένα παπούτσι tennis), και συγκριτικά οι χρήστες  είναι πολύ λιγότεροι (πχ από ένα παπούτσι ποδοσφαίρου).

 

inov8 Trail Rock 245!



[Advendure]: “Γρήγορο και ελαφρύ”, είναι το  βασικό μότο που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία εξοπλισμού για δραστηριότητες στο βουνό (outdoor). Ποιες τάσεις βλέπετε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά όσο αφορά τον εξοπλισμό για ορεινό τρέξιμο και trail running στο άμεσο μέλλον; Τι καινούργιο θα δούμε σε σχέση με τον εξοπλισμό που προμηθεύει η εταιρεία σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τυχόν νέα μοντέλα που θα λανσάρετε στην αγορά την σεζόν 2014-2015;

[Κώστας Λάμπρου]: Γρήγορο και ελαφρύ είναι σημείο αναφοράς για όλα τα προϊόντα που μας περιβάλλουν. Τηλεοράσεις, αυτοκίνητα , φαγητό , ποδήλατο κλπ. Τα οφέλη είναι προφανή. Ταχύτητα και οικονομία. Όσον αφορά την Ιnov-8 αυτό φαίνεται και στο ότι ονομάζει τα μοντέλα της με το βάρος τους. Δυο  είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των παπουτσιών  της. Εκπληκτικό κράτημα, και χαμηλό βάρος. Αυτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους , αυξομειώνοντας το midsole (heel   drop) και βάζοντας υπέρ ελαφριά υλικά στο επάνω μέρος του παπουτσιού. Εδώ υπεισέρχεται και ο προσωπικός τρόπος τρεξίματος κάθε αθλητή. Χαμηλή μεσοσόλα (απορροφητικό υλικό) καλύτερη επαφή  με το έδαφος, γρηγορότερη κούραση για το μέσο αθλητή. Υψηλή απορροφητικότητα, μεγαλύτερη άνεση, χάσιμο αίσθησης του εδάφους. Η Inov-8 θα κινηθεί σε αυτό το σκεπτικό δίνοντας προσοχή στο κράτημα  (outsole) και στις επιλογές του κάθε αθλητή στο heel drop (midsole)

 

inov8 X-Talon 212!


 
[Advendure]: Το ορεινό τρέξιμο γνωρίζει στην χώρα μας τεράστια άνθηση, με πάνω από 100 αγώνες και χιλιάδες αθλητές να συμμετέχουν φέτος σε αυτούς, γεγονός που θα αποτυπωθεί στο τέλος της χρονιάς και επίσημα με την δημοσίευση της “Ετήσιας Έκθεσης Ορεινού Τρεξίματος 2014” του Advendure. Πως βλέπεται αυτή την έκρηξη και που πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει;

[Κώστας Λάμπρου]: Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα ποτέ δεν βρισκόταν μακριά από τις εξελίξεις στο ορεινό τρέξιμο τα προηγούμενα χρόνια , απλά δεν είχε ασχοληθεί μαζικά ο κόσμος με το συγκεκριμένο άθλημα. Πιστεύω ότι οι συνθήκες, κρίση, ανθρώπινες σχέσεις, φύση,  άναψαν αυτή τη σπίθα του ορεινού τρεξίματος  .Από την καταπληκτική δουλειά που κάνετε κάθε χρόνο βλέπετε ότι έρχονται νέοι αθλητές στο βουνό, συνεχίζουν οι περισσότεροι και ξεκινούν οι μεγαλύτεροι. Είναι στο χέρι όλων μας να μην χαλάσουμε αυτή όμορφη  ενασχόληση , όπως πολλά πράγματα στην πατρίδα μας στο παρελθόν.

 

 

                                         Βίντεο - παρουσίαση της σειράς Trailroc της inov8!

 

 

                         Βίντεο - παρουσίαση της σειράς σακιδίων Race Ultra Pack Series της inov8!

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ