Η ITRA εκλέγει εθνικούς αντιπροσώπους δρομέων και διοργανωτών!

Σε μία σημαντική κίνηση προβαίνει η International Trail Running Association (ITRA) αφού προκηρύσσει εκλογές βάσει των οποίων κάθε χώρα μπορεί να εκλέξει έναν αντιπρόσωπο από την κοινότητα δρομέων και έναν αντιπρόσωπο από το σύνολο των διοργανωτών αγώνων της εκάστοτε χώρας. Ο βασικός ρόλος του αντιπροσώπου δρομέων ή διοργανωτών της χώρας όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της ITRA θα είναι η εκπροσώπηση της χώρας στην Ετήσια Συνέλευση της Ομοσπονδίας (Annual General Meeting, AGM).

Ο Εθνικός Αντιπρόσωπος (όπως κατονομάζεται στους κανονισμούς της ITRA) θα έχει το δικαίωμα να ψηφίσει και να λάβει θέση για διάφορες αποφάσεις που παίρνονται καθ’ όλη την διάρκεια της συνέλευσης, να επικυρώσει τα πεπραγμένα της χρονιάς, να έχει άποψη ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό και να ψηφίσει καθώς και να θέσει υποψηφιότητα για την Εκτελεστική Επιτροπή της ITRA η οποία έχει διάρκεια θητείας τέσσερα χρόνια.

 

Το βάρος της ψήφου κάθε αντιπροσώπου εξαρτάται από το ποσοστό των μελών της ITRA της κάθε χώρας. Για τον αντιπρόσωπο των δρομέων η βάρος της κάθε ψήφου κατανέμεται ως εξής:

  • 2 ψήφοι για 1 - 5 μέλη
  • 4 ψήφοι για 6 - 25 μέλη
  • 6 ψήφοι για 26 - 100 μέλη
  • 8 ψήφοι για 101 - 500 μέλη
  • 10 ψήφοι για πάνω από 500 μέλη

 

Για τον αντιπρόσωπο των διοργανωτών η βάρος της κάθε ψήφου κατανέμεται ως εξής:

  • 4 ψήφοι για 1 - 5 μέλη
  • 8 ψήφοι για 6 - 20 μέλη
  • 12 ψήφοι για 21 - 35 μέλη
  • 16 ψήφοι για 36 - 50 μέλη
  • 20 ψήφοι για πάνω από 50 μέλη

 

Η συμμετοχή του αντιπροσώπου στην Ετήσια Συνέλευση, φυσική ή μέσω τηλεδιάσκεψης είναι έτσι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Τα «καθήκοντά» του βέβαια δεν σταματούν εκεί καθώς θα είναι ο βασικός αντιπρόσωπος της ITRA στην χώρα του αναλαμβάνοντας να προωθήσει τις αξίες και όλα τα θέματα που αφορούν την ομοσπονδία στην τοπική κοινότητα ορεινού τρεξίματος. Αντίστοιχα θα έχει και την δύναμη να μεταφέρει τις ανησυχίες αλλά και οτιδήποτε αφορά το άθλημα στην χώρα προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ITRA.

 

Σε συνεχή επικοινωνία με την Επιτροπή ο Εθνικός Αντιπρόσωπος δύναται να αντιπροσωπεύει την ITRA σε διάφορες συναντήσεις ή events ανά τον κόσμο, προωθώντας έτσι το έργο της για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος.

 

Ο αντιπρόσωπος τέλος, θα έχει την εξουσιοδότηση να συζητήσει με τις κατά τόπους επίσημες εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες υποστηρίζοντας ενεργά κάθε μορφή τυχόν συνεργατικών δράσεων.

 

Κάθε πότε εκλέγονται οι εθνικοί αντιπρόσωποι;

Κάθε δύο χρόνια, τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο πριν την Ετήσια Γενική Συνέλευση. Για φέτος οι σημαντικές ημερομηνίες και προθεσμίες είναι οι εξής:

  • Κυριακή 30 Απριλίου: καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων
  • Τρίτη 2 Μαΐου: Η τελική λίστα με τους υποψήφιους στέλνεται σε όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όσοι δηλαδή είναι μέλη της ITRA με τακτοποιημένη την ετήσια συνδρομή τους.
  • Δευτέρα 8 – Παρασκευή 12 Μαϊου: Διεξαγωγή εκλογών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας balotilo.org
  • Δευτέρα 15 Μαϊου: καταμέτρηση αποτελεσμάτων, δημοσίευση αποτελέσματος. 
  • Κυριακή 11 Ιουνίου: Διεξαγωγή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στην Badia Prataglia της Ιταλίας.

 

Ποιος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα;

  • Για τον αντιπρόσωπο δρομέων: οποιοσδήποτε ορεινός δρομέας είναι μέλος της ITRA, είναι κάτοικος ή υπήκοος της χώρας που πρόκειται να αντιπροσωπεύσει και έχει συμμετάσχει σε έναν τουλάχιστον αγώνα την τελευταία διετία πριν την πρώτη μέρα της συνδρομής του.
  • Για τον αντιπρόσωπο διοργανωτών: κάθε πρόσωπο που κατέχει ηγετικό ρόλο, εκλεγμένο ή μισθωτό σε οποιαδήποτε διοργάνωση αγώνα βουνού η οποία είναι επίσημο μέλος και πιστοποιημένη από την ITRA.

 

Πως μπορώ να θέσω υποψηφιότητα;

Στέλνεις ένα email στο contact@itra.run αναφέροντας τα εξής:

  • Στοιχεία ταυτοποίησης: Επώνυμο, Όνομα, Χώρα, Κατοικία, ημ/νία γέννησης κλπ
  • Φωτογραφία
  • Ένα μίνι αθλητικό βιογραφικό
  • Κίνητρο για να θέσεις υποψηφιότητα

 

Ποια είναι η διαδικασία της ψηφοφορίας;

Διεξάγεται στις ημερομηνίες που αναφέραμε πιο πάνω. Διεξάγεται σε έναν μόνο γύρο και κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μίας ψήφου. Αν υπάρξει ισοπαλία ψήφων στην εκάστοτε χώρα, το «χρίσμα» παίρνει ο γηραιότερος σε ηλικία υποψήφιος.

 

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι;

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει την λίστα των υποψηφιοτήτων, δρομέων και διοργανωτών, στην σελίδα της ITRA: http://itra.run/page/371/National_representatives.html. Για κάθε υποψήφιο παρατίθενται οι πιστοποιημένοι αγώνες κατά ITRA στους οποίους έχει συμμετάσχει καθώς και το βιογραφικό το οποίο έχει αποστείλει.

 

Μία κίνηση που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από τους απανταχού ενδιαφερόμενους που ενδιαφέρονται για την προβολή και προώθηση των ελληνικών ζητημάτων που αφορούν το άθλημα σε εξωτερικά κλιμάκια που –καλώς ή κακώς- επηρεάζουν τις εξελίξεις στο ορεινό τρέξιμο. Ουσία δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει πραγματική πίσω από όλη αυτή την διαδικασία αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει τουλάχιστον στην πρώτη αυτή φορά να είμαστε σαν χώρα παρόντες σε οτιδήποτε αφορά το άθλημα σε διεθνές επίπεδο.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ