Ξεκίνησαν οι εγγραφές του Tymfi Endurance Race (TERA)

13 Ιουν 2013

Από φέτος το καλοκαίρι, προστίθεται ένας νέος αγώνας στην παλέτα του ZMR, ο οποίος θα γίνει στις 31 Αυγούστου, ένας αγώνας δύσκολος, πολύ τεχνικός ο οποίος απευθύνεται σε αθλητές με μεγάλη εμπειρία ορεινών αγώνων.

Το όνομά του είναι αφιερωμένο στο μοναδικό βουνό της Τύμφης, που με τη ποικιλομορφία του αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα! Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο το φαράγγι του Βίκου όσο και η χαράδρα του Αώου που αποτελούν τα φυσικά όρια της Τύμφης, είναι περιοχές προστατευόμενες για την οικολογική τους σημασία!

 

Ο νέος αγώνας, ο TERA, θα έχει κυκλική διαδρομή, με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Τσεπέλοβο, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού και το ανάπτυγμά του θα φτάνει τα 80 χιλιόμετρα ενώ η συνολική θετική υψομετρική θα ξεπερνά τα 5000 μέτρα. Η διαδρομή του θα διατρέχει την περίμετρο της Τύμφης και στο πέρασμά της θα προσεγγίζει τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, άλλα γνωστά (Δρακόλιμνη, Φαράγγι Βίκου) κι άλλα άγνωστα αλλά θρυλικά (Αβάλος, Σιάδι Μύγας, Νταβάλιστα), όπως και κατοικημένες περιοχές (Κόνιτσα, Πάπιγκο, Μονοδένδρι, Βίτσα, Δίλοφο, Κήποι, Τσεπέλοβο).

 

Ο αγώνας αυτός, εξαιτίας της αντικειμενικά μεγάλης δυσκολίας του θα έχει αυστηρά κριτήρια συμμετοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό όριο τερματισμού που θα τεθεί στον πρώτο αγώνα, θα είναι 22 ώρες! Οι εγγραφές για τον αγώνα έχουν ξεκινήσει και περισσότερές πληροφορίες θα αναρτούνται στην ιστοσελίδα του ZMR στη διεύθυνση www.zagorirace.com ενώ για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Βασίλη Τζουμάκα και Ηρακλή Μωυσίδη στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Από την Οργανωτική Επιτροπή του ZMR

 

Παραθέτουμε παρακάτω τους κανονισμούς του αγώνα

 

1. ΓΕΝΙΚΑ: O αγώνας, Tymfi Endurance Race συντομογραφικά TERA , είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος υπεραντοχής (Mountain Ultra Running), που θα πραγματοποιηθεί για πρωτη φορα φέτος το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Η διαδρομή του αγώνα σχεδιάστηκε κατά μείζονα λόγο (περίπου 99% στο σύνολο) πάνω σε ένα συνδυασμό μονοπατιών ποικίλης βατότητας . Η διαδρομή έχει μήκος 80.000 μέτρα 50MIL και θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) φτάνει τα 5000 μέτρα. Το χρονικό όριο του αγώνα είναι 22 ώρες. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 04:00 το πρωι του Σαββάτου στις 31 Αυγούστου, από το χωριο Τσεπέλοβο και ο τερματισμός στο χωριο Τσεπέλοβο , με κλείσιμο του αγώνα στις 02:00 (2 τα ξημερώματα) της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου. Για τη συμμετοχή στον TERA απαιτείται από τους αθλητές ουσιαστική εμπειρία, χαρακτηριστικό που απεικονίζεται από τον τρόπο επιλογής που εφαρμόζει η διοργάνωση του αγώνα.

 

2. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Ο TERA, αποτελεί μια αγωνιστική δοκιμασία ορεινής υπεραντοχής, που έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστικά υποστηριζόμενης προσπάθειας στην Τύμφη και τα μονοπάτια της, που αποτελούν ένα από τα κορυφαία αγωνιστικά πεδία, για αρκετούς λόγους, όπως η μορφολογία και το υψόμετρο αλλά και ο σχεδιασμός της διαδρομής, που παρουσιάζει δυσκολίες μέχρι και το τέλος της, όπως βέβαια και η εκκίνηση μέσα στη νύχτα. Η υποστήριξη των αθλητών του αγώνα είναι υπερ-αρκετή, προκειμένου να αξιοποιήσουν οι αθλητές κάθε απόθεμα δύναμης στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής επίδοσης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του αγώνα και της διαδρομής του, δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη του στόχου τους. Σκοπός των διοργανωτών, είναι η καθιέρωση ενός κορυφαίου αγώνα ultra trail με μήκος αναφοράς, τα 80 χιλιόμετρα και με ψηλό επίπεδο δυσκολίας, αντάξιο για ένα βουνό-σύμβολο για την παγκόσμια κοινότητα.

 

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία από 20 (είκοσι) μέχρι 65 (εξηνταπέντε) ετών, την ημερομηνία τέλεσης του αγώνα. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή, υποβάλλουν αίτηση και θα στείλουν και ένα μικρο βιογραφικό με τους συμαντικοτερους αγωνες που εχουν συμμετοχη . Ο αριθμός των αθλητών που θα πάρουν μέρος στον αγώνα του 2013 ορίζεται στους 120 Έλληνες (κατοίκους Ελλάδας) και 50 ξένους (κατοίκους εξωτερικού). Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή μια αίτηση συμμετοχής παρά το γεγονός ότι ενδέχεται αυτή να πληροί τα τυπικά κριτήρια που έχουν τεθεί για λόγους που δεν υποχρεώνεται να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο. Αθλητές που έχουν αποβληθεί στο παρελθόν από αγώνα για σοβαρό παράπτωμα, δεν γίνονται δεκτοί.

 

4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Ορίζονται οι παρακάτω ηλικιακές κατηγορίες αθλητών (ηλικία συμπληρωμένη την ημέρα εκκίνησης του αγώνα) :
ΑΝΔΡΩΝ
α. Ανδρών 20-39 ετών, (M1)
β. Ανδρών 40-49 ετών, (Μ2)
γ. Ανδρών 50-65 ετών, (M3)
ΓΥΝΑΙΚΩΝ
α. Γυναικών 20-39 ετών, (W1)
β. Γυναικών 40-49 ετών, (W2)
γ. Γυναικών 50-65 ετών, (W3)

5. ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΡΙΤΗΡΙΟ) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η συμμετοχή στον TERA καθορίζεται με βάση τις συμμετοχες και τις επιδοσεις που εχει ο κάθε αθλητης σε αλλους αγωνες. Υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, ο κάθε ενδιαφερόμενος αθλητής δικαιούται να δηλώσει από έναν μέχρι έξι αγώνες της τελευταίας τριετίας, ο αθλητής θα πρέπει να έχει πετύχει επίδοση που να ανταποκρίνεται στα χρονικά όρια που καθορίζει η διοργάνωση του TERA. Σημαντική λεπτομέρεια: μόνο εφόσον δηλωθούν έξι αγώνες, ο ένας μόνο μπορεί να είναι αγώνας "εγκατάλειψης", αγώνας δηλαδή τον οποίο ο αθλητής δεν κατάφερε να τερματίσει. Για τους κατοίκους εξωτερικού (ξένους) αθλητές, το σύστημα επιλογής είναι διαφορετικό.

 

6. ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Η διαδικασία των εγγραφών χωρίζεται σε δύο φάσεις:
Α) ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ (ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ): Στη διάρκεια της υποβολής αιτήσεων (προεγγραφών), οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Οι αιτήσεις παραλαμβάνονται και εξετάζονται για το θέμα της πληρότητας και της εγκυρότητάς τους και εφόσον θεωρηθούν έγκυρες τα ονόματα των αθλητών καταχωρούνται στον Πίνακα Προεγγραφέντων δηλαδή στον Πίνακα των υποψήφιων για συμμετοχή αθλητών. Παράλληλα με τη δημοσίευση των ονομάτων στον πίνακα αυτό, ο κάθε αθλητής θα ενημερώνεται με email από τη διοργάνωση για την προέγκριση ή την απόρριψη της αίτησής του. Προέγκριση σημαίνει μία θέση στην λίστα υποψηφίων για συμμετοχή στον αγώνα, όχι όμως βέβαιη, καθώς ο τελικός αριθμός των ενδιαφερόμενων είναι εκείνος που θα καθορίσει αν όλες οι αιτήσεις ή μόνο οι 120 με την υψηλότερη βαθμολογία θα εγκριθούν οριστικά. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί με τη συμπληρωση του αριθμου, και ως εκ τούτου από την επόμενη ημέρα θα είναι γνωστός ο τελικός αριθμός των ενδιαφερόμενων.
Β) ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ (ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ): Βάσει του αριθμού των 120 Ελλήνων αθλητών, που ορίζεται ότι θα συμμετάσχουν στον αγώνα, από την επομένη της λήξης της υποβολής αιτήσεων, θα είναι γνωστό ποιοι αθλητές θα πάρουν μέρος στον αγώνα. Σχετική ενημέρωση θα σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και ανάλογη ένδειξη θα υπάρχει στον "Πίνακα Προεγγραφέντων", ώστε να είναι σαφές ποιοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής. Εφόσον προκύψουν κενά και υπάρχουν αθλητές, πέρα από τους πρώτους 120.

 

7. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ: Το κόστος συμμετοχής στον αγώνα ορίζεται στα 50 (πενήντα) ευρώ και η καταβολή του γίνεται μόνο μετά τη οριστικοποίηση του πίνακα προεγγραφέντων, με κατάθεση ή και έμβασμα, στον τραπεζικό λογαριασμό της διοργάνωσης: 649/440089-58 στην Εθνική Τράπεζα (δικαιούχος λογαριασμού η Zagori Mountain Running). Απαραίτητη είναι η αναγραφή του ονόματος του αθλητή στην αιτιολογία κατάθεσης. Ομαδικές καταθέσεις (για περισσότερους του ενός αθλητές) γίνονται δεκτές, με την προϋπόθεση αναγραφής των ονομάτων τους.

 

8. ΠΑΡΟΧΕΣ: Οι παροχές που καλύπτει το τίμημα συμμετοχής είναι οι ακόλουθες:
Α) για όλους τους συμμετέχοντες:
1. αριθμός αγώνα (bib),
2. προαγωνιστικό γεύμα (pasta party),
3. τροφοδοσία στον αγώνα,
4. ιατρική υποστήριξη και υπηρεσίες φυσικοθεραπείας,
5. αναμνηστική μπλούζα συμμετοχής (T-Shirt),
Β) για όσους αθλητές τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα: αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού - Καλύπτεται επίσης η μετακίνηση στον χώρο τερματισμού, όσων αθλητών εγκαταλείψουν ή αποκλειστούν, με οχήματα της διοργάνωσης, από συγκεκριμένα σημεία (Μονη Στομίου & Πάπιγκο). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η διοργάνωση δεν επιβαρύνεται με την ευθύνη για την οδική ή άλλη μεταφορά αθλητών που εγκαταλείπουν τον αγώνα, ωστόσο θα καταβάλλει προσπάθεια εξυπηρέτησής τους.
- Έξοδα διακομιδής πάσχοντα αθλητή, βαρύνουν τον ίδιο, εφόσον αποδειχτεί ότι η βλάβη της υγείας ή της ακεραιότητάς του προκλήθηκε από δική του αμέλεια. Όσοι αθλητές δεν παρουσιαστούν την ημέρα του αγώνα για διαπίστευση, θα λάβουν με έξοδα της διοργάνωσης την αναμνηστική μπλούζα.

 

9. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι κάθε αθλητής που υποβάλει αίτηση συμμετοχής στον αγώνα, έχει πλήρη επίγνωση της πρόθεσής του να πάρει μέρος σε ένα αθλητικό γεγονός που πραγματοποιείται σε ορεινό περιβάλλον, σε ακραίες κατά κανόνα συνθήκες. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι ο κάθε αθλητής έχει προσωπικά την ευθύνη να αγωνιστεί με σύνεση και υπευθυνότητα και να μη θέσει τον εαυτό του σε αντικειμενικές συνθήκες κινδύνου, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέριμνα γι αυτό. O κάθε αθλητής, υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής γνωρίζει με βάση πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, αν η κατάσταση της υγείας του, του επιτρέπει να αγωνιστεί σε έναν αγώνα αντοχής μεγάλης διάρκειας στο ανοιχτό φυσικό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο, η Διοργάνωση δεν ζητά από τους αθλητές να προσκομίσουν κανενός είδους ιατρική βεβαίωση.

 

10. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η Διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν βλάβη της υγείας ή της σωματικής ακεραιότητας (τραυματισμό ή και θάνατο) των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα, δεδομένης της επίγνωσης του κάθε αθλητή για τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται η αγωνιστική προσπάθεια σε ορεινό περιβάλλον. Με την αποδοχή της συμμετοχής του στον αγώνα, ο κάθε αθλητής αποδέχεται αυτόματα την πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο αλλά και την απαλλαγή των διοργανωτών από ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρού κινδύνου στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ο ίδιος.
- Στη διάρκεια του αγώνα, η Διοργάνωση θα φροντίσει για τον ιατρικό έλεγχο των αθλητών με συμπτώματα που δημιουργούν υπόνοιες επιβαρυμένης υγείας, εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών του αγώνα (εξάντληση, θερμοπληξία, υποθερμία, υπογλυκαιμία, αφυδάτωση κλπ.) Εφόσον, ιατρός του αγώνα διαγνώσει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του αθλητή από την περαιτέρω συνέχιση της προσπάθειάς του, αυτός αποβάλλεται (disqualified) και οι υπεύθυνοι του Σταθμού παίρνουν τον αριθμό του. Ταυτόχρονα, ο υπεύθυνος γραμματείας του Σταθμού, καταγράφει «εγκατάλειψη» για τον συγκεκριμένο αθλητή.
- Εφόσον κάποιος αθλητής αποφασίσει τη συνέχιση της προσπάθειάς του παρά τη γνωμάτευση του γιατρού, είναι ελεύθερος να το πράξει, όμως η διοργάνωση δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την ασφάλεια και την υποστήριξή του.
- Ομάδες εθελοντών διασωστών και παραϊατρικού προσωπικού, θα βρίσκονται κατά μήκος δύσκολων τμημάτων της διαδρομής αλλά και στους σταθμούς υποστήριξης, για να προσφέρουν υπηρεσίες στους αθλητές. Κάθε αθλητής ωστόσο, έχει και προσωπικά την ευθύνη να μεριμνήσει για τον στοιχειώδη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι το προσωπικό των πρώτων βοηθειών δεν μπορεί να βρίσκεται παντού.
- Ο κάθε αθλητής έχει ηθική υποχρέωση να συνδράμει πάσχοντες συναθλητές του, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο. Σε περίπτωση που ο αθλητής χρειαστεί να δεχτεί ιατρική βοήθεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι εξέθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο εξαιτίας βαριάς αμέλειας σε θέμα εξοπλισμού, θα επιβαρύνεται τα πιθανά έξοδα διακομιδής του και θα του επιβάλλεται ποινή αποβολής από τον τρέχοντα αγώνα, όπως και αποκλεισμού από τον επόμενο. Τέτοιες περιπτώσεις λογίζονται οι παρακάτω: (πτώση τη νύχτα από έλλειψη φακού, αφυδάτωση από έλλειψη υδροδοχείου, υποθερμία από στοιχειώδους ένδυσης κλπ). Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ανάγκης 112, λειτουργεί σε κάθε περίπτωση. Συνιστάται σε όλους τους αθλητές η κατοχή κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια του αγώνα, ώστε να είναι εφικτή η κλήση σε βοήθεια σε περίπτωση που ο ίδιος ο αθλητής ή κάποιος άλλος συναθλητής βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

11. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η Διοργάνωση και οι συνεργάτες της διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης του αγώνα από εξουσιοδοτημένες ομάδες που αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα αυτόν τον όρο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από την όποια δημοσίευση του υλικού.

 

12. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η Διοργάνωση δεν πρόκειται να κάνει γνωστά σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Σεβόμενη τη σχετική νομοθεσία και θεωρώντας απόλυτη ηθική υποχρέωση την διατήρηση της μυστικότητάς τους, διατηρεί τα στοιχεία των αθλητών μυστικά και σε ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Δημοσιεύσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η πόλη κατοικίας, η ηλικία και εφόσον υποβληθούν από τον ίδιο: η φωτογραφία, τυχόν προσωπική ιστοσελίδα και αθλητικό βιογραφικό.

 

13. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ (ΒΙΒ): Όσο διαρκεί ο αγώνας, ο κάθε αθλητής που συμμετέχει είναι υποχρεωμένος να φέρει τον αριθμό αθλητή (bib), ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για τη συμμετοχή του στον αγώνα. Ο αριθμός πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια πλευρά του για να μπορεί να αποδείξει ότι συμμετέχει στον αγώνα. Αθλητής χωρίς αριθμό, δεν δικαιούται υποστήριξης στους Σταθμούς.

 

14. ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΘΛΗΤΗ: Η επίδοση των αριθμών αθλητή (bibs), θα γίνει την παραμονή του αγώνα, Παρασκευή, από το χώρο της Γραμματείας στο Τσεπέλοβο. Το ωράριο λειτουργίας της Γραμματείας είναι, από τις 14:00 έως τις 20:00. Για την παραλαβή του αριθμού αθλητή και των αναμνηστικών συμμετοχής, απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Κανένας αριθμός δεν πρόκειται να επιδοθεί σε τρίτο πρόσωπο και καμιά εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτή! Αθλητές που δεν θα προσέλθουν για να αγωνιστούν, θα λάβουν την αναμνηστική μπλούζα του αγώνα ταχυδρομικά, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση.

 

15. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (BRIEFING): Η διοργάνωση θα ενημερώσει τους αθλητές του αγώνα για τεχνικά ζητήματα, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο της εκκίνησης και του τερματισμού όπου θα δοθούν οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τον καιρό και άλλες πρακτικές οδηγίες ενώ θα απαντηθούν απορίες των αθλητών.

 

16. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα. Η Διοργάνωση θα συνδράμει τους αθλητές, με τη μεταφορά και παράδοση ενός Σάκου Ανεφοδιασμού (drop-bag) στο Σταθμό «Πάπιγκο».
Οι διοργανωτές συστήνουν έναν ελάχιστο εξοπλισμό, τον αποκαλούμενο "Εξοπλισμό Επιβίωσης", ο οποίος είναι ο ελάχιστος αναγκαίος εξοπλισμός για έναν αθλητή που αγωνίζεται σε προσπάθεια 22 περίπου ωρών.
Το προτεινόμενο πακέτο του "Εξοπλισμού Επιβίωσης" αποτελείται από τα εξής υλικά:
1. Αδιάβροχο μπουφάν
2. Αλουμινοκουβέρτα
3. Φακός κεφαλής + μπαταρίες
4. Υδροδοχείο (επιλογής του αθλητή), με περιεχόμενο τουλάχιστον 500ml υγρών
5. Φαρμακείο (αιμοστατικό σπρέι, ελαστικός επίδεσμός)
Στον παραπάνω εξοπλισμό, ο κάθε αθλητής μπορεί να προσθέσει ζωτικής σημασίας φάρμακα που ενδέχεται να τον αφορούν, όπως και άλλα πρακτικής σημασίας αντικείμενα, όπως: κινητό τηλέφωνο, γκέτες, κύπελλο υγρών, μπατόν πεζοπορίας, καπέλο ηλίου, γάντια, σκεύασμα ηλεκτρολυτών κ.α.
Η Διοργάνωση δεν προσφέρει κύπελλα υδροδοσίας στους σταθμούς υποστήριξης.
Η Διοργάνωση δεν πρόκειται να ελέγξει τον μεταφερόμενο εξοπλισμό των αθλητών, παρά μόνο σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρού προβλήματος, που θα προκαλέσει συναγερμό στις ομάδες διάσωσης της διοργάνωσης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο αθλητής έθεσε σε κίνδυνο τον εαυτό του από δική του βαριά αμέλεια σε θέμα εξοπλισμού, τότε ως ποινή θα του επιβληθεί αποβολή από τον αγώνα και αποκλεισμός από τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Ως περιπτώσεις βαριάς αμέλειας, μπορούν να θεωρηθούν οι εξής: α) τραυματισμός από πτώση στο σκοτάδι εξαιτίας απουσίας φακού, β) υποθερμία εξαιτίας απουσίας ρουχισμού, γ) αφυδάτωση εξαιτίας απουσίας υδροδοχείου.

 

17. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η διαδρομή του Tymfi Endurance Race (TERA) έχει μήκος 80 χιλιόμετρα και συνολική θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) που φτάνει τα 5000 μέτρα. Η διαδρομή αποτελείται κυρίως από μονοπάτια (99%). Ο τύπος της διαδρομής είναι «από σημείο σε σημείο» (point-to-point), με εκκίνηση από το Τσεπέλοβο και τερματισμό στο Τσεπέλοβο. Συνοπτικά, η διαδρομή ανηφορίζει από το χωριο Τσεπέλοβο και αφου περάσει από το Διάσυλο του Αβάλου μετα κατηφορίζει στην πίσω μεριά της Τύμφης μπαίνοντας στον εθνικό Δρυμό. Σε παρθένο πλεον περιβάλλον περνά από τη στάνη του Κάτσανου, έχοντας δεξιά το Βρυσοχώρι και απέναντι το Σμολικα, ανηφορίζει για ένα περιπου χιλιόμετρο και αντικρίζει το μοναδικό Σαδι της Μύγας ένα όμορφο οροπέδιο κατω από τον ορεινό όγκο της Γκαμήλας. Ακολουθεί μια συνεχόμενη κατηφόρα μεχρι λιγο πριν τη Μονή Στομίου (4 χιλ. περιπου) κι από κει κι έπειτα ανεβαίνει στο πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής της περιοχής Δαβάλιστας και φτανει μεχρι τη μοναδικής ομορφιάς Δρακολιμνη της Τύμφης με συνεχόμενη ανηφόρα. Αφου κανει το γύρω της Δρακολιμνης κατηφορίζει προς το καταφύγιο με μια πολύ μικρη ανηφόρα και ακολουθεί παρατεταμένη κατηφόρα. Περνά από τα δυο χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο και συνεχίζει κατηφορικά μεχρι της πηγες του Βοϊδομάτη, κι από κει και περα συνεχίζει μεσα στο Βικο με πολύ μικρες εναλλαγές τερεν φτάνοντας στην έναρξη της τελευταίας δύσκολης ανηφόρας μεχρι το χωριό Μονοδενδρι. Έπειτα περνά μεσα από το χωριο Βιτσα και Διλοφο φτάνοντας στο γεφύρι του Καπεταν Αρκούδι και συνεχίζει περνώντας πανω από το επιβλητικό Τρίτοξο γεφυρι των Κήπων κι αφου περάσει μεσα από το χωριο ανηφορίζει προς το Γκρούμερο περνά από το παλιογέφυρο (την έναρξη του Βίκου) και τερματίζει ανηφορικά ελαφρώς στο χωριό Τσεπέλοβο.

 

18. ΠΟΙΝΕΣ: Για το σύνολο σχεδόν των παραπτωμάτων, επιβάλλεται η ποινή του αποκλεισμού από τον αγώνα (disqualification). Οι ποινές είναι άμεσα εκτελεστέες και επιβάλλονται από τους Σταθμάρχες ή άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, που εντέλλονται για την τήρηση των κανονισμών.
Ο αποκλεισμός είναι η ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παρακάτω παραπτώματα:
- Απώλεια σημείου ελέγχου
- Έκθεση σε κίνδυνο του αθλητή από απουσία στοιχειώδους εξοπλισμού
- Εκπρόθεσμη αναχώρηση από Σταθμό με χρονικό όριο αποκλεισμού
- Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις εξουσιοδοτημένων προσώπων της διοργάνωσης
-Εσκεμμένη απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή
- Ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό της διοργάνωσης ή τους συναθλητές
- Χρήση μεταφορικού μέσου για συντόμευση διαδρομής
- Απώλεια αριθμού αγώνα (bib)
Για τα παραπτώματα της ανάρμοστης/βίαιης συμπεριφοράς όπως και της δόλιας τακτικής (χρήση μεταφορικού μέσου), ο αποκλεισμός μπορεί να έχει και μόνιμο χαρακτήρα και ο αθλητής δεν δικαιούται να συμμετάσχει ποτέ ξανά στο μέλλον στον TERA.

 

19. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΓΚΥΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: Κάθε τερματισμός μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό όριο των 22:00 ωρών, είναι έγκυρος και ο αθλητής θεωρείται ότι ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα τον αγώνα, εφόσον έχει περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου της διαδρομής. Εκπρόθεσμος θεωρείται κάθε τερματισμός πέρα από το προβλεπόμενο όριο, ακόμα και για την ελάχιστη μονάδα του χρόνου. Το χρονικό όριο εγκυρότητας είναι κοινό για όλους τους αθλητές, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.
Οι αθλητές που εγκαταλείπουν με δική τους θέληση τον αγώνα ή αποκλείονται απ αυτόν λόγω εκπρόθεσμης άφιξης/αναχώρησης από ένα από τα τρία σημεία χρονικού αποκλεισμού (Μονη Στομιου, Πάπιγκο, και Βίτσα) κατατάσσονται μεν στον πίνακα τερματισμών ως DNF, με βάση το χρόνο και το σημείο του αγώνα που κατάφεραν να φτάσουν αλλά δεν δικαιούνται μεταλλίου τερματισμού ή άλλου προβλεπόμενου αναμνηστικού δώρου.
Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται το πρωι του Σαββάτου(04:00) και ο αγώνας κλείνει στις 02:00 την Κυριακή.

 

20. ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ: Ο αγώνας πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση, δεδομένων των ήπιων γενικά καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο βουνό τη συγκεκριμένη εποχή. Εκείνο που ωστόσο μπορεί να συμβεί, είναι η αναβολή της εκκίνησης του αγώνα για κάποιες ώρες, σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στα ψηλότερα τμήματα της διαδρομής. Σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κανένα δεδομένο του αγώνα, που έχει να κάνει με τα χρονικά όρια αποκλεισμού.
- Επίσης, ενδέχεται να διακοπεί ο αγώνας, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά μόνο για όσο χρόνο επιβάλλεται να παρέλθουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδα, νεροποντή). Η διακοπή γίνεται μόνο σε Σταθμό ή Σημείο Ελέγχου και όχι σε ένα τυχαίο σημείο της διαδρομής. Σε αυτή την περίπτωση, καταγράφεται από τους υπεύθυνους του Σταθμού Υποστήριξης ή του Σημείου Ελέγχου η ώρα άφιξης και η ώρα αναχώρησης, μετά την επανεκκίνηση του αγώνα, για όσους αθλητές αφορούσε η διακοπή. Μετά τον τερματισμό των αθλητών γίνεται η σχετική αφαίρεση του χρόνου αναγκαστικής στάσης του καθενός, για να προκύψει η καθαρή επίδοσή του.
- Σε περίπτωση πρόσκαιρης διακοπής, δίνεται ανάλογη παράταση και στο κλείσιμο του αγώνα. Παράταση επίσης, μπορεί να δοθεί και στην περίπτωση δυσμενών συνθηκών (υπερβολική ζέστη, συνεχόμενη βροχόπτωση, σφοδρός αέρας).
- Η διαδρομή δεν τροποποιείται, ακόμα κι αν η ποιότητα του χιονιού στα ψηλά τμήματα της διαδρομής είναι τέτοια που να επιβραδύνει την πορεία των αθλητών.
- Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει εκτάκτως υποχρεωτικό εξοπλισμό για την προστασία των αθλητών από έντονη βροχή ή έντονο κρύο, σε περίπτωση που επικρατούν ήδη δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή υπάρχει σχετική πρόγνωση. Σε τέτοια περίπτωση, οι αθλητές θα ειδοποιηθούν έγκαιρα, κατά τη διάρκεια της τεχνικής ενημέρωσης, το απόγευμα της Παρασκευής.
- Σε περίπτωση ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών, το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα παρατείνεται με απόφαση του διευθυντή και η παράταση κοινοποιείται σε κάθε αθλητή από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, στους σταθμούς υποστήριξης.
- Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος για την απόφαση αναβολής, διακοπής ή παράτασης, είναι ο διευθυντής του αγώνα.

 

21. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: Αθλητής που εγκαταλείπει τον αγώνα, οφείλει να μετακινηθεί σε σημεία όπου η διοργάνωση αναλαμβάνει να μεταφέρει αθλητές πίσω στον τερματισμό. Τέτοια σημεία είναι τα εξής δύο: Μονή Στομίου Παπιγκο και Μονοδένδρι. Από εκεί θα υπάρχουν μετακινήσεις οχημάτων της διοργάνωσης, σε μη τακτά χρονικά διαστήματα όμως. Εφόσον κάποιος αθλητής εγκαταλείψει σε κάποιο άλλο σημείο με πρόσβαση οχημάτων, μπορεί να διαπραγματευτεί με το προσωπικό των σταθμών αυτών, κατά πόσο μπορούν να τον μεταφέρουν μαζί τους μετά τη λήξη της υπηρεσίας τους. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής εγκαταλείπει σε άλλο από τα προαναφερόμενα δύο σημεία, τότε έχει ο ίδιος την ευθύνη να προσεγγίσει ένα από αυτά ή μέχρι τον τερματισμό πεζός.

 

22. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η σήμανση της διαδρομής αποτελείται από μόνιμα και προσωρινά υλικά αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή, απαιτώντας από τους αθλητές να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν συνεχώς την πορεία τους στο μονοπάτι. Για τη συμμετοχή στον TERA απαιτείται γνώση από ορεινό πεδίο και αρκετή εμπειρία από παρόμοιες προσπάθειες.
- Αναφορικά με τα υλικά σήμανσης, σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα μόνιμη σηματοδότηση των μονοπατιών, η οποία όμως δεν έχει ενιαίο χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, η διοργάνωση του TERA θα χρησιμοποιήσει επιπλέον προσωρινή σηματοδότηση, αποτελούμενη κυρίως από πλαστική «ταινία σήμανσης» και μικρές αφαιρούμενες πινακίδες επιβεβαιωτικής πορείας.
- Αναφορικά με τη νυχτερινή σήμανση, θα χρησιμοποιηθούν μικρά αντανακλαστικά

 

23. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Η Διοργάνωση αναλαμβάνει την πλήρη τροφοδοσία των αθλητών στη διάρκεια του αγώνα, μέσα από ένα δίκτυο 10 σταθμών. Οι τρεις από τους σταθμούς θεωρούνται βασικοί (Καταφύγιο, Μονοδένδρι και Πάπιγκο) και προσφέρουν κάθε μορφή στερεάς και υγρής τροφής. Οι υπόλοιποι 7 σταθμοί θεωρούνται δευτερεύοντες και προσφέρουν περιορισμένη ποικιλία τροφής. Όλοι (και οι 10) σταθμοί προσφέρουν νερό στους αθλητές. Σε όποιους σταθμούς δεν υπάρχουν πηγές πόσιμου νερού, θα προσφέρεται εμφιαλωμένο νερό, ίσης ποσότητας στον κάθε αθλητή. Πίνακας τροφοδοσίας, με λεπτομερή περιγραφή των προσφερόμενων ειδών και τις ποσότητές τους στο σχετικό τμήμα της ιστοσελίδας.
Είναι αυτονόητο ότι δεν προσφέρονται όλες οι τροφές σε απεριόριστες ποσότητες, ειδικά σε σταθμούς με δύσκολη πρόσβαση. Κάθε αθλητής έχει την ευθύνη να προγραμματίσει ζητήματα εύρυθμης και ικανής σε ποσότητα τροφοδοσίας, μέσα από το δικό του σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το πλάνο τροφοδοσίας της διοργάνωσης. Αυτό μεταφράζεται σε ποσότητες τροφής που επιθυμεί ο κάθε αθλητής να μεταφέρει μαζί του ή να έχει τοποθετήσει στο «σάκο ανεφοδιασμού» του.

 

24. ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP BAG): Κάθε αθλητής δικαιούται να παραδώσει έναν (1) "σάκο ανεφοδιασμού" (drop bag), τον οποίο και θα παραλάβει στο Σταθμό «Παπίγκου» της διαδρομής. Οι σάκοι των αθλητών θα είναι της δικής τους επιλογής (κατά προτίμηση από αδιάβροχο υλικό), ώστε να είναι ανθεκτικότεροι και να μη γίνεται άσκοπη χρήση υλικών μιας χρήσης. Οι σάκοι θα περιέχουν οτιδήποτε εκτιμά ο ίδιος ο αθλητής ότι θα χρειαστεί ως υποστήριξη (τροφή, ρουχισμός, μέσα στους σάκους, όπως και μυτερά μεταλλικά αντικείμενα, για να αποφευχθούν καταστροφές άλλων αποθηκευμένων υλικών μέσα στους σάκους των ίδιων ή και σε σάκους άλλων αθλητών.
- Η διοργάνωση αναλαμβάνει τη μεταφορά των «σάκων ανεφοδιασμού» προς το Σταθμό «Πάπιγκο», όπως επίσης και από εκεί προς τον τερματισμό, μετά το πέρασμα των αθλητών από εκεί. Κάθε αθλητής, φτάνοντας στον τερματισμό θα μπορεί να παραλαμβάνει και τον σάκο ανεφοδιασμού του, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει επιστραφεί.
- Η διοργάνωση δεν φέρει ευθύνη για θραύση αντικειμένων που περιέχουν οι σάκοι. Ειδική πινακίδα με τον αριθμό αθλητή θα δοθεί στους αθλητές, για να την τοποθετήσουν στον σάκο ανεφοδιασμού τους.
- Η παραλαβή των «σάκων ανεφοδιασμού» από τη διοργάνωση, θα γίνεται την Παρασκευή, σε όλη τη διάρκεια των εγγραφών (02:00-20:00), από το χώρο της Γραμματείας.

 

25. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Τα Σημεία Ελέγχου έχουν σκοπό μόνο την καταγραφή τους αθλητές του αγώνα, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του πόσοι κινούνται πάνω στη διαδρομή. Αυτό συμβάλει στην ασφάλεια καταρχήν των ίδιων των αθλητών και στη διασφάλιση του "εύ αγωνίζεσθαι". Τα Σημεία Ελέγχου είναι 17 στο σύνολο, από τα οποία τα 10 φιλοξενούνται στους Σταθμούς Υποστήριξης του αγώνα. και βρίσκονται εγκατεσπαρμένα στα ενδιάμεσα σημεία των Σταθμών με εξαίρεση 6 από αυτά, που βρίσκονται στα ισάριθμα σημεία των Σταθμών Υποστήριξης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα Σημεία Ελέγχου που δεν φιλοξενούνται σε Σταθμούς Υποστήριξης, δεν προσφέρουν τροφοδοσία στους αθλητές, παρά μόνο στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους αθλητές που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

26. ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ (ΣΚΟΥΠΑ): Ειδικευμένο προσωπικό της διοργάνωσης, θα ακολουθεί τον τελευταίο αθλητή της κούρσας, με σκοπό την ασφάλεια των αθλητών. Η Ομάδα θα έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με ασύρματο και θα μεταφέρει πρόχειρο φαρμακείο, για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

 

27. ΕΠΑΘΛΑ: Μόνο αναμνηστικά προσφέρονται στους νικητές. Η Διοργάνωση είναι αντίθετη με τη θέσπιση άμεσων χρηματικών επάθλων, αδυνατώντας αφενός να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο, θεωρώντας όμως παράλληλα ότι τέτοιοι αγώνες προσφέρουν έμπνευση και ιδεώδη.
Αναμνηστικά έπαθλα θα προσφερθούν στους νικητές, όπως παρακάτω:
α) 1ο, 2ο & 3ο άνδρες νικητές της γενικής κατάταξης του αγώνα
β) 1η, 2η & 3η γυναίκες νικήτριες της γενικής κατάταξης του αγώνα
γ) 1ο άνδρα νικητή των ηλικιακών κατηγοριών* Μ2 και M3
δ) 1η γυναίκα νικήτρια των ηλικιακών κατηγοριών* W2 και W3
(*) Για την δημιουργία μιας ηλικιακής κατηγορίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 6 αθλητών, διαφορετικά οι υπάρχοντες αθλητές ενσωματώνονται στην προηγούμενη. - Σε κάθε αθλητή που θα τερματίσει εμπρόθεσμα τον αγώνα, θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

 

28. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ: Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

 

 

Φωτο © : GOexperience

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@PyrStageRun 2019 - End of a dream week in Salardú, read the final report of the 2019 edition:… https://t.co/wTeHRyPC0R
@SCARPAspa Neutron 2: Δοκιμή και Παρουσίαση του μοντέλου στο @Advendure_Net : https://t.co/45FHp9rQJf https://t.co/efbNCU3jxv
@PyrStageRun 2019 - Stage 4: Intense and very challenging stage, report of the 4th stage: https://t.co/doqAd5xYDa https://t.co/EvUBVQF16Z
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Με ρεκόρ και εντυπωσιακή διαδρομή συνεχίστηκε το Migu Run Skyrunner® World Series στον Zacup Skyrace

Scarpa Neutron 2: Δοκιμή και Παρουσίαση!

PTL 2019, κάτι διαφορετικό...

Tor des Geants 2019: Τέσσερις έλληνες αντιμέτωποι με τους Γίγαντες των Άλπεων!

Επιτυχημένη εμφάνιση για Ζησιμόπουλο – Βασιλάτου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Skyrunning 2019 – Σειρά παίρνουν οι Μπίκα – Σελέτης σε Vertical και Sky.

Φολτόπουλος - Σιαρλίδης στον Swiss Peaks 360

Μέσα απ'τον καθρέφτη!

O Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και η Νίκη Ζιώγα μεγάλοι νικητές του Ultra Ursa Trail 2019!

Μεγάλοι νικητές του UTMB 2019 o Ισπανός Pau Capell και η Αμερικανίδα Courtney Dawalter!